Доступність посилання

ТОП новини

Права людини. Події у світі. Чергова річниця розправи комуністичного Китаю над студентами на площі Тяньаньмень; Непал видав Китаєві 18 тибетських біженців.


Петро Кагуй Права людини. Події у світі. Чергова річниця розправи комуністичного Китаю над студентами на площі Тяньаньмень; Непал видав Китаєві 18 тибетських біженців.

Прага, 4 червня 2003 року - Сьогодні минуло 14 років відтоді, як 4 червня 1989 року влада комуністичного Китаю жорстоко розправилася зі студентськими виступами у Пекіні на площі Тяньаньмень.

У ніч із 3 на 4 червня 1989 року на площу, яку забарикадували студенти і ті, хто до них примкнув, прорвалися військові підрозділи за підтримки танків. Виступ студентів, які вимагали демократичних реформ, був придушений. За офіційними даними, тоді загинуло 25 військовослужбовців і близько 300 цивільних осіб, а тисячі людей отримали поранення. І досі чимало учасників цих подій перебувають у китайських в’язницях.

Напередодні нинішньої річниці кривавих подій, група китайських дисидентів, які втратили своїх родичів під час придушення студентських виступів, звернулися до Верховної прокуратури Китаю з вимогою розпочати кримінальну справу проти тодішнього члена політбюро ЦК Компартії Китаю Лі Пена за його участь у розстрілі студентів на площі Тяньаньмень. Звернення до прокуратури підписали 116 осіб.

Китайські дисиденти також нагадали, що з подібним клопотанням вони вже зверталися до прокуратури 4 роки тому, але жодної відповіді не отримали. У нинішньому зверненні також запропоновано створити незалежний комітет для розслідування подій 3-4 червня 1989 року. Окрім цього, правозахисники просять видати членам родин останки загиблих для поховання.

Попри певні зміни у Китаї останнього часу, в цій країні й далі жорстоко придушують будь-які прояви інакодумства. Складною залишається і ситуація довкола Тибету, окупованого Китаєм на початку 1950-их років. На захист тибетців вже не раз виступала Організація Об’єднаних Націй.

Чимало тибетців, рятуючись від репресій та з надію дати дітям релігійну буддійську освіту, покидають батьківщину і перебираються через Гімалайський хребет, через територію Непалу, до Індії, де проживає велика громада тибетців. Але не усім щастить. Так 31 травня влада Непалу видала Китаю 18 тибетських біженців, які прагнули перебратися до Індії і отримати політичний притулок. За повідомленням правозахисників, тибетців репатріювали під тиском китайських дипломатів.

Частина репатрійованих – неповнолітні. Лише троє дітей, які втекли з Китаю разом з цією групою, залишилися у тибетському центрі допомоги біженцям і не були передані Китаєві. Тибетські правозахисники наголошують, що депортуючи неповнолітніх, Непал порушив конвенцію про права дитини, до якої він приєднався.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG