Доступність посилання

ТОП новини

Американські Євангелісти проти ісламу


Юрій Дулерайн Американські Євангелісти проти ісламу

5 червня 2003 - Американські христяни євангелістського віросповідання намагаються відвернути мусульман від ісламу, вважаючи їхню релігію втіленням світового зла.

Американські євангелісти, що сповідують протестантство, вважають Іслам не лише хибною, а й негуманною, злою релігією. Вони розпочали широку кампанію навернення мусульман до християнства. На семінарі євангелістських проповідників у штаті Огайо промовці закликали до гуманногог підходу: виявляти любов щодо мусульман і дарувати їм екземпляри Біблії. Один з лекторів, пастор-євангеліст з Бейрута, доводив зле коріння Корану, цитуючи звідти висловлювання, що демонструють, на його погляд, пропаганду насильства, ошукування й ненависті до іновірців. «Ось подивіться, - каже він, - Коран закликає вбивати невірних. Натомість, у Біблії ніде не знайдемо заклику до вбивства невинних людей».

Ця нова течія в євангелічному християнстві грунтується на виступах релігійних лідерів, таких як Френклін Грем, Джеррі Фоллуел, Пат Робертсон і Джеррі Вайнс, донедавній президент Конвенції Південних Баптистів. Зокрема, Френклін Грем назвав іслам «злою та злостивою релігією», а Джеррі Вайнс назвав Мухамеда, засновника й пророка ісламу, «педофілом, одержимим демонами». У баптистських церквах та семінаріях у Сполучених Штатах проповідники критикують іслам, наголошуючи протистояння двох найбільших релігій сучасного світу. Євангелісти, як зазначають дослідники, завжди вважали хибними всі інші релігії, але після ісламських терактів у Нью-Йорку та Вашингтоні 11-го вересня 2001-го року ця нехіть набула особливо загостреної форми. Дон Річардсон, місіонер, що багато років працював у мусульманських країнах, пише у книзі «Таємниці Корану» таке: «Вірші у Корані подібні до харчів, виготовлених убивцею, додають їх до отрути, аби замаскувати смертельний смак». Євангелісти стверджують, що переважна більшість мусульман не є злою, але вони, мовляв, ошукані диявольською релігією.

Науковці та лідери євангелістів пояснюють нинішню підвищену увагу до ісламу насамперед розгромною поразкою мусульманської країни –Іраку американською армією та прагненням протистояти глобальній загрозі з боку ісламу. На думку Ричарда Сизика, віце-президента Національної асоціації євангелістів, для багатьох із них іслам заступив місце Радянського Союзу, який символізував небезпеку комунізму. Мусульмани, каже він, стали сучасним еквівалентом Імперії Зла.

Історики зазначають, що ворожнеча між християнством та ісламом сягає часів ранньосередньовічних хрестових походів. Але Роберт Едгар, генеральний секретар Національної ради церков, що об’єднує багатьох протестантів та православних віруючих, визнаючи розходження між християнством та ісламом, підкреслює спільне коріння та схожість обох релігій і закликає до обопільної терпимості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG