Доступність посилання

ТОП новини

Глава Католицької церкви Iван Павло Другий прибув нинi з п’ятиденним вiзитом до Хорватiї. Йдеться про ювiлейну, соту апостольську поїздку папи i його третiй вiзит до Хорватiї вiд проголошення незалежностi країни 1991 року


Михайло Рамач Глава Католицької церкви Iван Павло Другий прибув нинi з п’ятиденним вiзитом до Хорватiї. Йдеться про ювiлейну, соту апостольську поїздку папи i його третiй вiзит до Хорватiї вiд проголошення незалежностi країни 1991 року

Белград, 5 червня 2003 – Iван Павло Другий уже двiчi перебував у Загребi й через це цим разом не вiдвiдає хорватську столицю. Його тимчасова резиденцiя буде в портi Рiєка на Адрiатичному морi, звiдки папа поїде до Задра, а вiдтак до Дубровника, що на крайньому пiвднi Хорватiї. Там вiн проголосить блаженною монахиню Марiю Петкович, котра в першiй половинi минулого столiття заснувала чин милосердних сестер, якi опiкуються бiдними. До Дубровника уже прибувають численнi католики з Боснiї i Герцеговини та Чорногорiї.

У центральнiй Хорватiї Iван Павло Другий вiдвiдає мiсто Дяково i в ньому кафедру, побудовану єпископом Юрiєм Штросмаєром. Йдеться про суспiльно-культурного дiяча й мецената з дев’ятнадцятого столiття, котрий виступав за з’єднання пiвденних слов’ян. Штросмаєр був засновником Югославської академiї наук й мистецтв. Та ше одне: цей iєрарх рiшучо критикував католицьку догму про непомильнiсть папи. Хорватськi нацiоналiсти Штросмаєра називали сербофiлом. Приїжджаючи на його могилу, нинiшнiй папа очевидно прагне дати поштовх як екуменiчному руховi, так i вiдновленню розумiння й спiвропробiтництва народiв регiону, зокрема хорватiв i сербiв.

На крайньому сходi країни понтифiк вiдвiдає мiсто Осiєк, що неподалiк кордону iз Сербiєю. Там вiн зустрiнеться й з представниками Сербської православної церкви. В урочистiй лiтургiї у Осiєку вiзмуть участь й католики iз сербського краю Воєводина.

Загребський архiепископ Йосип Бозанич, глава Католицької церкви у Хорватiї, перед прибуттям папи зазначив, що метою вiзиту є закрiплення хорватського народу в християнськiй вiрi й католицькiй iдентичностi. Урядовцi зазначають, що Ватикан рiшуче пiдтримує прагнення Хорватiї якомога швидше приєднатися до Європейського союзу. У Загребi не забувають, що Ватикан першим визнав незалежнiсть Хорватiї.

Оглядачi зазначають, що вiзит папи стане й свого роду пiдтримкою Ватикана президентовi Стiпе Месичу та лiвоцентристськiй владi Iвiци Рачана, яку консервативнi сили й частина церковної iєрархiї називають комунiстичною та атеїстичною. Лiберальна преса тим часом нагадує, що вiзит коштуватиме 30 мiльйонiв євро та, що лише на будiвництво вiвтаря в Осiєку витрачено 360 тисяч євро.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG