Доступність посилання

ТОП новини

Закордонним інвесторам подобаються українські єврооблігації, але не вся українська економіка


Мар’яна Драч Закордонним інвесторам подобаються українські єврооблігації, але не вся українська економіка

Прага, 5 червня 2003 року - Україна вперше за останні три роки вирішила позичити гроші на зовнішніх ринках і робить це у вдалий момент. Український уряд продав єврооблігації на 800 мільйонів доларів, але при бажанні міг би позичити суму майже в шість разів більшу. За даними британського ділового щоденника "Файненшал Таймс" попит на українські цінні папери становить 4 з половиною мільярди доларів. Як уважає перший віце-прем‘єр України Микола Азаров, це означає, що інвестори не бачать ніяких ризиків в Україні: ні політичних, ні фінансових.

Інтерес до України справді є, але світові фінансисти все-таки мають трохи інші міркування. Говорить економіст Міжнародного центру перспективних досліджень у Києві Ольга Піндюк:

"Тут є дві причини - одна внутрішня, зумовлена позитивною макроекономічною динамікою, швидкими темпами зростання ВВП України, а, з іншого боку, це і зовнішня кон‘юнктура на світових фінансових ринках, оскільки той факт, що розвинуті економіки світу зараз не в найкращому становищі, зумовлює низькі ставки за цінними паперами із цих країн. Тому українська пропозиція в 7.65 річних виглядає дуже привабливою на цьому фоні."

Водночас експерти вказують і на чинники, які стримують довіру до України. Газета "Файнешал Таймс" звертає увагу на велику залежність України від російської економіки. Особливо небезпечна ситуація для кредиторів України, якщо ціни на енергоносії різко зростуть. Британський щоденник зазначає, що наразі кредитний рейтинг України трохи гірший, ніж Росії. Одна з причин – наближення президентських виборів. Складну політичну ситуацію в Україні також помічає міжнародне агентство “Standard & Poor''s”, яке 5-го червня присвоїло українському випуску єврооблігацій рейтинг "В". Це краще, ніж їхня попередня оцінка, але Україні ще далеко від інвестиційного раю. Фахівці звертають увагу на слабку структуру української економіки, зокрема відсутність реформ у вугільній галузі та повільне просування приватизації, що також гальмує притік іноземних інвестицій. А позитивом України, крім уже згаданого зростання економіки, є порівняно високі золотовалютні резерви.

На завершення додам, що 800 мільйонів доларів, які Україна зараз позичає в іноземців також підуть за кордон - на сплату державного боргу. Лише цього року зовнішні виплати сягають мільярда. Крім того, треба пам‘ятати, що і нинішню позику Україні доведеться повертати, нехай і за десять років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG