Доступність посилання

ТОП новини

Огляд головних міжнародних подій минулого тижня: Саміт «великої сімки» і Росії в Евіані. Близькосхідний саміт.


Василь Дарчук Огляд головних міжнародних подій минулого тижня: Саміт «великої сімки» і Росії в Евіані. Близькосхідний саміт.

Прага, 6 травня 2003 – Минулий тиждень, особливо його початок, був надзвичайно насичений міжнародними подіями. У вівторок у французькому місті Евіян завершився саміт лідерів «Великої сімки» і Росії, у вівторок у єгипетському місті Шарм ель-Шейх відбувся арабський саміт за участю президента США Буша, а наступного дня, тобто в середу, відбувся близькосхідний саміт за участю президента Буша, ізраїльського і палестинського лідерів. У сьогоднішньому огляді головних міжнародних подій минулого тижня ми зупинимося головним чином на цих двох темах.

Отже, почнемо хронологічно, від щорічного саміту лідерів «великої сімки» і Росії у французькому курортному альпійському містечку Евіані. На відміну від попередніх щорічних нарад на нинішній лідери індустріально розвинених країн, крім уже знаних економічних і політичних проблем світу, обговорили перспективи відновлення миру на Близькому сході і проблеми післявоєнного Іраку. Найцікавіша під цим оглядом прикінцева декларація саміту, яка передбачає напрямні спільних зусиль західних країн і Росії для забезпечення економічного розвитку у світі, надання економічної й гуманітарної допомоги країнам третього світу. Прикінцевий документ передбачає також спільні заходи в боротьбі проти тероризму і поширення зброї масового знищення. Учасники саміту в Евіяні висловилися за створення суверенного, демократичного і стабільного Іраку, а також заявили про всебічну підтримку близькосхідного мирного процесу, який теж розпочався саме з початком тижня. Як і в попередні роки, противники глобалізації влаштували бурхливі протести у кількох європейських містах. Хоча на час проведення саміту поліція не впустила до Евіана учасників протестних акцій, у сусідній Женеві протягом трьох днів наради антиглобалісти ( переважно молоді люди) завдали збитків місту на мільйони доларів.

Далі ми теж хронологічно наведемо події, пов’язані із відновленням, а радше активними спробами відновити близькосхідний мирний процес. Так, не дочекавшись підписання прикінцевого документу в Евіані, президент США Буш відбув на Близький схід, де він в єгипетському місті Шарм ель Шейх зустрівся із лідерами кількох провідних, близьких до США арабських країн, зокрема Єгипту, Йорданії і Саудівської Аравії. Мета цього саміту - залучити арабських лідерів до відновлення і підтримки близькосхідного мирного процесу, що, на думку оглядачів, президентові Бушу вдалося. Арабські лідери задекларували свою прихильність і підтримку мирного процесу на Близькому сході, прикінцевою метою якого мало б бути створення до 2005-го року незалежної палестинської держави.

Слід сказати, що у відгуках на цей саміт оглядачі розкритикували його учасників і передусім президента Буша за те, що на нараду не запрошено сирійського і ліванського лідерів, які могли б мати конкретний вплив на мирний процес. Обидві країни звинувачують у підтримці ісламських фундаменталістів і зокрема палестинських екстремістів, а також терористів організації Гезболла в Південному Лівані.

Наступного дня в середу у йорданському місті Акаба відбулася одноденна тристороння зустріч президента Буша і прем’єр-міністрів Ізраїлю й Палестинської автономії Шарона та Аббаса. Цю нараду оглядачі вважають апогеєм нинішніх близькосхідних мирних зусиль. Президент Буш, закликавши обидві сторони проявили добру волю в майбутніх переговорах, заявив, що Ізраїль повинен вирішити проблему єврейських поселень на палестинських територіях відповідно до мирного плану «дорожня карта», а палестинські керівники повинні забезпечити припинення терору проти ізраїльського мирного населення. Ізраїльський прем’єр Шарон пообіцяв усунути з палестинських земель незаконно збудовані поселення, а палестинський лідер Аббас ,зі свого боку, пообіцяв припинити терористичну діяльність екстремістських груп на палестинських землях. Конкретні проблеми, як, наприклад, повернення палестинських біженців і статус Єрусалима мали б стати предметом пізніших переговорів обох сторін. До речі, лідери обох ворогуючих сторін найближчим часом матимуть наступну зустріч. Тут слід сказати, що результати саміту в Акабі викликали різну реакцію в Ізраїлі і на палестинських землях. Палестинський лідер Арафат, якого не запрошено на зустріч в Акабі, заявив, що Шарон не запропонував нічого нового. Раніше держсекретар США Павелл попередив Арафата, щоб він не намагався перешкоджати проведенню саміту і дальшій реалізації мирного плану, а ліпше доклав зусиль до миру, який є передумовою створення палестинської держави.

Далі, після наради в Акабі палестинські екстремістські угруповання Гамас, «Ісламський джигад» і Народний фронт визволення Палестини заявили, що вони продовжуватимуть атаки проти Ізраїлю, хоча Аббас обіцяє покласти край терористичним актам.

Тим часом в Ізраїлі єврейські поселенці і їхні прихильники влаштували багатотисячні протести проти обіцянок Шарона, вважаючи його зрадником ізраїльських інтересів. Під час 40-тисячної демонстрації в Єрусалимі єврейські поселенці погрожували взятися за зброю, щоб захистити свої будинки.

Тим часом уже наступного дня після саміту, тобто в четвер, ізраїльські сили безпеки провели антитерористичну операцію у місті Тулькарм на Західному березі Йордану, застреливши двох активістів екстремістської організації Гамас. Ізраїльські військовослужбовці штурмом взяли будинок, де, згідно з повідомленням, ішла підготовка до терористичного акту за участю смертників. Водночас міністр закордонних справ Єгипту Махер закликав палестинців припинити інтифаду, яка, за його словами, шкодить самому палестинському народові, і дати шанс відновити мир. Під кінець тижня до деяких оглядачів, які уважно стежили за перебігом двох мирних нарад, знову повернулися скептичні настрої.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG