Доступність посилання

ТОП новини

Глава Католицької церкви Iван Павло Другий завершив п’ятиденний вiзит до Хорватiї, де його вiтали сотнi тисяч людей. Папа пiдтримав прагнення країни якомога швидше приєднатися до Європейського союзу. Проповідуючи,вiн виступав за примирення народiв регiону, солiдарнiсть і суспiльну справедливiсть


Михайло Рамач Глава Католицької церкви Iван Павло Другий завершив п’ятиденний вiзит до Хорватiї, де його вiтали сотнi тисяч людей. Папа пiдтримав прагнення країни якомога швидше приєднатися до Європейського союзу. Проповідуючи,вiн виступав за примирення народiв регiону, солiдарнiсть і суспiльну справедливiсть

Белград, 9 червня 2003 – П’ятиденна масова ейфорiя стихає. Церковна iєрархiя, державнi дiячi й оглядачi пiдбивають пiдсумки, керiвники й працiвники полiцiї зiтхають iз полегшенням, бо вiзит пройшов без iнцидентiв. Щоправда, пiд час меси в Осiєку вiд спеки померли п’ять осiб, а 500 людей вимагали медичної допомоги.

Єпископи й католицька преса зазначають, що папа третiм вiзитом до Хорватiї прагнув показати особливу повагу до хорватського народу, який, за їхнiми словами, упродовж столiть був охоронцем католицтва в балканському передпокої Європи.

Лiберальний президент Стiпе Месич та лiвоцентристський уряд Iвiци Рачана вдячнi главi Католицької церкви за те, що вiн прибув до Хорватiї в передвиборчому роцi та що сердечно вiтався з ними як з демократично обраними представниками народу. Урядовцям сподобалася пiдтримка понтифiка європейських прагнень Загреба. На думку оглядачiв, виступи папи i його зустрiчi з чiльними урядовцями не сподобалися консервативним католицьким iєрархам та нацiонал-екстремiстам. Першим через те, що вони уряд називають червоним i безбожницьким. Другим – через екуменiчний тон його проповiдей.

Iван Павло Другий зустрiвся й iз митрополитом Йованом, главою Сербської православної церкви у Хорватiї. У складi православної делегацiї був й один епископ iз Сербiї. А вiтаючи журналiстiв, якi повiдомляли про перебiг вiзиту, папа теплими словами звернувся до сiмох белградських кореспондентiв. Коли ж у Осiєку, що неподалiк кордону iз Сербiєю, говорив про воєннi стараждання, папа жодним словом не згадав, що мiсто пiд час вiйни обстрiлювали сербськi гармати. Оглядачi роблять висновок, що йшлося про так званi позитивни сигнали Белградовi та сербськiй церквi. Близька до уряду газета “Полiтика” у зв’язку з цим нагадує, що глава Католицької церкви прихильно ставиться до сербського народу , що вiн свого часу виступав проти натовських повiтряних ударiв на Сербiю. Iншi белградськi ЗМI зазначають, що папа надiслав “братнi вiтання” сербському патрiарховi Павловi.

Своїми зваженими виступами у Хорватiї Iван Павло II надав явну пiдтримку помiркованим силам й таким чином, можна сказати, розчарував як релiгiйних, так i полiтичних екстремiстiв, яких є немало i в цiй країнi, і в регiонi.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG