Доступність посилання

ТОП новини

Конституцiйний суд Сербiї скасував окремi положення законiв, якими надано ширшi повноваження полiцiї. А мас-медiа у Белградi повiдомляють, що пiд час надзвичайного стану чимало затриманих тортуровано


Михайло Рамач Конституцiйний суд Сербiї скасував окремi положення законiв, якими надано ширшi повноваження полiцiї. А мас-медiа у Белградi повiдомляють, що пiд час надзвичайного стану чимало затриманих тортуровано

Белград, 10 червня 2003 – Пiд час надзвичайного стану полiцiя мала фактично необмеженi права. Парламент за скороченою процедурою ухвалив внесення змiн до низки законiв, якими додатково обмежено права затриманих. Наразi суд скасував положення, на пiдставi яких слiдчим органам було дозволено затримати пiдозрюваних до 60 днiв та допитувати їх без присутностi адвокатiв. Делегацiя адвокатiв цими днями попередила мiнiстра юстицiї Владана Батича, що захисники вiдмовляться брати участь у процесах у разi, якщо не буде пом’якшено трактування затриманих.

У березнi й квiтнi, поки тривав надзвичайний стан, який запроваджено пiсля вбивства прем’єра Зорана Джинджича, ЗМI лише мiж рядками повiдомляли про неприпустиме насильство полiцiї над пiдозрюваними. Останнiм часом оприлюднили низку матерiалiв про тортуру в полiцейських вiддiлах i в’язницях.

За офiцiйними даними, в рамках операцiї проти органiзованої злочинностi затримано 11 тисяч осiб. Наразi перебуває за ґратами три тисячi пiдозрюваних. Окремi з них навiть не знають, у чому їх пiдозрюють. Деякi з тих, кого тим часом звiльнили, кажуть, що їх нi не допитували. Вiд iнших вимагали пiдписати свiдчення про нелегальну дiяльнiсть третiх осiб. За словами адвокатiв, полiцiя окремих затриманих допитувала в лiсах та на вiдлюдних мiсцях, загрожуючи їм лiквiдацiєю. Iншим кiлька днiв не давали їсти, декого безперервно допитували тридцять годин. Багатьох у полiцiї побито, стверджують захисники. Бiльшiсть затриманих не була в змозi контактувати з родичами та адвокатами, тим паче вимагати допомоги лiкарiв.

Делегацiя ООН й ОБСЄ, яка тим часом вiдвiдала кiлька тюрм у Сербiї, оприлюднила звiт, у якому мовиться, що грубих порушень прав затриманих не було. А Мiнiстерство внутрiшнiх справ без пояснення вiдкинуло вимоги сербських органiзацiй з питань захисту прав людини, щоби їм дозволили зустрiтися iз ув’язненими й перевiрити твердження про брутальнiсть полiцiї.

Незважаючи на рiшення Конституцiйного суду, представник уряду ствердив, що нiкого iз затриманих не буде звiльнено. В державних органiв є, за його словами, iншi юридичнi можливостi для продовження попереднього ув’язнення.

А щодо бiльшостi громадян – люди не дуже переймаються долею затриманих. Точнiше, широкий загал – якщо можна вiрити окремим опитуванням – вважає, що не слiд спiвчувати злочинцям. Люди беззастережно сприймають твердження полiцiї i затриманих вважають злочинцями, не чекаючи, що про їхню вину скаже суд. Таке ставлення до заарештованих і пiдозрюваних не дивує тих, хто пам’ятає комунiстичнi часи. Тодi усi знали: в кого на руках є наручники, тому марно доводити свою невиннiсть.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG