Доступність посилання

ТОП новини

Права людини. Події у світі


Петро Кагуй Права людини. Події у світі

Прага, 10 червня 2003 року.

ООН ПІДПИСАЛА ЗІ ВЛАДОЮ КАМБОДЖІ УГОДУ ПРО СТВОРЕННЯ СПЕЦІАЛЬНОГО ТРИБУНАЛУ ДЛЯ РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ «ЧЕРВОНИХ КХМЕРІВ».

Минулої п’ятниці заступник генерального секретаря ООН Ганс Корелл і представник уряду Камбоджі Сок Ан підписали у Пномпені угоду про створення трибуналу для суду над колишніми лідерами «червоних кхмерів». За роки їхнього правління з 1975 до 79 року в Камбоджі було страчено та померло від голоду, хвороб та непосильних каторжних робіт від 2 до 3 мільйонів осіб. Це, фактично, був геноцид, який призвів до винищення близько четверті населення країни. Однак досі ніхто з колишніх керівників «червоних кхмерів» не був притягнутий до кримінальної відповідальності. Багато з них проживають нині як у самій Камбоджі, так і закордоном.

Глава колишнього режиму Пол Пот після усунення його від влади тривалий час переховувався у джунглях. Він помер у 1998 році, після чого його соратники склали зброю і здалися новій владі.

Переговори між представниками ООН і владою Камбоджі стосовно створення трибуналу тривали кілька років і проходили досить складно. Спершу, Камбоджа не погоджувалася на умови Організації Об’єднаних Націй і заявляла, що сама, без участі ООН, проведе такий суд. Однак згідно з нинішньою домовленістю буде призначено двох суддів: один – з камбоджійської сторони, а інший – міжнародний. Також буде двоє прокурорів.

Генеральна Асамблея ООН минулого місяця одноголосно ухвалила проект плану щодо утворення трибуналу. Вирішено, що фінансування його діяльності здійснюватиметься шляхом добровільних пожертв.

У Камбоджі скасована смертна кара. На думку оглядачів, колишнім керівникам «червоних кхмерів», причетних до геноциду, загрожує довічне ув’язнення.

РОСІЙСЬКА ПРАВОЗАХИСНИЦЯ СВІТЛАНА ГАННУШКІНА ЗНОВУ СТАЛА ЛАУРЕАТОМ ПРЕМІЇ МІЖНАРОДНОЇ ПРАВОЗАХИСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «AMNESTY INTERNATIONAL».

Німецьке відділення міжнародної правозахисної організації «Amnesty International» 7 червня вже втретє нагородило своєю щорічною премією російську громадську діячку Світлану Ганнушкіну за її активну участь у захисті прав біженців.

Світлана Ганнушкіна (1942 р.н.) – за освітою математик, доцент Російського державного гуманітарного університету, активіст правозахисного центру «Меморіал». Правозахисною діяльністю вона займається з кінця 1980-их років. А за останні 10 років у центрі її діяльності грубі, масові порушення прав людини у Чечні, а також у Росії, куди втікають від насильства чеченські біженці.

Свавілля російської армії у Чечні, так звані зачистки, розстріли на незаконні арешти тривають. Засуджуючи протиправні дії російських військових у Чечні, Світлана Ганнушкіна водночас звинувачує у порушеннях прав людини і чеченських повстанців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG