Доступність посилання

ТОП новини

"Тиждень регіонів"


Тарас Марусик "Тиждень регіонів"

Київ, 7 червня 2003 року. Тарас Марусик

Ви слухаєте оглядову програму “Тиждень реґіонів”. З київської студії радіо “Свобода” вас, шановні слухачі, вітає укладач та ведучий Тарас Марусик. Оператор у студії – Михайло Петренко.

Сьогоднішню передачу розпочнемо з матеріалу нашої львівської кореспондентки. Місцеві політологи, політики, журналісти активно обговорюють звільнення голови обласної держадміністрації Мирона Янкова.

Нагадаємо, що Президент України Леонід Кучма звільнив львівського керівника своїм указом 4 червня. Депутати Львівської обласної ради на своєму позачерговому засіданні 6 червня обговорювали ситуацію в області у зв’язку з кадровими змінами і висловили свою стурбованість у зверненнях до Президента та прем’єр-міністра України.

Львівські депутати від фракції ”Наша Україна” та ”Ділова Львівщина” (тут зауважимо, що жодного представника СДПУ(о), а також начальника Львівської державної податкової адміністрації Сергія Медведчука на засіданні сесії не було) закликали главу держави при розгляді кадрових питань на Львівщині врахувати думку представницького органу - Львівської облради, і запропонували на посаду голови Львівської обласної держадміністрації заступника голови облради Тараса Федака.

Наша львівська колега Галина Терещук - про настрої у Львові.

Галина Терещук

Зміни обласного керівництва очікували у жовтні. Адже про це натякнув український прем’єр-міністр під час перебування в регіоні, і було зрозуміло, що інтелігентний і політично не заангажований голова обласної адміністрації Мирон Янків, якого більше цікавив економічний розвиток регіону, аніж політичні чи кадрові інтриги, не дасть на майбутніх президентських виборах очікуваних відсотків голосів. Подейкували, що український прем’єр призначить керувати регіоном свою людину.

Однак, несподіваний указ Президента про звільнення голови обласної адміністрації Мирона Янкова одразу після візиту Віктора Януковича львівські аналітики та парламентарії потрактували як ляпас українському прем’єрові від глави адміністрації Президента.

Народний депутат України Степан Хмара назвав звільнення Мирона Янкова цинічним з боку адміністрації Президента.

Степан Хмара

Наше вище керівництво, зокрема Президент, цинічно поводяться. Під акомпанемент європейського вибору здійснюється ганебне, демонстративне вирішення найгіршим чином кадрових питань.

Галина Терещук

Народний депутат України Андрій Шкіль каже, що звільнити начальника УМВС у Львівській області і прокурора потрібно було давно. Адже рівень злочинності в регіоні значно зріс.

Зауважу, що за 4 місяці цього року злочинність лише у Львові зросла у 12 разів у порівнянні з усім минулим роком. Втім Мирон Янків не був уповноважений замінити керівників міліції, прокуратури, податкової чи митниці.

Андрій Шкіль

Я думаю, тут не ходило навіть про персоналії. Тут було просто вказано, хто в хаті господар.

Галина Терещук

У день звільнення голови обласної адміністрації Мирона Янкова свою роботу у регіоні завершив комітет Верховної ради України з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією, де окрім правоохоронних органів парламентарі критикували Західно-регіональну митницю та податкову очолювану Сергієм Медведчуком - рідним братом глави адміністрації Президента.

Парламентарій Григорій Омельченко зазначив кореспондентові радіо “Свобода”, що він попереджав своїх колег перед поїздкою до Львова, що можлива провокація з боку адміністрації Президента проти опозиційного комітету.

Члени комітету вважають, що адміністрація Президента спланувала відставку львівського голови адміністрації навмисно у день їхньої роботи, щоб у такий спосіб дискредитувати діяльність комітету.

Григорій Омельченко

І Президент призначає на посади лише тих посадових осіб, яких можна тримати або на гачку, або на короткому поводку кримінального компромату.

Галина Терещук

Своє обурення щодо заяви Ольги Колінько - глави координаційного комітету при Президентові, висловив голова парламентського комітету Володимир Стретович.

Володимир Стретович

Глава Координаційного комітету, який незаконно створений (указ про його створення не є законним), сказала, що на прийомі у Львові люди в основному скаржилися на діяльність органів прокуратури, міліції, облдержадміністрації. Хочу сказати, що наш Комітет, громадськість Львова занепокоєнні діяльністю державної податкової адміністрації і Західно-регіональної митниці. Однак, керівники цих органів є представниками відомих політичних структур, і вони не попадають в поле зору. Для того, щоб поставити львівську громадськість на коліна, треба поставити тих, хто зможе зламати хребта незалежній львівській громадській думці.

Галина Терещук

Що значить відставка Мирона Янкова з посади голови обласної адміністрації? Місцеві політологи стверджують, що у регіоні посилиться вплив СДПУ(о), партії очолюваної Віктором Медведчуком. “Есдепеуонізація” регіону”, - каже політолог Тарас Батенко.

Прогнозується, що посаду голови Львівської обласної адміністрації обійме людина Віктора Медведчука. Нині називають кілька прізвищ ймовірних кандидатів: заступника глави адміністрації Олега Дьоміна, народного депутата України Ігоря Шурми, заступника голови обладміністрації Олександра Сендеги. Втім, хто очолить Львівську область стане відомо у найближчі дні.

Тарас Марусик

Перейдімо до ще однієї важливої теми тижня, виборчої. 8 червня відбудуться вибори в Запоріжжі і Чернігові.

Передвиборча кампанія на посаду міського голови Запоріжжя вийшла на фінішну пряму. До офіційного волевиявлення городян залишився один день.

Головна боротьба розгорнулася між трьома кандидатами: головою обласної держадміністрації Євгеном Карташовим, бізнесменом Володимиром Кальцевим та народним депутатом України Петром Сабашуком.

Послухайте матеріал нашої запорізької кореспондентки Лесі Кленович, який прозвучав у понеділок, 2 червня.

Леся Клинович

Як і будь-які перегони, передвиборчі характеризуються кількома невід’ємними складовими: загальним стартом усіх охочих здобути головний приз; коливанням позицій під час тривалої дистанції; зрештою, визначенням трійки лідерів, на яких потому роблять ставки прихильники. Не виняток і нечиста гра на фінішній прямій, саме таку останнім часом змушені спостерігати запоріжці.

“Брудним піаром” не гребують навіть вболівальники губернатора Карташова. На часі виникають яскраві місцеві газети – по суті серійні “піар”-листівки, що поширюють інформацію про корисні справи запорізького губернатора. Приміром, про вручення “Таврій” ветеранам, комп’ютерів – дітям, ліків – хворим, а решті – безкоштовних побачень із “поп-зірками”. Так останні, з ким має заспівати пан Карташов, прибудуть до Запоріжжя 7-го червня. На запрошення Євгена Карташова передвиборний вечір запоріжців прикрасять Людмила Гурченко та Валерій Меладзе.

Інший лідер перегонів – Володимир Кальцев, як досвідчений кандидат, вирішив вразити електорат створенням графіку виконання своєї програми “Запорізька перспектива”. Зокрема, впродовж трьох років пан Кальцев запланував скоротити 578 співробітників апарату мерії та її підрозділів.

Найбільш категорично щодо діяльності нинішньої влади висловлюється третій суперник – народний депутат України Петро Сабашук. Симпатії виборців він планує завойувати наступним чином...

Петро Сабашук

1-й аспект: я сказав, що ніколи не буду робити те, що робить сьогодні влада. Я ніколи не буду спонукати людей. Я сьогодні, бачите, навіть, Віктору Андрійовичу сказав, що “я Вас поважаю, але жодна людина, котра працює у бюджетній сфері, не буде за Вас агітувати у робочий час”. Це основне, що я зроблю у місті Запоріжжі. Це, - по-перше. По-друге, ті люди, які мали цей ресурс, - це люди, котрі мають відповісти за те, що вони ґвалтували людей у місті Запоріжжі. І за це вони будуть відповідати. І третє: я сказав, що Запоріжжя буде вільним містом, вільним від тієї влади, яка сьогодні є. Я зроблю все, щоб це сталось.

Леся Кленович

До речі, сам Віктор Андрійович, за якого пан Сабашук зобов’язався не агітувати у робочий час, минулої неділі прибув у Запоріжжя, щоб підтримати депутата своєї фракції у виборах на посаду міського голови.

Вікторе Андрійовичу, деякі мої колеги вважають, що Ющенко прибув до Запоріжжя як “важка артилерія” на підтримку Петра Сабашука. Підвередіть чи спростуйте, будь ласка.

Віктор Ющенко

Ви знаєте, я поважаю тих людей, які живуть у цьому місті, і вони роблять свій вибір, і по цьому вибору вони будуть жити…У даному випадку, я приїхав сказати Запоріжжю одне: ні вчитель, ні медик, ні працівник заводу, ні селянин не будуть мати процвітання в країні, де не існує чесної патріотичної влади. Влада – це те, що забирає можливості кожного, в тому числі тих людей, що живуть у Запоріжжі...

Я хочу, щоб ці вибори були, перш за все, чесними. Щоб кожен громадянин міста міг почути по кожному кандидату все, що той зміг зробити не словом, а ділом, і що він може далі зробити…

Коаліція, порозуміння і об’єднання всіх здорових сил можуть дати відповідь: як обрати Запоріжжю професійного, чесного, розумного мера, яким був попередній мер пан Поляк.

Тарас Марусик

До речі, як повідомило агентство УНІАН, 6 червня прокуратура Запоріжжя порушила кримінальну справу за фактом поширення явно помилкової інформації про скоєння тяжкого злочину кандидатом на пост мера Запоріжжя Євгеном Карташовим.

За словами прокурора Запоріжжя Олега Скиданова, мотивом для порушення кримінальної справи стало поширення в Запоріжжі листівки у вигляді газети без реквізитів під назвою «Справа чести: хто убив генерала Поляка?», в якій повідомлялося, що Євген Карташов причетний до вбивства мера Запоріжжя Олександра Поляка.

Українську демократію і парламентську опозицію в неділю чекає чергове випробування. І це випробування називається виборами, а точніше, довиборами у Верховну Раду України в 206 виборчому окрузі Чернігова.

Нагадаю, що ці довибори були призначені після припинення повноважень депутата Валентина Мельничука, якого Президент України призначив головою Чернігівської обласної держадміністрації. За останній тиждень кількість кандидатів зменшилося з 38 до 25-и. Зокрема, член партії “Реформи і Порядок” Володимир Приходько, який балотувався від “Нашої України”, зняв свою кандидатуру на користь підтриманого соціалістами Дмитра Іванова. При цьому він висловив сподівання, що на майбутніх президентських виборах Олександр Мороз зробить аналогічний крок назустріч Вікторові Ющенку. Цікаво, що після самозняття Володимира Приходька зняли свої кандидатури інші три Приходьки.

На довиборах у 206-му чернігівському окрузі балотується чимало відомих осіб. Зокрема, президент “Укрсиббанку” Олександр Ярославський, колишня голова Державного комітету з питань регуляторної політики і підприємництва Олександра Кужель, колишній депутат Олександр Пухкал, президент фонду вільних журналістів імені В’ячеслава Чорновола Дмитро Понамарчук, редактор чернігівської газети “Гарт” Дмитро Іванов. Останній є об’єднаним кандидатом від опозиції. Балотувалася в цьому окрузі й лідер Прогресивної соціалістичної партії Наталія Вітренко, але 5 червня ввечері її зняли з реєстрації.

Ось що сказав про передвиборчу агітацію член парламентської фракції Соціалістичної партії Микола Рудьковський.

Микола Рудьковський

Ситуацію я б охарактеризував як дуже напружену: з одного боку, - влада тисне на всіх без виключення керівників підприємств і установ для того, щоб провести провладного кандидата ( я розглядаю це як репетицію президентських виборів в Чернігові з використанням нових технологій: використанням не лише підкупу, а й побудови агітаційних пірамід за гроші), з іншої сторони, - масована дискредитація опозиційного кандидата через випуск фальшивок: люди в місті дезорганізовані, вони не розуміють де ЗМІ видають правдиву інформацію, які – фальшиву. Це все, я вважаю, дуже негативно вплине на результати, хоча не втрачаю надію, що опозиційний кандидат Іванов Дмитро, редактор газети “Гарт”, набере найбільшу кількість голосів.

Тарас Марусик

На моє запитання, кого він вважає провладним кандидатом, Микола Рудьковський відповів так...

Микола Рудьковський

Він визначений. На нього працює вся обласна адміністрація, проводячи щоденно ранкові наради, видаючи вказівки керівникам міста та установ. Ним являється кандидат Олександр Ярославський.

Тарас Марусик

До речі, брат Олександра Ярославського Олексій став народним депутатом за списком “Нашої України”, але пізніше перейшов у більшість. Зараз він створив благодійний фонд свого імені, щоб допомагати братові.

Про ситуацію в 206 окрузі в інтерв’ю радіо “Свобода” розповів прес-секретар Комітету виборців України Олександр Черненко.

Олександр Черненко

Вибори в 206 окрузі не стали таким взірцем демократичних виборів, і вони продовжили сумну традицію виборів в Україні. Особливо вони проявлялися на довиборах. Найбільше порушень ми фіксували під час агітацій - це перевищення багатьма кандидатами передвиборчого фонду, це “чорний піар”-листівки без вихідних даних, це агітація, яка проводилася безпосереднім підкупом громадян, хоча безпосередньо гроші не роздавалися, але концерти, подарунки, шоу – все це законодавство обмежує.

Тарас Марусик

Продовжує Микола Рудьковський.

Микола Рудьковський

Використовуються методи залякування і підкупу членів окружних комісій, в тому числі і дільничних комісій. Я б охарактеризував і загальну картину як жахливу. Якщо таким чином президентські вибори будуть проводитися по всій Україні, то ми ніколи не будемо мати обраного демократичним шляхом ні Президента, ні уряду, ні парламенту.

Тарас Марусик

А ось що сказав Олександр Черненко про факт зняття з виборів Наталі Вітренко.

Олександр Черненко

Вчора було знято з реєстрації Н.Вітренко не стільки за її суттєвими, а більше політичними мотивами. Як не дивно, тут зійшлися інтереси і влади, і опозиції, яким участь Вітренко у виборах не зовсім була вигідна.

Тарас Марусик

Говорив прес-секретар Комітету виборців України Олександр Черненко.

Цікаво, що скаргу про перевищення кандидатського виборчого фонду в окружну комісію написав Дмитро Понамарчук, якого вважають явно непрохідним кандидатом і який понад рік тому засвітився в скандалі з прослуховування розмови між Віктором Ющенком і київським міським головою Олександром Омельченком.

Відомо, що Дмитра Іванова підтримали лідери трьох опозиційних фракцій, а Віктор Ющенко та Олександр Мороз спеціально приїжджали для цього в Чернігів.

Микола Рудьковський, сказавши, що Дмитра Іванова підтримує і член фракції комуністів Борис Олійник, не оминув досить таки дивної поведінки лідера комуністів.

Микола Рудьковський

Хоча П.М.Симоненко 3 місяці тому назад О.О.Морозу обіцяв, що КПУ теж підтримуватимуть єдиного кандидата від опозиції Іванова, висунули в останній момент реєстрації свого кандидата Ясочку, але реальних шансів на успіх вона не має. Має рейтинг зараз 3-4%.

Тарас Марусик

Микола Рудьковський продовжує.

Микола Рудьковський

Ми вважаємо, що в Чернігові є репетиція всіх майбутніх політичних кампаній, коли опозиція об’єднується заради перемоги над владою. Ми надіємося на позитивний результат.

Тарас Марусик

Це був член парламентської фракції Соціалістичної партії Микола Рудьковський.



Ви слухаєте “Тиждень реґіонів”. Це огляд найважливіших матеріалів, які прозвучали на тижні, що минає, в програмах радіо “Свобода” “Україна реґіональна”. Перед мікрофоном – ведучий Тарас Марусик. Продовжуємо.

Громадські організації національно-демократичного спрямування Луганської області звернулися до Президента України з проханням накласти вето на ухвалений Верховною Радою закон про ратифікацію “Європейської хартії регіональних мов або мов меншин”.

Про це докладніше розповів 3 червня наш луганський кореспондент Василь Соколенко.

Василь Соколенко

На загальних зборах активісти луганських громадських організацій наголосили на тому, що після підписання закону про захист регіональних мов вплив російської мови, зокрема в Донбасі, ще більше посилиться, і русифікація шахтарського краю, яка проводилася десятками років, стане незворотною.

У схваленому зверненні до Президента пропонується підготувати новий проект про захист тепер вже української мови. Луганська інтелігенція не раз вже зверталася до вищих луганських посадовців з приводу невпинної, як вони вважають, русифікації краю, котра, як наголошувалося в заявах, проводиться в регіоні за державний кошт.

Ось що з цього приводу заявив голова міської організації товариства “Просвіта” Ю.Кисельов.

Юрій Кисельов

Свідомо 15 травня цього року ВР України ратифікувала хартію щодо мов національних меншин. На думку луганських обласного та районного об’єднань “Просвіта”, це абсолютно неправильно було зроблено, оскільки цим лише ще більше закріплювалося фактично панівне становище російської мови в Україні, яка і без того домінує в нашій державі, і якій абсолютно нічого не загрожує.

Українська громадськість Луганської області досить оперативно відреагувала на цю важливу і прикру подію в державному житті України. Тому, до товариства “Просвіта”, яке ініціювало звернення до Президента України з вимогою накласти вето на ратифікований ВР документ, приєдналися ще 15 громадських організацій Луганщини, які обґрунтували свою позицію.

Василь Соколенко

Міська влада майже миттєво відреагувала на ухвалений закон про ратифікацію “Європейської хартії регіональних мов або мов меншин”. І відразу запустила, як то кажуть, пропагандистську машину.

Юрій Кисельов

Ратифікація хартії регіональних мов відразу спонукала обласну владу на Луганщині посилити вплив російської мови і російського чинника в регіоні: газети, яка видається безкоштовно тиражем в 200 тисяч примірників. Підтвердженням тому стало вміщення в останньому номері “Відомості Луганщини” за кошти платників податків кількох листівок читачів, які одностайно виступають проти підвищення статусу української мови, проти того, щоб наша українська мова тримала, я вже не кажу, щоб відвойовувала, втрачені позиції в Україні, які по праву їй належать за всіма історичними законами. І як відгук на ратифікацію ВР цієї хартії мало бути не лише накладання Президентом України вета, але й прийняття закону про захист української мови, саме захист.

Василь Соколенко

Але громадські організації національно-демократичного спрямування, які останні роки чітко контролюються спецслужбою, не здатні протистояти русифікаторській політиці місцевої влади, яка використовує всі наявні ресурси, щоб законсервувати стан української мови, який дістався у спадок від радянської системи.

Юрій Кисельов

На мою думку, вже не один рік у Луганській області тривають процеси посиленої русифікації. Що найганебніше – вони відбуваються за кошт української держави. Прикладом цього є не лише така зовнішня ознака як мова, якою всі так публічно виступають високопосадовці області, але й ті глибинні процеси. Ще Наполеон сказав: “Хто володіє інформацією, той володіє світом”. А подивимося, що робиться в інформаційному просторі нашого краю?

Василь Соколенко

На сьогодні на Луганщині немає жодної обласної україномовної газети. А за темпами відродження української мови в освітніх закладах шахтарський регіон посідає останнє місце: далеко позаду Севастополя і Криму. В цьому відверто зізнаються керівники управління освіти обласної адміністрації.

Тарас Марусик

Президент України Леонід Кучма не прислухався до голосу громадськості і в п’ятницю підписав Закон України «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин”. Так що в українське суспільство вкинуті чергові зерна конфлікту.

Вже стало звичним, що керівники впливових держав просять пробачення від імені своїх народів за кривду, колись заподіяну іншим націям чи етнічним групам. Але спочатку повинна бути встановлена історична правда: хто кривдник, а хто скривджений.

Вимагають такого аналізу і події під назвою Гайдамаччина чи Коліївщина, які вирували в Україні понад двісті років тому.

Розповідає наша черкаська кореспондентка Тетяна Чорномаз.

Тетяна Чорномаз

Офіційна українська історіографія ще не дала своєї оцінки подіям доби Гайдамаччини. Тричі національно-визвольна боротьба під такою назвою запалювала ледве не всю Україну і захлиналася кров’ю поневолених та поневолювачів. Але чомусь більшість істориків намагаються обійти цю тему.

Ігнорують цю тему і владні структури, які справно визначають якісь визначні дати. Щоправда в історичному календарі черкаської офіційної газети “Нова доба” в клітинці датованій 3 червням записано: “235 років тому козацькі загони М.Залізняка та І.Гонти визволили Умань від польської шляхти”. Оскільки ця дата викликала сумнів, я звернулася до одного з істориків Уманщини Надії Тульчинської.

Надія Тульчинська

Дивно, чому в українських нинішніх історіографів ще не дійшли руки, щоб встановити точну дату визволення Умані гайдамаками під проводом І.Гонти та М.Залізняка. Викладачі історії ще досі користуються підручниками: або українською радянською енциклопедією, або історією УРСР, або працею уманського дослідника Коліївщини Г.Храбана “Спалах гніву народного”, де стверджується, що українські повстанці взяли Умань “9-10 червня 1768 року”.

Очевидно, що це помилка, адже в жодному з цих джерел не згадано чи за новим, чи за старим стилем літочислення цю дату було обраховано. Здавалося б, що це дрібниця, але вирахувати літочислення ніяк не можна, адже вираховуючи, в даному випадку, дату взяття Умані гайдамаками із старого стилю на новий маємо додати 11 днів, якщо ми цього не зробимо, то будемо мати фальсифікацію історичних подій, а отже зневажатимемо наше минуле.

Історик-дослідник Гайдамаччини П.Мірчук із США врахував цю 11-денну різницю між новим та старим стилем літочислення, тому він стверджує: “Облога Умані почалася в понеділок 20 червня, а у вівторок 21 червня 1768 року українські повстанці здобули Умань”.

Взагалі в історії Гайдамаччини ще дуже багато нез’ясованого, наприклад, історики досі сперечаються - де зустрілися і де побраталися гайдамацькі загони І.Гонти та М.Залізняка: в Грековому лісі під самими стінами уманської фортеці чи біля с.Соколівки - нині Жажківського району, звідки загін М.Залізняка наближався до Умані. А деякі навіть досі не з’ясували: Гайдамаччина – це позитивне чи негативне явище в українській історії?

Тетяна Чорномаз

Нажаль, дослідження П.Мірчука навіть нікому невідомі на Черкащині. Тому можна вважати актуальними слова українського Кобзаря – борця за волю українського народу:

“Дурний шию підставляє і не знає за що, та й ще Гонту зневажає ледаче ледащо: “Гайдамаки не воины - разбойники, воры! Пятно в нашей истории.” Брешиш, людоморе! За святую правду-волю “разбойник” не стане.”

А ще Т.Шевченко писав із гордістю своїм приятелям: “ Я ж рідний внук одного з гайдамаків”.

А І.Франко став автором одного революційного гасла:

“Ми – гайдамаки, ми всі однаки, ми не навидим лядськеє ярмо, за народ життя своє дамо”.

Тарас Марусик

6 червня – День журналіста. В день свого професійного свята львівські журналісти провели незвичну акцію під гаслом “Дайте на лапу”. Під час неї працівники львівських мас-медіа зібрали кошти на відновлення скульптурної групи “Діана” на площі Ринок, зокрема, на відновлення лапи у скульптури собаки. Відтепер у такий спосіб щороку у свій професійний день львівські журналісти привертатимуть увагу влади та городян до стану пам’яток архітектури у рідному місті.

А ось як, з дозволу сказати, оригінально, відзначили День журналіста в протилежному кінці України. Харківських журналістів, повідомляє УНІАН, привітали з їхнім професійним святом Петро Перший, Катерина Друга та Олександр Пушкін. Ці історичні постаті Російської імперії були головними персонажами театралізованого дійства “Солдати ЗМІ” на прийомі голови обласної держадміністрації Євгена Кушнарьова з нагоди Дня журналіста. В урочистих промовах “російські самодержці та великий поет” високо оцінили рівень журналістів Харківської губернії і побажали розвивати традиції.

Як кажуть, без коментарів.

Це була оглядова програма “Тиждень реґіонів”. Її підготував і провів Тарас Марусик. Зі мною в студії працював Михайло Петренко. На все добре, шановні слухачі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG