Доступність посилання

ТОП новини

США – ЄС і справа Міжнародного кримінального суду


Василь Дарчук США – ЄС і справа Міжнародного кримінального суду

Прага, 11 травня 2003 – Заклик керівництва Європейського союзу до країн – членів і кандидатів до ЄС не підписувати зі Сполученими Штатами двобічних угод у справі звільнення американських громадян поза кордонами США від переслідувань викликав чергове напруження у стосунках між Вашингтоном і Брюсселем. Адміністрація США попередила ЄС, що дальше протегування Міжнародного кримінального суду в Гаазі може призвести до дальшого розколу і дисгармонії у відносинах.

Нинішня дискусія точиться вже кілька років. 98-гороку президент США Клінтон разом із лідерами понад 130-ти країн під час Римської міжнародної конференції підписав угоду про створення міжнародного кримінального суду, який мав би розслідувати справи воєнних злочинів, випадків геноциду та інших злочинів проти людства і притягати злочинців до відповідальності. Після ратифікації у 60-ти країнах угода набрала чинності і 12 березня відбулося відкриття Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Нині до угоди приєдналося 90 країн. Однак адміністрація Буша відмовилася ратифікувати угоду, побоюючись політично мотивованих судів, приміром, над американськими миротворцями у різних частинах світу, погрозивши навіть вивести свої миротворчі контингенти з Балкан, кількох африканських та інших країн. Адміністрація США вирішила натомість підписати двосторонні угоди з різними країнами про гарантії непереслідування американських громадян. Досі 37 країн підписали з Вашингтоном такі угоди. Проте нещодавно керівництво Європейського союзу звернулося до країн ЄС і кандидатів у члени із закликом не підписувати білатеральних угод зі США, бо це, як було сказано, є порушенням принципів спільної політики ЄС. Пересторога особливо торкається, як підкреслюють оглядачі, десяти країн – кандидатів у члени ЄС і тих, що очікують на дальшу хвилю розширення союзу. Проте кілька із цих країн, зокрема Румунія, Албанія і Боснія вже підписали угоди зі США. При цьому представники ЄС заявляють, що Вашингтон вдається до тиску на окремі країни, погрожуючи припинити їм допомогу. Мова ішла зокрема про Словенію, яка, ризикуючи втратити 8 мільйонів доларів американської допомоги, відмовилася підписати двосторонню угоду зі США.

25 червня у Вашингтоні відбудеться саміт лідерів ЄС і США, на якому, як очікують оглядачі, ця справа стане на порядку денному однією з перших. Тим часом президент США Буш звинуватив керівництво ЄС у спробах підірвати зусилля США з метою вберегти американських громадян від переслідувань і довільних або політично мотивованих судових процесів поза кордонами США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG