Доступність посилання

ТОП новини

1 червня 2003 р. у Словацькій Республіці запроваджена доплата за окремі види медичного обслуговування


Оксана Пеленська 1 червня 2003 р. у Словацькій Республіці запроваджена доплата за окремі види медичного обслуговування

Прага, 10 червня 2003 - Потрібно, звикати, говорять словаки, витягаючи гроші з гаманців. Відтепер кожний похід до поліклініки, кожний рецепт, лікування в шпиталі чи виклик швидкої - це додаткові видатки з родинного бюджету. Всім громадянам Словаччини, згідно з Конституцією, гарантоване безплатне медичне обслуговування. Однак, тепер за дещо треба буде заплатити і з власної кишені. Так, новим законом про оплату окремих видів медичних послуг передбачається заплатити лікареві в поліклініці 20 словацьких крон (це понад половину американського долара), стільки ж – за виписаний рецепт, за кожен день перебування в лікарні – 50 словацьких крон, тобто близько 2-ох доларів. А ті, хто викликає швидку допомогу, повинні знати, що за кожний кілометр до лікарні водієві треба дати 2 крони. Нині 1 долар США – це 35 словацьких крон. Від оплат звільнені тяжко і хронічно хворі, військовослужбовці термінової служби, інваліди.

З одного боку, підраховують словаки, це не так уже й багато. З іншого, якщо вам, наприклад, лікар виписує 5 рецептів на різні ліки, то це вже понад 3 долари. Для пенсіонера з пенсією 150 доларів – витрата відчутна. Додайте до цього відвідування лікаря і видатки на самі ліки – виходить уже майже третина пенсії. Про перебування у шпиталі краще й не згадувати, принаймні для багатьох пенсіонерів це може означати фінансовий крах.

Перші дні чинності нового закону внесли певний хаос у роботу медичних закладів. Часто лікарі відчували себе, як продавці в крамницях, у яких немає дрібних на видачу здачі. Медсестри бігали до сусідніх кав’ярень міняти гроші й умовляли пацієнтів не нервуватись. У деяких регіонах зовсім зникли традиційні черги в поліклініках, явище небувале, особливо в містах. Були й випадки, коли пацієнти категорично відмовлялись платити, таким у медичних послугах не відмовляли. Довезли до лікарні й пацієнтів, у котрих не було грошей заплатити за дорогу.

Запровадивши оплату за окремі види медичних послуг, уряд Словаччини передбачає отримати щорічно до казни 2 мільярди крон, це 57 мільйонів доларів, потрібних для проведення реформ у соціальний сфері. Крім цього, очікується, що словаки перестануть так часто звертатись до лікарів. Зрештою, запроваджена у Словаччині практика доплати за окремі види медпослуг існує в багатьох країнах на Заході. Як повідомили в словацькому міністерстві охорони здоров’я, новий закон поширюється і на іноземців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG