Доступність посилання

ТОП новини

До проведення пенсійної реформи готуються в Чеській Республіці


Оксана Пеленська До проведення пенсійної реформи готуються в Чеській Республіці

Прага, 10 червня 2003 - Зараз проект реформи перебуває в Уряді на стадії обговорення, та з багатьох сторін - від працедавців, профспілок і безпосередньо від чехів - можна почути багато критики. Без реформи в соціальній сфері нам не наздогнати Європу, - захищаються в чеському Міністерстві праці й соціальних справ.

"Шукаю роботу, мені 50", – щоденно тисячі таких оголошень з”являються в празьких газетах. І часто таким прохачам відповідають:"Дякуємо, ми вже прийняли на роботу іншу особу." Зрозуміло, при цьому не повідомляють, що молодшу і що перевагу дістав чоловік. Такою є реальність. Людям коло 50 років, особливо жінкам, які не знають іноземних мов і комп’ютера, знайти роботу дуже тяжко. Чи є вихід з такої ситуації? У Міністерстві праці вважають, що так. Зокрема, речник Міністерства пан Груби повідомив радіо ’’Свобода’’:

Груби: Так, людям, котрим біля 50, тяжко знайти роботу. І все ж ми це врахували. Для них працюють курси перекваліфікації. Наше Міністерство інформатики організувало для них курси комп’ютерної освіти. Курси почали роботу вже цього року і люди могли до них залучитись. Звичайно, що курси перекваліфікації для старших людей є трохи проблемою, тому що такий курс є складовою державної політики працевлаштування, а це потребує коштів.

Речник чеського Міністерства праці й соціальних справ нам також повідомив, що пенсійною реформою не встановлюється граничний вік для державних службовців, оскільки таке положення вважається дискримінаційним. Проект пенсійної реформи передбачає однаковий термін виходу на пенсію для чоловіків і жінок – 63 роки. Досі було 55 років – для жінок, 60 – для чоловіків. Тобто, можна працювати менше років чи довше, все відіб’ється на пенсії. Крім цього, запроваджується можливість власного додатку до пенсії. Кожен встановлює сам, яку суму щомісяця додасть до своєї пенсії, а держава до цих збережень доплюсує свій відсоток. Словом, відтепер ваша пенсія в ваших руках.

У разі схвалення, новий закон про пенсійне забезпечення набере чинності наступного року. Однак уже нині доволі гостро проти нього виступили профспілки. Закон захищає тих, хто сьогодні почав свою трудову кар’єру. А що робити так званому тоталітарному поколінню, людям, котрі все своє життя працювали, котрим комуністичний режим закрив дорогу до західних вузів, а на комп’ютер у них сьогодні просто немає грошей. Реформа їх практично не торкнеться. Чеська Республіка, за статистикою, належить до найстарших країн у Європі. Нинішнє працездатне покоління вийде на пенсію пізніше своїх попередників, зате забезпечить старість тим, хто вийшов на пенсію швидше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG