Доступність посилання

ТОП новини

“Зупиніть комуністів” – з цим закликом звернулась учора ввечері група чеських інтелектуалів до парламенту Чеської Республіки, громадськості, співгромадян.


Оксана Пеленська “Зупиніть комуністів” – з цим закликом звернулась учора ввечері група чеських інтелектуалів до парламенту Чеської Республіки, громадськості, співгромадян.

Прага, 11 червня 2003 - Популярний чеський режисер Владимир Михалек, відомий письменник Петр Плацак і художник Давид Черни передали вчора ввечері петицію особисто голові чеського Парламенту. Ïї текст отримали також представники владних партій і канцелярія президента Чехії. До петиції приєднались чільні чеські вчені, журналісти, громадські діячі - понад 250 осіб. Вони закликають політиків не співпрацювати з комуністами, особливо в питаннях, котрі стосуються майбутнього Чеської Республіки. Імпульсом до появи петиції послужила недавня подія. 7 травня новий чеський президент Вацлав Клаус запросив до себе на переговори, що стосувались вступу Чехії до Європейського Союзу, голову компартії Мирослава Гребенічка. Вперше за 13 років чеської незалежності й від падіння комуністичного режиму чеські комуністи були запрошені на переговори. Перший чеський президент Вацлав Гавел ніколи не сідав за стіл переговорів з комуністами, вважаючи цю партію злочинною. Саме про це йдеться і в петиції. "Комуністична партія Чехії та Морави, - читаємо у зверненні, - є спадкоємицею комуністичного тоталітарного режиму, вона до цього минулого звертається, звеличує брутальність 50-их років і захищає комуністичних злочинців". Автори петиції звертаються до всіх демократичних сил в Чехії не піддавати сумнівам факт, що компартія є однією з екстремістських політичних сил. Не можна говорити з екстремістами про майбутнє країни, вважають автори звернення.

Появу петиції не можна розглядати ізольовано від останніх подій на чеській політичній сфені. Передусім тому, що компартія як третя найсильніша партія в Чехії, увійшла до парламенту і сьогодні вимагає відповідного до себе ставлення. Так комуністи заявили, що хотіли б бачити на посаді посла Чехії в Білорусі свого представника. Вони також не приховують свого негативного ставлення на вступ Чехії до ЄС.

Голова Парламенту Чехії Любомир Заоралек вчора ввечері заявив, що петиція порушує важливу тему, котрою варто займатись.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG