Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Терор і близькосхідний мирний процес


Василь Дарчук Огляд західної преси: Терор і близькосхідний мирний процес

Прага, 12 травня 2003 – Головна увага західної преси у ці дні зосереджена на новій хвилі насильства на Близькому сході, тобто на нових терористичних актах палестинських екстремістів проти ізраїльського цивільного населення і відплатних акціях ізраїльських сил безпеки. Оглядачі звинувачують обидві сторони у відновленні конфлікту, який, по суті, зірвав нещодавно розпочаті чергові мирні ініціативи міжнародних посередників.

Оглядачі підкреслюють, що з обох ворогуючих сторін не бракує людей, які не зацікавлені у мирі. Як можна було очікувати, палестинські екстремісти не підпорядкуються директивам і закликам нового прем’єра Аббаса і продовжуватимуть терор, провокуючи відплатні акції. Деякі оглядачі критикують ізраїльського лідера Шарона за те, що він не виявив достатньої витримки і не дав часу Аббасові провести переговори з палестинськими екстремістськими групами і переконати їх припинити терор. Газета «Уолл стріт джорнел» у редакційній статті пише з цього приводу, що нинішній розвиток подій можна було передбачити, однак, розчарування від цього нітрохи не менше. Початком нинішньої хвилі насильства газета вважає недільний терористичний акт екстремістів “Гамасу” за участю терориста-самовбивці, унаслідок якого загинуло п’ятеро людей. Прямою метою цього акту було зірвати мирний процес, розпочатий нещодавно Сполученими Штатами, Європейським союзом, ООН і Росією. Один із організаторів терористичного акту Рантисі став об’єктом ізраїльського замаху, який спровокував дальші атаки з боку “Гамасу”. Прикінцевою знаною метою “Гамасу”, підкреслює газета, є не мир, а вигнання всіх євреїв з Палестини. Сам Рантисі вважає, що, за його словами, «сіоністська окупація Палестини почалася зі створенням держави Ізраїль 48-го року». За цих умов, як підкреслює «Уолл стріт джорнел», для досягнення миру на Близькому сході палестинському прем’єрові Аббасу, якщо він справді бажає миру, доведеться докласти особливих зусиль, щоб поставити екстремістів “Гамасу” та інших угруповань під цілковитий контроль.

Британська газета «Індепендент» звинувачує тим часом обидві сторони у відновленні конфлікту. Вибух бомби в єрусалимському автобусі газета називає жахливим, ізраїльську реакцію називає передбаченою, блискавичною, кривавою і контрпродуктивною. «Індепендент» закликає обидві сторони конфлікту і Сполучені Штати до моральної відваги для продовження діалогу, посилаючись на обіцянки президента Буша докласти рішучих зусиль до реалізації мирного пану. Щоправда, веде далі газета, Буш не може зупинити терориста-самовбивцю, що входить в автобус, або доставника піцци перед здійсненням терористичного акту. Він натомість мав би розміркувати політичні і фінансові важелі, які можуть використати Сполучені Штати для реалізації нинішнього мирного плану під назвою «Дорожня карта». Він може також заохотити Шарона, який поки що зважився на скромну поступку – ліквідувати незаконно забудовані єврейські поселення на палестинських землях, до дальших дій. Це не додасть Шаронові популярності, проте, як міг би сказати Буш, пише на закінчення газета «Індепендент», саме тепер надійшов час для моральної відваги.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG