Доступність посилання

ТОП новини

Україна знає, як отримати статус асоційованого члена ЄС: підсумки переговорів Анатолія Зленка в Брюсселі


Славко Волинський Україна знає, як отримати статус асоційованого члена ЄС: підсумки переговорів Анатолія Зленка в Брюсселі

Брюссель, 11 червня 2003 року – Українські дипломати звітують про успіхи у відносинах з Європою. Європейський Союз незабаром надасть Україні статус держави з ринковою економікою. Київ також дізнався про конкретний механізм, як Україна може отримати статус асоційованого члена ЄС. Про це сказав радіо “Свобода” міністр закордонних справ Анатолій Зленко, підсумовуючи свої дводенні переговори у Брюсселі. Український дипломат взяв участь у конференції "Розширена Європа", зустрівся з верховним представником ЄС у справах зовнішньої політики та політики оборони Хав’єром Соланою, головою Європейської єврейської спільноти, головним рабином Рабаєю Хайкіном. І завершився візит Зленка до Брюсселя зустріччю з комісаром ЄС у справах зовнішньої політики Крісом Паттеном.

По завершенні зустрічі Анатолія Зленка з Крісом Паттеном я попрохав міністра закордонних справ України підбити підсумки його поїздки до Брюсселя.

Анатолій Зленко

Конкретним кроком, який може бути використаний Україною для того, щоб наблизитися до Європейського Союзу або в усякому разі говорити про асоційоване членство чи отримати асоційоване членство - це буде так званий робочий план. Ми сподіваємося уже цього року ( можливо після саміту, який відбудеться на початку жовтня цього року в Україні - маю на увазі саміт Україна-Європейський Союз) він дасть чіткі повноваження щодо початку дискусій на рівні експертів-щодо вироблення цього робочого плану. Я вважаю, для нас надзвичайно цікаве те, що Європейський Союз позитивно сприйняв ті переговори і той переговорний процес, який відбувається з енергетичних проблем. Я дуже радий тому, що Паттен сказав, що це займає певну нішу у роботі Європейської комісії, і Європейська комісія буде дедалі більше уваги приділяти цьому питанню.

Славко Волинський

А як можна прокоментувати слова представників Європейської комісії, що нафтопровід Одеса – Броди – Плотськ - Гданськ – це є одна з енергетичних артерій Європи?

Анатолій Зленко

Саме це і спонукало Європейську комісію дати свої позитивні висновки щодо підтримки і фінансування уже на цьому першому етапі техніко-економічного обґрунтування будівництва цього нафтопроводу. Мені здається, це серйозна підтримка і справді нафтопровід має стратегічну перспективу не тільки для нашої держави, а перш за все для європейських країн. І ми відіграватимемо саме в цьому контексті позитивну роль. Що мені хотілося б ще сказати як про результат тих зустрічей і переговорів, які я мав у Європейському Союзі ? Щойно я отримав серйозні запевнення з боку Кріса Паттена відносно підтримки України в наданні їй статусу країни з ринковою економікою».

Славко Волинський

Така насичена програма візиту Анатолія Зленка до Брюсселя, як зазначила речник Єврокомісії Емма Едвін, свідчить про те, що діалог між Україною і Європейським Союзом увійшов у нову фазу. Україна тепер стала безпосереднім сусідом Євросоюзу, тому необхідно форсувати виконання договору про партнерство і співпрацю. З приводу того, що Україна стала сусідом Європейського Союзу, досить цікаве зауваження зробив посол Польщі при ЄС Марек Ґрела. Він, зокрема, зазначив, що після падіння берлінського муру кордон між Польщею і Німеччиною став кордоном між Польщею і Європейським Союзом. Тепер, мовляв, настала черга України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG