Доступність посилання

ТОП новини

Західні держави мають різні погляди на трубопровід "Одеса-Броди"


Мар’яна Драч Західні держави мають різні погляди на трубопровід "Одеса-Броди"

Прага, 13 червня 2003 року - Боротьба за використання стратегічного для України нафтопроводу “Одеса-Броди” триває. І тут різні позиції мають не лише українські політики чи експерти, але й провідні держави світу. Якщо посли Америки, Німеччини і Польщі публічно закликають Україну дбати про свою енергетичну безпеку і залишити цей трубопровід лише для каспійської нафти, то головна енергетична компанія Великої Британії агітує Україну за реверс і російські енергоносії. На початку року фірма “British Petroleum” об‘єднала свої активи з російською Тюменською нафтовою компанією і тепер вони обіцяють завантажити російською нафтою трубопровід “Одеса-Броди” впродовж тижня. Головний аргумент прихильників реверсу – Україна може заробити гроші на транзиті уже зараз, а не чекати невідомо скільки каспійських енергоносіїв - краще синиця в руках, ніж журавель у небі. У середу віце-президент групи компаній “British Petroleum” Роберт Дадлі з цього приводу зустрічався з Президентом України. На запитання журналістів, чому “British Petroleum”- це єдина західна компанія, яка підтримує російський інтерес в Україні, Роберт Дадлі відповів, що “British Petroleum” дивиться на це питання з комерційного погляду, а не з політичного.

Офіційний Київ ще не оголосив свій вердикт і ставки зростають. За інформацією американського аналітичного видання “Stratfor Commentary”, за реверс керівництво України агітує не лише Москва, але й офіційний Лондон. “Stratfor” посилається на джерела в міністерстві закордонних справ Великої Британії, які стверджують, що прем‘єр цієї країни Тоні Блер має тісні зв‘язки з “British Petroleum” і тому дав розпорядження британським дипломатам в Україні лобіювати використання нафтопроводу “Одеса-Броди” у зворотному напрямку. Радіо “Свобода” звернулося за коментарем до британського посольства у Києві. Там кажуть, що питання як використовувати нафтопровід "Одеса-Броди" має вирішувати український уряд і британські дипломати не займалися лобіюванням цієї справи. Британський уряд також підтримує диверсифікацію джерел енергопостачання, якщо є така можливість. Але головна позиція британського уряду така: як використовувати трубопроводи, має визначати ринок. І саме останній момент кардинально відрізняє політику Великої Британії від політики Сполучених Штатів, Німеччини і Польщі, які наголошують на стратегічному значенні нафтопроводу "Одеса-Броди." Вже згадане американське видання “Stratfor Commentary” пише, що після спілкування з британськими колегами посол США у Києві нібито пом‘якшив свою позицію і тепер не проти тимчасового реверсу. Але в прес-службі американського посольства сказали радіо "Свобода," що насправді ставлення Америки до нафтопроводу “Одеса-Броди” жодним чином не змінилося. Америка проти реверсу. Ось цитата із недавнього виступу посла Карлоса Паскуаля на енергетичній конференції в Києві: "Щоразу, коли Україна фліртує з новою пропозицією реверсувати трубопровід і почати експлуатацію в режимі “Броди-Одеса”, Україна сама собі шкодить. Глобальний ринок повинен повірити, що Україна – надійний партнер, який має стратегічне бачення і буде його дотримуватися. Крім того, якщо Україна реалізує “Броди-Одеса”, це лиш збільшить обсяги нафти, що надходять до Чорного моря, і прискорить створення конкуруючого обхідного маршруту, який зробить “Одеса-Броди” непотрібним."

А в Україні дискусії про долю трубопроводу "Одеса-Броди" стають дедалі гарячішими. Цього тижня уряд відклав підписання довготермінової угоди про транзит нафти з Росією до того моменту, поки не буде визначений напрям використання нафтопроводу. Ідею реверсу підтримує компанія "Нафтогаз України." У Києві знайшли і компромісний варіант. Про це повідомив секретар РНБО Євген Марчук:

"Придністровська нафтотранспортна система, до якої «Одеса-Броди» не входить, вже сьогодні може забезпечити чотири мільйони тонн транспортування російської нафти до порту "Південний." І при відповідних додаткових заходах, як нам доповідає керівництво "Укртранснафти" і інших структур, ця система в змозі до 7 мільйонів транспортувати російської нафти до порту "Південний," тобто не обов‘язково через нафтопровід «Одеса-Броди» в його реверсивному напрямку."

Оглядачі на Заході кажуть, що Україні буде непросто зробити вибір, адже будь-який варіант використання трубопроводу "Одеса-Броди" може посварити Київ із важливими партнерами за кордоном. Як пише журнал “Stratfor”, у цій історії переплелися геополітичні інтереси кількох потужних міжнародних гравців, а влада у Києві намагається задовольнити усіх, адже кожна із цих сторін сильніша, ніж Україна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG