Доступність посилання

ТОП новини

Проблема абортів знову повернулась до двох країн Центральної Європи - Чеської Республіки та Словаччини


Оксана Пеленська Проблема абортів знову повернулась до двох країн Центральної Європи - Чеської Республіки та Словаччини

Прага, 13 червня 2003 - У Чеській Республіці та в Словаччині з новою силою спалахнула суперечка навколо проекту закону про заборону абортів. Ламаються списи, політичні партії готуються до бою в парламенті, а громадські організації збирають підписи. Тих, кого чути найменше – це жінки, які без галасу і кожна по-своєму вирішують проблему абортів.



У Чехії бурю суперечок викликали троє чоловіків – політиків, які нещодавно внесли на розгляд парламенту проект закону про заборону абортів. Вони запропонували і покарання для лікарів, які порушать закон, – 5 років тюрми. Так через майже три десятиліття від скасування закону про заборону абортів у тодішній комуністичній Чехословаччині в незалежній Чехії може дійти до його реабілітації. Тобто, вперше від 1957 року аборти знову можуть бути поставлені поза законом. Петр Плева, один з тих, хто підтримує проект закону, вважає:

П.Плева: Проблема захисту ненародженого життя у нас вирішується недостатньо. Декларації прав і свобод мовиться, що людське життя потрібно захищати і перед народженням. Ця стаття не реалізована і досі.

Цікаво, що проект закону про заборону абортів з”явився тоді, коли кількість абортів у Чехії досягла найнижчого в історії рівня: минулого року чеські жінки зробили 29 тисяч абортів. Для порівняння: 13 років тому їх було понад 110 тисяч. Сьогодні чеські жінки вдаються до абортів удвічі менше, ніж це було за тоталітарного режиму, коли вбивства ненародженої дитини були суворо заборонені. На думку лікарів, головну роль відіграють доступні й відносно недорогі засоби контрацепції, які вживає третина чеських жінок, і широка мережа освіти – від школи до жіночих консультацій. У Чеській Республіці жінкам доступні також медикаменти, які викликають аборти, однак кількість таких абортів підрахувати важко.

Якщо з медичного погляду аборт є відносно нескладною операцією, то з етичного боку він належить до найсуперечливіших винаходів 20 століття і найчастіше розцінюється як вбивство.

Чеський парламент займеться проектом закону про заборону абортів вже наступного тижня. А в Словаччині суперечки між прихильниками і противниками заборони абортів поставили під загрозу навіть існування самої владної коаліції. Річ у тім, що там голова однієї з владних партій - Альянс нового громадянина – АНО- вимагає від держави створити умови, які б дали жінці право вільно і безумовно приймати рішення щодо аборту. Зараз жінка має право на аборт тільки в період до 12 тижнів вагітності. Можна також перервати 24-тижневу вагітність - лише на вимогу лікаря, якщо це, наприклад, загрожує життю жінки. Більшість членів владної коаліції відкидає пропозицію партії АНО зняти ці рамки. І не тільки вони. Наприклад, голова міжнародного центру вивчення проблем родини в Братиславі пані Еріка Квапілова також проти:

Е. Квапілова: Немає жодних об’єктивних аргументів, які б вирішили проблему радикально. Тому що кількість абортів у Словаччині протягом останнього десятиліття дуже сильно впала. Я переконана, що проект нового закону не пройде і що Словаччина не увійде до країн, які, замість рухатися уперед, повертаються до середньовіччя.

Для Чехії та Словаччини ухвалення закону про заборону абортів дуже важливе, оскільки приріст населення у цих країнах найнижчий серед країн центральної Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG