Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні в Чеській Республіці проводиться референдум щодо вступу країни до Європейського Союзу


Оксана Пеленська Сьогодні в Чеській Республіці проводиться референдум щодо вступу країни до Європейського Союзу

Прага, 13 червня 2003 - Чехи називають референдум історичним, оскільки вперше в історії вони можуть самі вирішувати свою долю і майбутнє своєї країни. Референдум триватиме два дні, його офіційні результати мають бути відомі в понеділок.

’’Чи згодні ви з тим, щоб Чеська Республіка, у відповідності з договором, стала країною – членом Європейського Союзу ?’’ – тільки це єдине запитання стоїть у бюлетенях для голосування. І відповідь може бути тільки одна : “ТАК” чи “НІ”. Шість країн-кандидатів до вступу до ЄС - Мальта, Словенія, Угорщина, Литва, Словаччина і Польща своє ТАК уже сказали. Найактивнішими були мальтійці, 91 % яких взяли участь у референдумі, й литовці - 63 % дорослого населення прийшов на референдум. А у Словаччині місяць тому пережили напружені хвилини: на референдум прийшло всього 52 % громадян, зате майже всі з них проголосували ЗА вступ Словаччини до ЄС.

Як голосуватимуть чехи? Згідно з результатами опитування, в референдумі візьме участь шестеро з десяти дорослих громадян країни і дві третини з них скажуть “ТАК” вступові Чехії до Євросоюзу. І все ж до останньої хвилини чеське суспільство в поглядах на європейську інтеграцію не одностайне. Як і передбачалося, своє категоричне “НІ” вступові Чехії до ЄС сказали ліві, насамперед – чеська компартія, яка закликала голосувати проти. Страх перед конкуренцією відлякує від Європи частину селян і малозабезпечених громадян. Ось думка одного з них:

- Так ось, все це не для бідної людини, тій і далі житиметься погано. Я проти, я вирішив сказати “НІ”. Це для мене невигідно, мені не буде з цим добре.

До останньої хвилини стримано щодо вступу Чехії до ЄС ставилась і права Громадянсько-демократична партія. Країна може втратити свій суверенітет – це був їхній головний аргумент. І тільки сьогодні вранці праві звернулись до громадян із закликом піти на референдум і підтримати вступ Чехії до ЄС Зате чеський уряд і партії владної коаліції ні на мить не вагались: Чехія повинна бути в Європі. Не можна залишатись в ізоляції, островом в європейському просторі. Це не вигідно ні економічно, ні політично, – аргументував і чеський прем’єр Владимир Шпідла:

В.Шпідла: Я твердо переконаний, що Чеській Республіці вигідно сказати “ТАК” у референдумі, щоб подолати наслідки Другої світової війни та інтегруватися до Європейського Союзу.

За останніми даними, понад 25 % громадян Чехії вже віддали свої голоси в референдумі. На відміну від більшості інших країн - кандидатів до ЄС- за чеським законодавством участь понад половини від загальної кількості дорослого населення не є обов’язковою умовою референдуму. Його результат залежатиме від того, скільки голосів “ЗА” чи “ПРОТИ” складе просту більшість від загальної кількості учасників референдуму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG