Доступність посилання

ТОП новини

Кампанія ЮНІСЕФ за права дитини


Василь Дарчук Кампанія ЮНІСЕФ за права дитини

Прага, 16 червня 2003 – Цього понеділка у Стамбулі розпочалася конференція дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ. Ця нарада започаткує міжнародну кампанію за права дитини у низці країн світу, зокрема у країнах Східної Європи, Середньої Азії, Балтійських країн і самої Туреччини. Ідеться передусім про вивільнення дітей від примусової праці і забезпечення принаймні початковою освітою.

Кампанія за права дитини, як підкреслила голова дитячого фонду ООН Керол Белламі в розмові з журналістами напередодні відкриття конференції, охоплює низку завдань, що торкаються передусім проблеми освіти й виховання, охорони здоров’я дітей, боротьби з бідністю, дискримінації за расовими, етнічними, статевими та іншими ознаками. За її словами, мільйони дітей у світі зазнають дискримінації тому, що вони діти іммігрантів або тому, що вони дівчатка. Сотні тисяч дітей у країнах громадянських конфліктів, не досягши повноліття, стають жертвами насильного залучення до воєнних дій. Найгірше справа виглядає з використанням дитячої праці, в тому числі на небезпечних або шкідливих для здоров’я роботах. Згідно з даними Міжнародної організації праці, близько 250-ти мільйонів дітей у різних кранах світу, передусім у бідних африканських і азійських країнах, змушені працювати. Тобто, кожна шоста дитина у віці від 5 до 17 років виконує ту чи іншу примусову працю.

Значна частина дітей шкільного віку ( згідно із приблизними оцінками - до двох з половиною мільйонів) працюють і в західних країнах. Однак, найбільшу проблему представляють країни третього світу. Приміром, у Туреччині, де проходить цьогорічна конференція ЮНІСЕФ, яка є членом союзу НАТО і домагається вступу до Європейського союзу, 7 мільйонів людей неписьменні, із них 6 мільйонів жінок. Подібна ситуація, як підкреслюють журналісти, панує в сусідніх країнах, зокрема у Сирії та Іраку. Дещо ліпше становище, як підкреслюють оглядачі, можна простежити на Балканах, тобто у країнах колишньої Югославії, у яких особливої дискримінації зазнають діти представників етнічних меншостей. Далі журналісти наводять Білорусь, Молдову, Росію й Україну, які теж будуть охоплені новою програмою дитячого фонду ООН. У цих країнах ідеться зокрема про роз’яснювальну кампанію і боротьбу із хворобою СНІД, яка шириться і серед дітей.

Програма Дитячого фонду ООН передбачає низку комплексних заходів, до яких будуть залучені також інші структури Організації Об’єднаних Націй. Прикінцевий документ нинішньої конференції у Стамбулі окреслить конкретні завдання розпочатої кампанії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG