Доступність посилання

ТОП новини

Що стоїть за новим призначенням колишнього губернатора Санкт-Петербурга Володимира Яковлєва?


Віталій Портников Що стоїть за новим призначенням колишнього губернатора Санкт-Петербурга Володимира Яковлєва?

Москва, 16 червня 2003 – Один з наймогутніших регіональних лідерів Росії - губернатор Санкт-Петербурга Володимир Яковлєв пішов у відставку зі своєї посади, щоправда, з новим призначенням. Колишній губернатор північної столиці призначений віце-прем''єром уряду Росії.

Під час перебування президента Росії у Санкт-Петербурзі Володимир Путін оголосив сенсаційну подію: один з найвідоміших регіональних лідерів Російської Федерації, губернатор Санкт-Петербурга Володимир Яковлєв призначається віце-прем’єром російського уряду і таким чином залишає свою резиденцію у Смольному. Вперше в новітній російській історії губернатору Санкт-Петербурга, керівнику регіону не дозволили самостійно оголосити про свою відставку. Хоча ніде правди діти, відразу після того, як відбулося святкування 300-річного ювілею колишньої столиці Російської імперії, то Володимир Яковлєв сам повідомив, що має намір іти у відставку, однак, не оголосив ніяких термінів. Володимир Яковлєв не мав можливості балотуватися втретє на посаду губернатора Санкт-Петербурга і можливість його дострокової відставки відкриває також зміни у виборчому законодавстві міста: можна буде обирати губернатора Санкт-Петербурга в один час з парламентськими, або ж президентськими виборами в Росії.

Однак, головним у цій ситуації, на думку спостерігачів, є не стільки дострокова відставка губернатора, скільки можливість пошуку спадкоємця керівника другої російської столиці. Більшість спостерігачів зазначають, що Володимир Яковлєв керував одним із наймогутніших підприємницьких кланів у Росії. Цей клан мав такі позиції у Санкт-Петербурзькій економіці, які аж ніяк не влаштовували ані тих, хто є реальними розпорядниками економічних дій на федеральному рівні, ані тих петербуржців, які після обрання президентом Росії Володимира Путіна перебралися до першої російської столиці. Володимир Путін давно конфліктував із Володимиром Яковлєвим, адже саме Яковлєв переміг його колишнього шефа Анатолія Собчака на виборах губернатора Санкт-Петербурга, після чого Володимир Путін змушений був залишити рідне місто і шукати собі роботу в Москві, поневіряючись по кабінетах. Однак, відразу ж змінити ситуацію у Санкт-Петербурзі на свою користь другий російський президент не міг. І от тільки зараз він вирішив, що Яковлєва можна відправити у відставку, однак, призначити його на почесне місце у Москві.

Новим губернатором Санкт-Петербурга може стати колишній віце-прем’єр, тепер представник президента у Північно-Західному окрузі Валентина Матвієнко. Як вважають, вона буде компромісною постаттю у боротьбі кланів у російській політиці і економіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG