Доступність посилання

ТОП новини

На відміну від молодих росіян та азербайджанців, українці не люблять свого Президента


Марина Пирожук На відміну від молодих росіян та азербайджанців, українці не люблять свого Президента

Київ, 18 червня 2003 - Сьогодні у Києві соціологи говорили про сучасне і майбутнє молоді трьох ключових пострадянських країн, а саме: Азербайджану, Росії та України. Характеризуючи молодь трьох країн, учасники конференції відзначали спільність рис цієї категорії населення, зокрема практичність, рішучість, байдужість до політики і таке інше. Однак відмінностей між молодою генерацією цих країн все ж таки значно більше.

За даними соціологів, найбільш значимими для молоді Росії та України є право на роботу, освіту і житло, для молоді Азербайджану - право на роботу і свобода слова. Молоді росіяни, порівняно з українцями та азербайджанцями, більше схильні обирати цінність свободи.. Проте соціологи стверджують, що в усіх трьох країнах переважна більшість молоді покладається все ж таки на державу, а не на себе.

Найбільшою ж відмінністю молоді цих країн є рівень довіри до чинних президентів. Путіну довіряє 82% молодих росіян, Алієву - 73, Кучмі – 21% української молоді. Подібна ситуація і в ставленні молоді до державних установ.

Російський соціолог Юрій Левада стверджує, що об’єднують молодь трьох країн наміри виїхати за кордон, байдужість до внутрішньої політики , відсутність політичної історії в біографіях і таке інше. Характеризуючи середньостатистичну молоду людину Росії, Юрій Левада зазначив: “Російська молода людина багатша, ніж інші покоління, бо має доступ до бізнесу, вміє заробляти гроші і не має відповідальності перед власною родиною. Ця молода людина в цілому має західні орієнтації, переважно економічні, вона поважає приватну власність не знає і не любить комунізму”.

Український соціолог Ірина Бекешкіна каже, що для молодих українців, як і для росіян, пріоритетними є цінності прагматичного характеру.

Ірина Бекешкіна: “Щодо основних ідеологічних орієнтацій, то це націонал-демократія, але більшість молодих людей не сповідують жодної ідеології. Молоді люди мало переймаються політикою, мало беруть участь у політиці і мало з них збираються у майбутньому займатися політикою. Тобто це, звичайно, велика проблема. Взагалі, у нас суспільство живе окремо своїм життям, влада живе окремо своїм життям, на виборах вони інколи зустрічаються. Але молодь у цьому дійстві бере участі найменше”.

До негативних характеристик української молоді Ірина Бекешкіна відносить індивідуалізм українців і небажання змінювати умови на краще власними силами. Говорячи про відмінності української молоді від інших, Бекешкіна сказала: “Вона істотно бідніша. Вона менше має можливостей здобувати гроші і набагато виражений страх втратити роботу, набагато більше, ніж у Росії і навіть в Азербайджані. У зв’язку з цим, вона менш задоволена життям”.

Представники молодої генерації України погоджуються з характеристиками соціологів, однак наполягають на тому, що нинішні економічні та політичні умови не потребують активного залучення молоді зокрема до державотворчих процесів, за винятком виборів, коли влада брутально використовує молодь у своїх цілях.

Голова християнсько-демократичної молоді України Олександр Ярема пояснює аполітичність української молоді так: “Тому що насправді часто-густо і на різних рівнях у нас, особливо що стосується державної політики, ми маємо тіньову політику, коли щось відбувається, ухвалюються якісь рішення, але яким чином, хто їх готує, хто за них потім буде відповідати – це є незрозумілим.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG