Доступність посилання

ТОП новини

"Тиждень регіонів"


Володимир Ляшко "Тиждень регіонів"

Київ, 14 червня 2003 року.

Володимир Ляшко

Говорить радіо “Свобода”. Ранкову програму продовжить радіожурнал “Тиждень регіонів”. З київської студії Вас, шановні слухачі, вітають журналіст Володимир Ляшко та звукооператор Сергій Балабанов.

На думку багатьох політологів, Україна вступила у смугу надзвичайно відповідальної частини політтихнологій, які відпрацьовуються напередодні майбутніх президентських виборів. Політичні і фінансові структури, які прагнуть забезпечити спадкоємність і сталість бізнесових та політичних інтересів.

Це продемонстрували і довибори у 206-му виборчому окрузі Чернігова, котрі відбулися минулої неділі. Тут переміг президент “Укрсиббанку” Олександр Ярославський, який набрав 27% голосів виборців. У виборах також брав участь редактор газети “Грані” Д.Іванов, якого підтримали Соцпартія, блок “НУ” і блок Ю.Тимошенко.

Мій колега Т.Марусик попрохав прокоментувати цю подію представників різних політичних партій.

Тарас Марусик

Своїм співрозмовникам я ставив одне й те ж саме запитання: як би вони прокоментували недільні вибори в контексті, зокрема майбутніх президентських виборів. Ось що відповів лідер СПУ Олександр Мороз.

Олександр Мороз

Я б навіть не в контексті майбутніх президентських виборів коментував би цю подію, а саме з огляду на оцінку організації виборчої компанії України тепер за режиму Кучми. Та технологія, той обмін ресурсу, який ми знали, до цього був задіяний в Чернігові: брудні технології голосування в закритих аудиторіях, голосування в гуртожитках, які залежні від кандидата в депутати, і в тюрмах, в психлікарнях – і це дало відповідний результат.

Всупереч колосальному адмінресурсу, всупереч протидії наш кандидат чесно набрав однакову кількість голосів із переможцем. Треба мати на увазі, що йому міліція забороняла доступ до телеефіру, не маючи при тому ніяких прав, ніяких підстав, із-за надуманою причиною, що притягнули “Лунапарк” з Закарпаття аж у Чернігів, щоб зірвати зустріч із депутатами, оскільки там йшлося про можливість агітації за Дмитра Іванова. З одного боку, ми вважаємо, що ми там не програли, але програла тут вцілому держава, програла демократія. І всі ті вивихи режиму, котрі ми спостерігаємо, вони ще довго будуть відгукуватися навіть після того, як оберуть нового Президента.

Тарас Марусик

А тепер думка ще одного народного депутата, координатора блоку Ю.Тимошенко О.Турчинова.

Олександр Турчинов

Ви знаєте, вже не стало несподіванкою те, що на мажоритарних округах перемагають люди, які нікому невідомі як політикуму, так і в самому регіоні. Система аналогічна: такі пілотні проекти використовуються швидко, незважаючи на те, про що йдеться, тобто, йдеться про банальний підкуп виборців, про що робили відповідні заяви депутати, які працювали на цих округах під час виборів.

На жаль, ця схема показує, що, користуючись цим, наші громадяни доведені до відчаю - у них просто скуповують їх голоси. Як вирішити цю проблему, поки буде існувати мажоритарна система, мабуть, рецептів ніхто не запропонує.

Тарас Марусик

А ось що сказав член фракції комуністів у ВР Валерій Мішура.

Валерій Мішура

Відпрацьовується можливість впливати адміністративними чисто методами на результати виборів. Нам треба дуже серйозно вирішувати питання про зміну закону про вибори. Коли, я не буду називати прізвища, за 5 хвилин до 12 знімають одного кандидата, а тут, скажемо, дуже мало було в окрузі, його практично не знають, то голосують за нього. То це ще раз свідчить, що адміністративний ресурс діє.

Тарас Марусик

Я також попросив О.Мороза прокоментувати заяву Комітету виборців України про те, що визнання довиборів не дійсними не існує.

Олександр Мороз

Ви знаєте, хай Комітет свої висновки при собі тримає або обнародує, якщо він вважає за потрібне, але я переконаний, що порушення були.

Тарас Марусик

Однією з причин невдачі Д.Іванова називають непослідовну позицію комуністів. Говорить О.Турчинов.

Олександр Турчинов

Коли порахувати голоси, то ви побачите, що Іванов, який зайняв 2-ге місце, я не буду говорити про те, скільки там сфальсифікували, який обсяг голосів, але ж у випадку, коли комуністи не висували свого кандидата, а підтримали спільного: того, кого підтримали соціалісти, блок Ю.Тимошенко, “НУ”, то, фактично, навіть в цих умовах могла б бути перемога.

Саме такі мажоритарні вибори, вони можуть бути репетицією перед президентськими виборами. Влада на таких округах відпрацьовує такі механізми, як, не зважаючи на закон, не зважаючи на волевиявлення виборців, проводити ті рішення, які цікавлять владу.

Тарас Марусик

У нашій минулій передачі соціаліст М.Рудьковський заявив про порушену комуністами домовленість про єдиного кандидата. Ось що з цього приводу сказав Валерій Мішура.

Валерій Мішура

Я відразу хочу сказати, що не про яку домовленість на цей рахунок у нас не було. Мова йшла про те, що, скажімо, кандидат від КПУ Ясочка Л.Ф., яка на минулих виборах набрала 17 тисяч голосів до обласної ради... Іванов тоді не балотувався. Я хочу ще раз підкреслити, що ніякої домовленості не було. Ми розраховували на те, що Ясочка могла б набрати відповідну кількість голосів з цього приводу. Я думаю, що ми правильно працювали в цьому напрямку.

Тарас Марусик

Навіть в світлі результатів виборів?

Валерій Мішура

Так.

Володимир Ляшко

Триває політична структуризація у владних ешелонах нижчого рівня. В Україні спостерігається масова заміна голів міських та селищних рад, які перемогли на минулих виборах, підтримуючи, приміром, блок В.Ющенка чи Ю.Тимошенко. Схема заміни відпрацьована. Група депутатів переважно з бюджетних установ під тиском своїх залежних від влади керівників створює ініціативну групу з проведення сесії міської ради. Ці ж депутати ініціюють припинення повноважень голови. Як правило, на другому етапі цькування голови підключаються міліція і прокуратура, котрі покликані знайти компромат на голову міської ради і надати подібним акціям почуття законності.

Хоча рівень корупції в Україні загальновідомий, але в тенета правоохоронців, як правило, потрапляють саме голови рад, а не керівники районних держадміністрацій.

Цього тижня важливу заяву зробив Комітет виборців України. Він висловлює обурення продовженням кампанії по відкликанню демократично обраних міських голів, зокрема заходами, скерованими на дискредитацію міського голови з Броварів В.Антоненка.

Як повідомили у прес-службі Комітету виборців України, йдеться про адміністративний тиск на депутатів місцевих рад. КВУ закликає політичні партії, громадські організації, представників ЗМІ “виступити на підтримку місцевого самоврядування” у Броварах.

Згідно з повідомленням КВУ, 10 червня у Броварах з ініціативи громадських організацій та політичних партій, які занепокоєні намаганням “певних сил” позбавити повноважень обраного мера, відбулася зустріч В.Антоненка з громадою міста. У зустрічі взяли участь члени Комітету ВР України з питань самоврядування та діяльності рад Борис Безпалий та Юрій Ключковський, міські голови Вишгорода і Василькова тощо. Загалом у зустрічі взяло участь понад 1000 громадян.

“На Заході було повідомлено про цілеспрямовану кампанію дискредитації В.Антоненка з метою позбавлення його повноважень міського голови шляхом висловлення недовіри на позачерговій сесії міської ради”, - йдеться у повідомленні КВУ. “Для підтримки цієї кампанії задіяно телевізійний канал УТ-1, обласну газету “Київський регіон” та створено місцеву газету “Броварський кур’єр”, - повідомляє Комітет виборців.

Конкретними ініціаторами позбавлення повноважень В.Антоненка, як зазначено в інформації, виступають голова Київської облдержадміністрації А.Засуха та заступник голови адміністрації Президента О.Іщенко (колишній мер Броварів і депутат парламенту минулого скликання від округу, який розташований в цьому місті).

Коментуючи ці події і нападки на його 1-го заступника, мер Броварів В.Антоненко зазначив.

Віктор Антоненко

На сьогоднішній день в м. Броварі є спланований план. Вони розуміють, що якщо спланований наступний хід проти міського голови реалізувати, то замість нього залишається перший заступник. Для того, щоб досягти якоїсь мети, все це треба було обливати брудом, робити якісь незаконні дії не лише проти міського голови, а й проти його оточення.

Я хочу сказати, що це біда не тільки Київської області. Остання інформація з ВР, що понад 100 сільських, міських, селищних голів за рік було таким чином знято з посад за такою схемою.

Володимир Ляшко

А тепер до інших подій і тем.

Минулого понеділка у Львові прем’єр-міністр В.Янукович представив нового голову облдержадміністрації. Ним став перший заступник голови адміністрації Олександр Сендега. З 1996 по 2002 роки він обіймав посаду першого заступника міського голови Львова.

Повідомляє Галина Терещук.

Галина Терещук

О.Сендега досвідчений член апарату ще з комуністичних часів. Свого часу він був представником Вищої партійної школи при ЦК КПУ. А ще працював при нинішньому міністрові транспорту Г.Кирпі, з 1977 до 1984 року секретарем комсомольської організації та парткому львівської залізниці. З 1996 до 2001 - був 1-м заступником міського голови В.Куйбіди. Екс-голова облдержадміністрації М.Янків забрав у свою команду більшість керівників міськвиконкому Львова, коли мером обрали Л.Буняка. Таким чином О.Сендега став його правою рукою.

Тим часом місцеві аналітики стверджують, що відставка М.Янкова з посади голови облдержадміністрації була вигідна лише для того, щоб відвернути увагу громадськості від скандалів довкола начальника львівської податкової адміністрації С.Медведчука, начальника Західно-регіональної митниці Т.Козака, колишнього заступника податкової, котрий не влаштовує головного митника України, а також начальника головного управління юстиції В.Яковича, проти якого у Львові була порушена кримінальна справа.

Народний депутат А.Шкіль щодо призначення головою облдержадміністрації О. Сендеги зауважує

Андрій Шкіль

Малий термін до президентських виборів, і тут потрібна проміжна фігура, котра б могла, хоча вона не є одіозною, якоюсь мірою виконувати побажання Банкової.

Галина Терещук

Прем’єр-міністр України спершу відвідав екс-голову М.Янкова в шпиталі, а також представив на нараді адміністративно-господарського активу голову облдержадміністрації О.Сендегу.

Віктор Янукович

Олександр Степанович – людина в області відома. Ви знаєте його краще, ніж його знають в Києві. Він багато працював в області, в місті Львові. Працював, завжди в нього показники були добрі.

Галина Терещук

В.Янукович, щоб пояснити причину звільнення М.Янкова з посади голови облдержадміністрації Львівщини розповів про криміногенну ситуацію в регіоні, зокрема про те, що вдвічі зросла злочинність в регіоні, бандитизм і панує корупція на Західно-регіональній митниці.

Однак, тепер виникає запитання: чому, звільнивши голову облдержадміністрації М.Янкова через те, що він начебто погано боровся з корупцією у регіоні, в тому числі серед своїх підлеглих, на цю посаду призначають його першого заступника, адже саме на хабарництво серед чиновників обласної адміністрації вказала голова Президентського комітету О.Колінько.

Уже чимало львівських політиків такий крок з боку адміністрації Президента назвали приниженням для Львова. А сама О.Колінько, яку свого часу галичани підтримали на виборах, на прикладі Львівщини спробувала підняти власний імідж. Адже, як стверджував на прес-конференції А.Шкіль, вона є претендентом на посаду Генпрокурора України.

Втім, після призначення О.Сендеги головою адміністрації Львівщини серед чиновників запанував спокій, адже більшість із них залишаються на своїх посадах або обіймуть вищі.

Втім на брифінгу для журналістів український прем’єр зауважив, що в жовтні відбудеться перевірка регіону щодо боротьби з корупцією, тому не виключено, що восени може відбутися зміна керівника в області залежно від того, хто йтиме від влади на президентських виборах.

Відповідаючи на запитання кореспондента радіо “Свобода”, чи планує безпартійний О.Сендега влитися в ряди якоїсь партії, він відповів однозначно: “Ні”.

Володимир Ляшко

Цікаві події розгортаються довкола шахтарського містечка Зоренськ, що на Луганщині. В ці дні вони отримують перші відповіді від посольств іноземних держав в Україні на свій запит про надання політичного притулку, в зв’язку з нестерпними умовами життя. Такі клопотання громадяни ухвалили ще 1 травня на громадських слуханнях, які відбулися на центральній площі міста.

Слово Василю Соколенку.

Василь Соколенко

Ініціатором звернення до іноземних посольств М.Кузібердою відразу зацікавилася обласна прокуратура. Як він стверджує, там йому вчинили справжній допит тривалістю 5 годин. Працівники прокуратури з’ясовували всі деталі проведення громадських слухань 1 травня. Профспілковому лідеру шахти Никанор-Нова довелося поспілкуватися з міліцією. Сьогодні Конфедерація вільних профспілок Луганщини звернулася до правоохоронних органів з запитом про законність таких дій. А тим часом дипломати іноземних посольств почали надсилати авторам звернення свої відповіді. Ось що з цього приводу говорить сам М.Кузіберда.

Микола Кузіберда

Профспілкова організація шахти Никанор-Нова отримала відповідь на свій запит від посольств, які є в Україні: від посольства ПАР в Україні, від посольства Литовської Республіки в України, згідно з запитом надання політичного притулку жителям міста Зоренська, в зв’язку з загрозою на їхнє життя і здоров’я. Профспілковий комітет розглянув ці відповіді. У відповіді ПАР сказано, що питання надання пропозиції політичного притулку жителям міста Зоренськ має розглядатися на комісії політичного притулку представництва ООН в Україні.

Василь Соколенко

Що стосується листа з посольства Литви, то дипломати цієї держави зазначили, що вони надають політичний притулок тільки тим громадянам, які перебувають у їх країні. Обговоривши відповіді, профспілковий комітет шахти Никанор-Нова вирішив чекати, як відреагує на все це місцева влада.

Микола Кузіберда

Профспілковий комітет вирішив чекати до вересня місяця, і за станом на вересень місяць, якщо ці питання не будуть вирішені, то профспілковий комітет звернеться до громадян міста Зоренськ з пропозицією: звертатися самотужки до посольств, до комісії з питань політичного притулку представництва ООН в Україні з питанням надання політичного притулку через те, що це вирішує можливість вижити людині. Це пропозиція вирішення питання надалі забезпечити своє життя кожній людині, яка мешкає на цій території. А через те, що місто Зоренськ – це таке ж місто як Брянка, як і Стаханов, як і Первомайськ, тобто, це депресивне сьогодні місто, місто, де базою підприємства неможливо забезпечити бюджет міста, щоб за рахунок бюджету міста вирішувалося соціальне питання. Тобто, це проблема держави, проблема регіону.

Василь Соколенко

А міська влада Зоренська поки що відмовляється дати городянам конкретну відповідь на запитання: “Коли житлові будинки будуть забезпечені питною водою, теплом, газом та телефонним зв’язком?” Натомість вона стверджує, що громадські слухання, на яких була ухвалена резолюція про надання політичного притулку усім жителям міста, були проведені з порушенням вимог закону про місцеве самоврядування.

Керівництво Перевальської районної адміністрації, на території якої розташований Зоренськ, запевняє, що життя в місті нормалізується лише в найближчі два роки. Правда голова облдержадміністрації О.Єфремов заявив, що ситуацію у Зоренську він продовжує контролювати особисто і при цьому наголосив, що майбутнє у Зоренська є, але зараз держава може лише частково вирішити проблеми міста.

За словами губернатора у січні поточного року було ухвалено рішення про те, щоб подати воду в Зоренськ, відновити в місті телефонний зв’язок. На початку травня вода місту була подана. Тепер стоїть питання про ремонт систем газопостачання в будинках. Уряд вирішив виділити з резервного фонду кошти, які спрямовуються на ремонт котелень у Зоренську і підготовку систем для подачі тепла. Не зважаючи на всі ці зміни щодо забезпечення міста всім необхідним, ініціатори проведення громадських слухань звернулися до Президента, ВР і уряду з листом, в якому звинувачують обласну владу у небажанні нормально співпрацювати і, при цьому, звинуватили її в корупційних діях.

Володимир Ляшко

Минулого вівторка журналісти з усіх куточків України з’їхалися до Києва на форум “Правовий самозахист”. Форум організували Інститут масової інформації, профільний Комітет ВР та Громадська рада з питань свободи слова та інформації.

Детальніше про роботу форуму – Тетяна Чорномаз.

Тетяна Чорномаз

Форум журналістів “Правовий самозахист” відкрили А.Лазарева – представник Інституту масової інформації та Микола Томенко – голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформації. Головними темами, що обговорювалися журналістами, були: боротьба з перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів, необґрунтовані судові позови до ЗМІ, забезпечення права на інформацію.

В обговоренні взяли участь П.Кобилко – головний редактор чернівецької газети “Час” (кількість позовів до цього видання лічиться вже на десятки), В.Мочарник – головний редактор газети “Чорна гора” (Закарпатська область), О.Ляшко – головний редактор газети “Свобода” та інші.

Ігор Рудич (редактор спецпроекту “Територія безпеки” Національної телерадіокомпанії) оприлюднив заяву, в якій йшлося про випадок цензури матеріалу. Також виступав на форумі І.Домбровський – суддя Верховного Суду України. Зокрема, він сказав, що спасіння потопаючого – справа рук самого потопаючого. Тому журналісти повинні самі думати про свій захист, але з точки зору права і повинні прояснити одне: захист своїх прав можна знайти тільки в суді.

Думку про суди висловила журналістка з Хмельницького - головний редактор газети “Фортеця” Ольга Жмудовська.

Ольга Жмудовська

Судді самі не обізнані з законодавством, зокрема з законодавством в тій області, яка стосується преси, свободи слова, захисту честі і гідності, ще досить сильно знаходяться під впливом того старого законодавства і під впливом авторитетів. Як підтвердження цього я хочу навести приклад донецького суду, де я була свідком. Там запитав суддя: “Чому ви пишете про владу? Не пишіть про владу взагалі, бо ви вносите в суспільство сумніви.” Я зрозуміла, що в іншому випадку, коли я чи мій колега буде в якості відповідача перед нею, то вона винесе однозначне рішення не на користь журналіста, бо, напевне, журналіст не повинен писати про владу, тим більше, писати про владу погано чи писати про владу критично. А те, що існують закони, які делегують нам право писати про суспільство і владу і висвітлювати процес, вона навіть і не знає, що вона повинна захищати нашу свободу слова як одну з найважливіших демократичних цінностей. Це біда не лише однієї судді з Донецького регіону, а достатньо багатьох.

Тетяна Чорномаз

Журналісти були одностайні щодо доцільності проведення такого зібрання і перетворили форум на постійно діючий орган організації працівників ЗМІ. Багато вдячних слів було сказано на адресу співробітників Інституту масової інформації за надану журналістам юридичну допомогу в судових процесах аж до участі в них. Учасникам форуму був розданий посібник “Правовий самозахист журналістів”.

Володимир Ляшко

На Рівненщині відбулися установчі збори Фонду дослідження історії Холмщини створеного на базі Всеукраїнського конгресу українців Холмщини і Підляшшя.

Послухайте репортаж нашої кореспондентки Валентини Одарченко. Цей репортаж прозвучав у нашій програмі минулого понеділка.

Валентина Одарченко

Холмщина і Підляшшя переходили під юрисдикцію різних держав. Геополітичне становище були таким, що жодна війна не оминула цих країн, але найбільшого нищення Холмщина зазнала під час Першої та Другої світовий воєн. Це призвело до трагічних наслідків. Однак, якщо про білоруську Хатинь, французьку Орадур знає увесь світ, то про спалені польські і українські села Ласків, Шиховичі говорити в голос досі було не прийнято. Загалом їхня цифра наближається до 300.

Оскільки польська сторона почала ретельний підрахунок жертв польського населення Волині – колишні холмщаки почали діяти адекватно. Переселені з Польщі теперішні одесити, запоріжці, кияни зголосилися об’єднати зусилля у скрупульозному вивчені сторінок холмської історії акцентуючи увагу на 20 столітті. На відміну від товариства, в яке вони об’єдналися, фонд займатиметься суто науковою роботою. Як зауважив голова Конгресу О.Боровик, до створення фонду холмщаків спонукало незнання українцями частини власної історії.

Олександр Боровик

Збереглася картина, на якій зображено людей, які стоять на колінах, а в цей час поляки нищать українську православну церкву.

Валентина Одарченко

Як відомо, українські парламентарі не проголосували про затвердження парламентських слухань з приводу ставлення до українсько-польського конфлікту. Тим часом, ці слухання через депутатів “Батьківщини” ініціювали холмщаки. З’ясувалося, що депутати й досі практично не знають історії краю, який дав Україні Грушевського. Цей вакуум нині заповнюватимуть краєзнавці дослідницько-видавничої роботи фонду. Звісно, серед них найбільше рівнян і волинян, які вже видали збірник матеріалів кількох конференцій холмщаків.

Говорить голова Рівненського обласного товариства “Спілка українських краєзнавців” Іван Пащук.

Іван Пащук

Давайте подивимося як поляки активно заглиблюються у різні аспекти своєї історії, як зараз так само виникло питання Волинської трагедії 1943 року. Вони апелюють всюди конкретними фактами, описами подій і т.д. А в нас по суті нічого немає, бо ніхто цим не займається. Тобто, вони ніби нас заставляють “оборонятися” від того, що було.

Валентина Одарченко

До холчщаків, які домагаються в Україні статусу депортованих, потроху дослухаються, якщо не в Україні, то в Польщі. Вчора в холмській церкві Івана Богослова за участю православного митрополита всієї Польщі Сави відбулася церемонія канонізації 8 закатованих в роки війни священнослужителів. За місяць холмщаки, котрі мешкають на Рівненщині, поїдуть у Польщу на своє православне свято - Ризоположення Турковицької Богоматері. Впродовж останніх років їм всіляко в святкуванні цього свята сприяє польська влада. Однак цього разу, як зауважив О.Боровик, холмщаки не обійдуться релігійними обрядами, вони збираються відвідати могили своїх рідних замордованих під час польсько-українського конфлікту. Це станеться 15 липня після відвідин О.Кваснєвським Волині.

Володимир Ляшко

Завершуємо програму матеріалом на екологічну тематику. Влітку наступного року в Донецькій області стане до ладу діючий перший і поки що єдиний завод з переробки побутового сміття. Принагідно нагадаю, що на 4% території України накопичено 4 мільйони тонн відходів, з них півмільярда – побутові.

Отже, як цю проблему вирішують на Донеччині розповідає Сергій Гармаш.

Сергій Гармаш

Донецька область займає перше місце в Україні за обсягами викидів забруднюючих речовин в атмосферу. Частка її викидів у загальнодержавному показнику перевищила 40%. Загальна маса накопичених в області відходів складає 4 млрд. тонн, а площа земель зайнятих відходами наближається до 2 % території регіону.

Але крім економіки, внесок у забруднення свого у прямому смислі навколишнього середовища вносять і люди. Так в області накопичилось 420 млн. тонн побутових відходів. При тому, що досі нема жодного сміттєпереробного виробництва. Тобто, сміття майже не утилізується, якщо не рахувати згубні для екології пожежі на смітниках.

За оцінками західних експертів, які вивчали це питання на замовлення Тасіс, сфера утилізації побутових відходів в області знаходиться у кризовому стані. Як наслідок, можливе забруднення питної води. 43% мешканців області оцінюють ситуацію як таку, що погіршується, але лише 2% донеччан знають реальні масштаби проблеми.

Голова донецької обладміністрації Анатолій Близнюк бачить причини такого становища у радянській ментальності людей, яких не привчали платити за чистоту і дотримуватись її. Анатолій Михайлович відзначив, що в Україні немає самої системи збирання та утилізації сміття, починаючи від дій громадян до дій комунальників, які мають забезпечувати цю послугу.

З ним згодні і західні експерти, які відзначають, що лише 50% населення дійсно платять за вивіз сміття. Є це при тому, що тарифи за цю послугу, наприклад в Донецьку складають 1 гривню в місяць на людину, а в Європі - 3 євро, тобто 18 грн. Ці дані були оголошені під час презентації проекту Тасіс з побудови сміттєпереробного заводу в Краматорську. Крім Тасі, проект здійснюються зусиллями трьох міст: Краматорська, Слов’янська та Дружківки. Очікуються, що він почне діяти вже наступного літа.

Анатолій Близнюк

Там ідеологія така, про яку я кажу: окреме контейнерне складування скла, макулатури, ганчір’я, металу, тобто, все це буде перероблятись, а те що не утилізуються те буде пресуватись і запалюватись у топці печей на цементно-шиферному комбінаті.

Сергій Гармаш

Але крім виробничої лінії, проектом передбачається і експеримент в деяких районах Слов’янська, Дружківки і Краматорська, який передбачає відокремлений збір відходів за їх видами. Тобто, населенню буде пропонуватись збирати відходи окремо за їх видами. Тож, це як раз перші кроки до тієї європейської системи, відсутність якої, констатував донецький лідер. Але, нажаль, за словами Анатолія Близнюка, більше будівництво таких заводів не передбачається. Планується лише створення цивілізованих, як висловився голова адміністрації, полігонів побутових відходів.

Володимир Ляшко

Завтра – Трійця, Зелені свята. Після Різдва та Великодня вона вважається в народі найбільшим святом. Вважається також, що наші пращури пов’язували Трійцю з буйністю та животворністю природи, в яку вони свято вірили.

То ж гарного Вам дня і хорошого відпочинку. Звичайно ж, десь серед чудових півоній чи запашних трав.

З Вами, шановні слухачі, прощаються укладач та ведучий програми Володимир Ляшко та звукооператор Сергій Балабанов.

До зустрічі в ефірі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG