Доступність посилання

ТОП новини

Інвестування у футбольні акції залишається ризикованою справою


Надія Кандиба Інвестування у футбольні акції залишається ризикованою справою

Німеччина, 20 червня 2003 - Кілька років тому низка професійних футбольних клубів у Європі вирішила покращити своє фінансове становище за рахунок виходу на біржу. На торговельних майданчиках з”явилися так звані футбольні акції. Однак для більшості клубів мрії про додатковий заробіток виявилися марними. Найгірші справи - у німців.

Серед 34 європейських футбольних клубів, чиї акції сьогодні продаються на біржі, тільки британський “Manchester United” та данський “Bröndby Kopenhagen” можуть похвалитися зростанням курсів цінних паперів. Всі інші футбольні акції нині коштують менше своєї стартової ціни. Найгірше справи йдуть у “Borussia Dortmund” – єдиного німецького футбольного клубу, що наважився спробувати своє щастя на біржі. Говорить експерт Банку федеральної землі Баден-Вюртемберг Томас Дьорфлінгер:

“Акції “Borussia Dortmund” втратили вже майже 70 %. Біржова вартість німецького клубу складає зараз приблизно 60 мільйонів євро, що дуже мало в порівнянні з іншими клубами. “Juventus Turin” коштує, наприклад, 300 мільйонів євро, а “Manchester United” – 530 мільйонів євро.” Таким чином ціна на акції німецького футбольного клубу, на думку експертів, є сильно заниженою. Одна з проблем такого розвитку, як стверджують аналітики, полягає в тому, що всі доходи футбольних клубів залежать виключно від спортивних успіхів. Після поразки спонсори скорочують фінансування; на стадіони приходить менше вболівальників; за таких умов зменшуються надходження і від трансляції матчів по телебаченню. Курси акій, як правило, дуже чутливо реагують на такий розвиток подій. Експерти застерігають:

“Такі акції не підходять для тих інвесторів, які хотіли б вкласти великі суми в цінні папери, оскільки їхній розвиток дуже важко передбачити.” Як з”ясувалося, цінні папери футбольних клубів купують переважно фани команд і передусім ті, які це дійсно можуть собі дозволити і не зважають на коливання курсів. Скажімо, одним з найбільших акціонерів “Juventus Turin” є лівійський революційний лідер Муаммар Гаддафі. Йому належить понад 5% акцій цієї команди. Щоб якось зміцнити свої позиції на біржі, уникнути впливу спортивних результатів, футбольні клуби намагаються відкрити для себе додаткові джерела фінансування і розширюють підприємницьку діяльність. Але для цього, як зауважують експерти, треба мати ім”я. Поки що досягти успіху в бізнесі вдалося знову ж таки лише британському “Manchester United”. Так, цей клуб уже відкрив готелі та туристичні бюро для своїх фанів, пропонує кредитні картки і майже в усьому світі продає сувеніри зі своєю символікою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG