Доступність посилання

ТОП новини

В Криму пройшла операція “Мігрант”


Володимир Притула В Криму пройшла операція “Мігрант”

Симферополь, 23 червня 2003 - В Криму пройшла операція “Мігрант”, метою якої було виявлення незаконних мігрантів, а також місць їхнього перебування на території автономії. Водночас голова Держкомітету з питань національностей і міграції України Геннадій Москаль, який теж прибув до Криму, висловився за створення в Україні спеціальної міграційної служби.

Операцію “Мігрант”, яка тривала на території півострова 5 діб, провели прикордонники Азово-Чорноморського напрямку спільно з підрозділами Головних управлінь МВС і Служби безпеки України в Криму. У контрольованих прикордонних районах були виставлені спеціальні пости, проводилися рейди, перевірялися документи у громадян і доглядалися транспортні засоби. Крім того, прикордонні кораблі і катери здійснювали огляд усіх плавзасобів, які опинялися у ці дні в українських територіальних водах поблизу Криму. За повідомленням прес-служби Азово-Чорноморського напрямку прикордонних військ, під час операції спільні наряди прикордонників, міліції і спецслужб перевірили 300 готелів, 175 підприємств, 46 навчальних закладів, 264 ринки, 150 залізничних та автобусних вокзалів, і в результаті цього майже 300 іноземців мають покинути українську територію. З них для 123 осіб за різні порушення скорочений термін перебування в Україні, а для 154 винесені постанови про видворення за межі України. Ще чотирьох іноземців затримано за скоєння злочинів.

Втім голова Держкомітету з питань національностей і міграції України Геннадій Москаль досить скептично ставиться до результатів подібних операцій. За його словами, сьогодні Україні потрібен єдиний орган, який би контролював усі міграційні процеси.

Геннадій Москаль каже, що особливо актуальним це питання стає з наближенням кордонів Європейського Союзу до України. З часом українсько-європейський кордон може стати нездоланним для нелегальних мігрантів, і вони масово залишатимуться в Україні.

Але найважливіше, що зараз затримані нелегальні мігранти часто утримуються в міліції разом з українськими громадянами, в тому числі з особами без певного місця проживання. І таким чином, за словами пана Москаля, створюються сприятливі умови для поширення різних екзотичних хвороб, в тому числі таких небезпечних, як нетипова пневмонія і подібних їй. І поки Геннадій Москаль намагається донести свої ідеї до вищого керівницта країни, силовики розв’язують проблему нелегальної міграції своїми методами, Держкомнаціональностей і міграції – своїми, а інші відомства – своїми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG