Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Саміт ЄС у Греції. До ситуації в Іраку.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Саміт ЄС у Греції. До ситуації в Іраку.

Прага, 23 травня 2003 – Головна увага західної преси цього понеділка зосереджена на саміті лідерів країн Європейського союзу неподалік грецького міста Салоніки. Поряд зі схвальними оцінками рішень саміту коментатори звертають увагу також на те, чого учасникам цієї наради не вдалося вирішити. Становище в Іраку теж залишається у центрі уваги західних оглядачів.

Сьогодні наведемо один із найкритичніших відгуків на саміт у Салоніках. Газета «Нью-Йорк таймс» у редакційній статті називає саміт «галасливим, самовдоволеним зібранням, яке стало (для європейських лідерів) доброю оказією для позування фотографам і риторичного красномовства». Проте учасники саміту, як підкреслює газета, обійшли мовчанням одну із найнагальніших проблем Європейського союзу – спільну сільськогосподарську політику. Субсидування господарств європейських фермерів пожирає половину бюджету ЄС. Жертвами цієї (протекціоністської) політики, веде далі «Нью-Йорк таймс» стали споживачі і фермери бідних країн третього світу. Для мільйонів збіднілих фермерів у різних каїнах, які не можуть конкурувати із субсидованими урядами багатих країн фермерськими господарствами, підкреслює газета, небажання європейських урядів відмовитися від цієї практики є справді сумне. Сумне є також те, на думку газети, що Сполучені Штати, по суті, співпрацюють з Європейським союзом, зраджуючи таким чином принцип вільноринкової економіки і торгівлі. На жаль, зазначає газета, на нинішньому саміті ЄС, учасники якого детально зупинилися на імміграційній політиці і наданні притулку, не порушили питання сільськогосподарської політики ЄС, яка і провокує міграційні потоки (із бідних країн). Головну вину за це газета складає на двох найвпливовіших членів ЄС, на Німеччину і Францію, які, за словами газети, не завжди діють на користь Європи і, без сумніву, завжди діють проти інтересів найбідніших країн.

Газета «Крісчен саєнс монітор» коментує тим часом активізацію прорежимних елементів в Іраку, які за умов безкарності і дотеперішньої пасивної позиції коаліційного командування, концентрують свої зусилля і посилюють опір проти американських і британських підрозділів. Передусім ідеться про членів партії Саддама “Баас” і військовослужбовців високо оплачуваної, елітної за часів режиму республіканської гвардії, яких не заарештовано, а призначено для них щомісячну платню. Нині адміністрація США, веде далі «Крісчен саєнс монітр», переглядає дотеперішню політику, маючи намір інкорпорувати цих людей до новостворених поліцейських сил Іраку. На думку газети, це є крок у правильному напрямку, однак, пише на закінчення «Крісчен саєнс монітор», американське тимчасове командування повинно уважніше ставитися до тих, кого залучає до керівних функцій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG