Доступність посилання

ТОП новини

Доля депресивних шахтарських міст


Сергій Гармаш Доля депресивних шахтарських міст

Донецьк, 24 червня 2003 - Цілі міста на Донеччині були побудовані навколо шахт, які давали людям роботу, гроші, соціальний захист. Криза у вугільній промисловості спричинила їхній занепад. Цьому питанню було присвячене виїздне засіданні Міністерства палива та енергетики, що відбулось на Донбасі.

“Соціальне питання зараз випереджає питання оздоровлення вугільної промисловості”, – такий висновок зробив міністр палива та енергетики України Сергій Єрмилов на спільному виїзному засіданні колегій міністерства та обласної адміністрації Донеччини наприкінці минулого тижня. Засідання відбувалось в Торезі, розглядався стан економічного та соціального розвитку так званих депресивних шахтарських міст, а саме Сніжного, Тореза, Шахтарська та Шахтарського району. У зв’язку зі втратою робочих місць населення тікає з депресивних регіонів. Люди просто кидають свої квартири, тому що неможливо їх продати. В Торезі зараз опустіли 822 квартири, в Сніжному - 393, в Шахтарську - 42. Через відсутність коштів не ремонтуються школи, дитячі садочки, лікарні.

Взагалі в проектах закриття шахт мають бути передбачені витрати на соціальну сферу, але за останні три роки з 60 мільйонів, запланованих для цього, фактично було виділено лише 8 мільйонів. Вугільні борги складають і левову частку заборгованостей людям та комунальним підприємствам. Це викликало ланцюгову реакцію: борги населення за комунальні послуги в шахтарських містах станом на 10 травня досягли суми, яка дорівнює вартості комунальних послуг за 30 місяців. Деякі мікрорайони не опалюються роками.

Сергій Єрмилов пообіцяв що на вирішення соціальних проблем шахтарів найближчим часом буде виділено 67 мільйонів гривень, а вже в бюджеті 2004 року фінансова база для цього буде закладена офіційно. Також, за словами міністра, в бюджеті будуть передбачені кошти на створення робочих місць для гірників. Бо, як визнав пан Єрмилов, цитую: “Сьогодні зрозуміло, що всіх шахтарів ,які вивільнились зі 111 закритих шахт ,працевлаштувати у вугільну галузь ми не можемо” .

Після колегії журналісти спитали міністра палива та енергетики, який конкретний результат для депресивних шахтарських міст дасть це виїзне засідання?

С.Є.: Ми два місяці працювали над підготовкою цієї спільної колегії і дуже ретельно вивчили проблеми цих депресивних містечок і взагалі регіону. По результатах колегії буде ухвалене рішення. Дочекайтесь рішення – прочитаєте.

Своє бачення підсумків колегії подав донецький голова обладміністрації Анатолій Близнюк:

Анатолій Близнюк - перше, найголовніший підсумок для мене, - те, що міністр офіційно сказав, а ви це зафіксували: соціальна сфера, тобто люди - не вугілля, а люди - це номер один. Тому ми повністю згодні, що треба реформувати вугільну галузь, але не тільки в плані чисто технічному, але треба й розуміти, що за цим стоять люди”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG