Доступність посилання

ТОП новини

США проти бельгійського закону про воєнні злочини


Юрій Дулерайн США проти бельгійського закону про воєнні злочини

Нью-Йорк, 24 червня 2003 - Сполучені Штати вимагають скасувати бельгійський закон, який дозволяє судити громадян інших країн за звинуваченням у воєнних злочинах, скоєних у будь-якій країні світу.

Бельгійський закон, ухвалений парламентом 1993 року, проголошував так звану “універсальну юрисдикцію”. На підставі цього закону, який вітали правозахисні організації, вони подавали до бельгійських судів численні позови на американських державних і військових діячів, як нинішніх, так і колишніх, від держсекретаря Коліна Пауелла та генерала Томмі Френкса до колишнього держсекретаря Генрі Кісінджера та відставного генерала Нормана Шварцкопфа, який командував союзними військами у першій війні у Перській затоці. Як заявив Рамсфелд, відтак стає неможливим проводити в Брюсселі наради НАТО, бо американські діячі не хочуть їздити до країни, де їм можуть загрожувати судовим переслідуванням з політичних міркувань. Почалися розмови про можливе перенесення штаб-квартири НАТО до іншої європейської країни. Під таким тиском Бельгія у квітні цього року змінила закон. Тепер політично вмотивований судовий позов бельгійський уряд може передавати до тієї країни, громадянином якої є звинувачений. Але Сполучені Штати вимагають цілковитого скасування закону. За словами Рамсфелда, якщо протягом півроку Бельгія цього не зробить, новий будинок НАТО Америка не фінансуватиме. Міністр оборони США зокрема сказав : “Поки цю справу не розв”яжуть, ми будемо проти будь-яких витрат на спорудження нової штаб-квартири НАТО..., поки не матимемо певності, що Бельгія має намір виявляти гостинність щодо НАТО..., як це було протягом багатьох минулих років”.

Бельгійський прем”єр-міністр заявив, що закон про воєнні злочини можуть змінити знову, з тим, щоб судити можна було лише громадян Бельгії. Суперечка триває.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG