Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Сербiї розпочав обговорювати закон про воєннi злочини, згiдно з яким пiдозрюваних судитимуть у Белградi


Михайло Рамач Парламент Сербiї розпочав обговорювати закон про воєннi злочини, згiдно з яким пiдозрюваних судитимуть у Белградi

Белград, 25 червня – Мiнiстр юстицiї Владан Батич у зверненнi до депутатiв зазначив, що проект закону пiдготовлено на вимогу мiжнародних чинникiв і додав, що Сербiя була змушена обирати мiж спiвробiтництвом з Мiжнародним трибуналом у Гаазi й новою iзоляцiєю та санкцiями. Батич додав, що “Сербiя не спроможна протистояти Сполученим Штатам”. Проектом закону передбачається сформування окремої прокуратури, окремого вiддiлу суду у Белградi та спецiальної служби в рамках Мiнiстерства внутрiшнiх справ для розслiдування воєнних злочинiв. Мiнiстр Батич уточнив, що у Белградi судитимуть поміж іншими і тих, що скоїли воєннi злочини в хорватському мiстi Вуковар, а також осіб, причетних до лiквiдацiї сотень етнiчних албанцiв з Косова, яких згодом перепоховано у Сербiї. За його словами, в масових могилах неподалiк столицi та у схiднiй Сербiї два роки тому виявлено тiла 900 осiб мирного населення албанської нацiональностi. У зв’язку з цим белградськi ЗМI свого часу повiдомляли, що лiквiдованих албанцiв у Сербiї перепоховала полiцiя з наказу колишнього президента Слободана Милошевича. Генерал, котрий керував операцiєю, тим часом безвiсти щез. Преса пише, що вiн перебуває у Москвi.

Депутати вiд партiї Воїслава Коштуниці, яка донедавна виступала проти спiвробiтництва з Гаазьким трибуналом, виявили готовнiсть проголосувати за ухвалення закону у разi, якщо до нього будуть внесені певнi змiни. Iншi опозицiйнi партiї звинувачують владу у зрадi нацiональних iнтересiв. Представник ультранацiоналiстичної Партiї сербської єдностi назвав ганебним факт, що “у Белградi судитимуть тих сербiв, котрi обороняли державу” і заявив, що кожний, хто проголосує за цей закон, стане ворогом сербського народу.

Поки депутати сварилися щодо воєнних злочинiв, у центрi столицi тривала манiфестацiя кiлькох тисяч членiв однiєї з трьох профспiлок – переважно працiвникiв державних компанiй. Вони вимагають вiд уряду термiнового ухвалення стратегiї розвитку Сербiї, врегулювання прав зайнятих, ухвалення соцiальних програм та припинення приватизації, яка, за словами профспiлкових лiдерiв, сприяє лише тим, хто вiдмиває грошi.

Одночасно триває страйк професорiв унiверситетiв у Белградi й Новому Саду. Вони вимагають пiдвищення зарплат. Вiд минулого тижня страйкують працiвники електрогосподарства, котрi виступають проти реорганiзацiї компанiї.

Отож, у Сербiї, де вчора було 37, а нинi 35 градусiв вище нуля, розпочалося жарке полiтичне лiто.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG