Доступність посилання

ТОП новини

100 років авторові "Колгоспу тварин" і "Великого брата, який стежить за тобою"


Людмила Ваннек 100 років авторові "Колгоспу тварин" і "Великого брата, який стежить за тобою"

Прага, 25 червня 2003 - Сьогодні виповнилось сто років Джорджу Орвеллу – британському письменникові і журналісту, всесвітньо відомому своєю сатирою на комуністичний устрій.

Він автор вислову "Великий брат стежить за тобою". Одним з найцитованіших його сатиричних творів є "Колгосп тварин" – справжня пародія на тоталітарну державу.

У тій же книзі з"являються персонажі – Ленін, Троцький і Сталін, вони організовують Кронштадське повстання, політичну пропаганду, п"ятирічні економічні плани, примусову колективізацію, чинять цензуру. Там же в книзі і голодомор в Україні, і відносини Сталіна з Гітлером, договір Молотова-Рібентропа та інші трагічні віхи радянської історії.

Біограф Орвелла – лорд Бернард Крик - професор політичних наук Лондонського Бірбек-Колледжу (він же автор книги про Орвелла) каже в інтерв"ю радіо “Свобода”, що "Колгосп тварин" – це ..."оплакування революції, яка зазнала поразки, оплакування знищених Сталіним старих більшовиків, оплакування зруйнованої свободи артистичного самовиявлення, усіх надій, котрі були закладені в ранішні стадії Російської революції. Це є гіркий плач навколо того, як влада псує ідеалізм".

Сам Орвелл, який завжди вірив у безкласове суспільство, ніколи не належав до якихось політичних партій. Але завжди мав переконання: "Ми потребуємо інтелектуальної пропаганди, менше – усвідомлення класу, конфіскації майна експропріаторів чи солідарності пролетарів. Більше свободи і провосуддя. Менше - про Дніпровську ГЕС, про механічний прогрес чи про останню фабрику консервованого лосося у Москві. Ця частина соціалістичної доктрини лише відлякує від себе навіть тих, кому вона справді потрібна", - писав Орвелл .

Українською мовою перекладений ще один твір Орвелла – “1984”– антиутопійний, у якому змальовуються перспективи майбутнього якоїсь тоталітарної держави.

Помер письменник у 1950-му році від туберкульозу. Йому було 46. Кілька років раніше він - в ессе під назвою "Чому я пишу" пояснив: "У мирному віці я би міг написати декоративні чи просто взірцеві книги, і міг би ніколи не усвідомити своєї політичної лояльності. Ось чому я був змушений стати памфлетистом".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG