Доступність посилання

ТОП новини

У США зростає громадське невдоволення кількістю військових втрат в Іраку


Сергій Куделя У США зростає громадське невдоволення кількістю військових втрат в Іраку

Вашингтон, 25 червня 2003 - Вчора в районі міста Мажар, на півдні Іраку, були вбиті 6 британських військових, а ще 8 залишилися пораненими. За повідомленням агенції “Ройтерс”, вбивство було здійснене місцевими жителями у відповідь на використання сили британцями для розгону мирної демонстрації. Разом з тим, у США та Великобританії посилюється занепокоєння зростаючим спротивом іракців стабілізаційним силам коаліції. Американський адміністратор в Іраку Пол Бремер закликав сьогодні американців проявити терпіння щодо останніх вибухів насилля, оскільки, за його словами, нормалізації в Іраку не можна досягнути за одну ніч.

Першого травня президент Буш оголосив про завершення широкомасштабної військової кампанії в Іраку. З цього часу в Іраку загинуло близько 50 американських військових. За результатами останнього опитування, проведеного телеканалом “АВС” та газетою “Вашингтон Пост”, 51% американців вважають прийнятною такий рівень втрат. Разом з тим помітно зросла й кількість невдоволених. Якщо на початку квітня менше третини американців вважали неприйнятною кількість американських втрат, то зараз своє невдоволення висловили вже 44% опитаних.

На думку професора Школи міжнарожних відносин Університету Джонса Гопкінса Фреда Голборна, оцінюючи результати цього опитування, все ж необхідно пам”ятати, що після досвіду війни у В”єтнамі будь-яка кількість втрат може викликати невдоволення американців:

“Більшість з цих опитувань не віддзеркалюють інтенсивність почуттів опитуваних. Адже на думку багатьох, прийнятною була б лише повна відсутність втрат серед військових. Зараз ми поки що не досягнули цього і спостерігаємо відносно низький, але стабільний рівень втрат.”

Політичні аналітики у Вашингтоні активно обговорюють, наскільки безрезультативність спроб знайти зброю масового знищення в Іраку та втрати там серед американських військовиків можуть вплинути на популярність президента Буша. Останні опитування вказують, що до 70% американців схвалюють дії свого президента. Професор Голборн вважає, що найближчим часом популярність президента Буша залишиться високою і називає умови, за яких це може змінитися:

“Зараз не існує серйозної загрози для політичних перспектив президента Буша. Однак, якщо втрати серед американців продовжуватимуться й у найближчі 3-4 місяці, Буш може втратити частину суспільної довіри. Важливою також є якась значна подія, яка б призвела до масової втрати життя, як наприклад напад на військовий конвой.”

Голборн також зазначив, що на відміну від часів В”єтнамської війни, в США зараз діє професійна армія, а тому ризик життям є частиною виконання професійних обов”язків, прийнятих добровільно. Іншою доброю новиною для Буша є й те, що 63% американців вважають війну з Іраком виправданою ,навіть якщо зброя масового знищення так і не буде знайдена. Таким чином, цю війну американці сприймають як вічну боротьбу добра із злом, у якій їхній президент був на правильному боці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG