Доступність посилання

ТОП новини

Iталiйське агентство АНСА цього тижня повiдомило, що прокуратура в Неаполi видала ордер на арешт президента Чорногорiї Мiла Дюкановича. Урядовi джерела у Подґорицi стверджують, що йдеться про спекуляцiю


Михайло Рамач Iталiйське агентство АНСА цього тижня повiдомило, що прокуратура в Неаполi видала ордер на арешт президента Чорногорiї Мiла Дюкановича. Урядовi джерела у Подґорицi стверджують, що йдеться про спекуляцiю

Белград, 4 липня – Неапольський прокурор, за повiдомленням АНСА, ордер на арешт подав у вiвторок пiсля обiду. Слiдчий суддя його вiдкинув, оскiльки президент Чорногорiї, згiдно з мiжнародним правом, – особа, яку захищає недоторканнiсть.

Милан Рочен, радник Мила Дюкановича, у зв’язку з повідомленням, ствердив, що йдеться про давню спекуляцiю, на яку нiхто в Чорногорiї не звертає увагу. Вiн додав: “Коли б стратеги такої спекуляцiї мали будь-якi докази – вони б їх оприлюднили”. За словами Рочена, адреса Мила Дюкановича вiдома, й у разi, якщо є певнi пiдстави для звинувачень, вiдомий i шлях до нього.

Вiдреагував i Любиша Перович, голова чорногорської торгiвельної мiсiї в Iталiї. Вiн уточнив, що повiдомлення агенства не пiдтвердила жодна офiцiйна інституція, й нагадав, що таку ж iнформацiю торiк розповсюджено в iталiйському мiстi Барi. Перович каже, що в актi неапольської прокутатури про ув’язнення кiлькох осiб у зв’язку з контрабандою цигарок немає анi згадки про президента Дюкановича.

У четвер до журналiстiв у Белградi в тiй самiй справi звернувся Iгор Лукшич, заступник мiнiстра закордонних справ Сербiї та Чорногорiї. Вiн каже, що Дюкановича звинувачують у причетностi до контрабанди завжди, коли чорногорський лiдер виступає за незалежнiсть республiки. За словами Лукшича, Чорногорiя в час мiжнародних санкцiй реекспортувала цигарки “згiдно з чорногорськими законами та стандартами мiжнародного спiвтовариства”. У Чорногорiї кiлька разiв перебувала спецiальна комiсiя Європейського союзу по розслiдуваннi контрабанди, i її висновки завжди були позитивнi щодо уряду, – зазначив Лукшич.

Нагадаємо, що белградська преса за часу влади Слободана Милошевича часто повiдомляла, що Чорногорiя стала одним iз центрiв контрабанди цигарок до країн ЄС. Мир’яна Маркович, жiнка Милошевича, чорногорського президента вiдверто називала контрабандистом. Останнiм часом офiцiйний Белград змiнив ставлення до Подґорици й Дюкановича.

А щодо контрабандних товарiв, – регiон Балкан й Адрiатичне примор’я упродовж столiть були й залишаються важливим мостом мiж Близьким сходом i Європою. Держави й уряди мiняються – нелегальна торгiвля виживає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG