Доступність посилання

ТОП новини

Світлій пам’яті Васіля Бикова. «Він дав народові чорний хліб правди, дав приклад своїм побратимам по перу», - говорить про свого колегу білоруського письменника Васіля Бикова президент Українського ПЕН-Клубу Євген Сверстюк


гість студії Євген Сверстюк Світлій пам’яті Васіля Бикова. «Він дав народові чорний хліб правди, дав приклад своїм побратимам по перу», - говорить про свого колегу білоруського письменника Васіля Бикова президент Українського ПЕН-Клубу Євген Сверстюк

Київ, 30 червня 2003 - 25-го червня Білорусь провела в останню дорогу свого сина, народного письменника Васіля Бикова. Та ще й досі не вщухають дискусії як довкола самої постаті письменника, так і довкола процедури його поховання.

Людмила Литовченко

Коли відходить велика постать, за нею надовго залишається мерехтливий слід. В суєті днів багато хто не помічає того сліду, але він є, він увиразнює ту постать і освітлює те, чого в самій постаті не помічали.

Президент Українського ПЕН-Клубу Євген Сверстюк – про свого колегу білоруського письменника Васіля Бикова.

Євген Сверстюк

Васіль Биков - то славне шановане ім’я ще з часів нашої молодості, автор повістей, які прочитувалися, обмірковувалися і, без сумніву, впливали на духовний клімат літературного середовища й усього суспільства. Непідкупне чесне слово Бикова наче стояло осторонь від соцреалістичного потоку кон’юнктури, яка культивувала правдоподібність. Обстріляний війною, скромний і впертий у своїй правдивості білорус говорив своє, і важко було їм нападати на нього, обстріляного і незлобивого.

Він належить до покоління письменників, чия юність потонула в стихії війни. Молоді й безіменні вони брали безіменні висоти, з яких поверталися живими лише щасливці. А після війни вже шукали свою висоту в літературі й тільки обранці долі зуміли знаходити її в імлі часу та в їдких димових заслонах пропаганди.

Тема війни варіювала й узаконювала всі жорстокості, насильства та несправедливості режиму. На війну списували свої та чужі злочини. Тема стала закритою для правдивих свідчень. Так як про колективізацію писали фальшиві небилиці за трафаретами «Піднятої цілини» Шолохова, так і війну ліпили за татки подвигів. Васіль Биков перетворив тему війни на поле психологічних досліджень і ставив там моральні, естетичні, етичні проблеми зовсім не в дусі прийнятої класової моралі. Власне, він вживав традиційні народні поняття про честь, совість, просту людську порядність, за чим стояли призабуті заповіді Господні. В результаті читач повістей Бикова поринав у світ суворо правдивий і відвикав від казок для підлітків.

Повість «Мертвим не болить» прозвучала як присуд тому снуванню міфів про війну. А його «Партизанські повісті» заглянули в глибінь прихованої правди про мораль тієї війни, яка велася коштом цивільного населення. Звичайно, письменник не міг не писати тієї правди, яку мені розповідали білоруські в’язні, як з Москви організовувався партизанській ентузіазм. З одного кінця села група автоматників у німецькій формі поливає кулями та підіймає все село кулями та російським матом. Люди втікають до лісу, а там їх зустрічає друга група автоматників в совєтській уніформі і показує, куди тікати. Потім обидві групи об’єднуються і женуть до лісу худобу.

Партизанська Білорусь – то трагедія, з якої білорус вийшов пограбованим і одуреним. Може єдиним його захисником став письменник, твори якого перекладено на 50 мов. Він дав народові чорний хліб правди, дав приклад своїм побратимам по перу.

На повен зріст став Василь Биков на захист національних справ свого занедбаного і забитого народу після проголошення незалежності. Й тут виявилося, що в основі його великої гідності лежить націоналізм самозахисту й лежать традиційні християнські вартості. Важко було йому протистояти в наш кризовий час совєтизованій масі, за якою славна толерантність і смирність нації, яка лише наприкінці ХХ століття заявила про прагнення до державності і зразу ж сполохалась, знітилася – передусім, щоб не скривдити сусідів. Цитую за книжкою статей, виданих у Києві у видавництві «Веселка» 2002 року: «Васіль Биков - хресна дорога».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG