Доступність посилання

ТОП новини

Саміт ГУУАМ в Ялті


Володимир Притула Саміт ГУУАМ в Ялті

Симферополь, 04 липня 2003 року – В Ялті сьогодні завершив роботу черговий самміт ГУУАМ, в роботі якого взяли участь президенти чи глави делегацій Грузії, України, Узбекистану, Азербайджану та Молдови. Його учасники ухвалили 7 документів, які стосуються переважно питань розвитку торгівлі й транспортування, а також ухвалили спільну заяву ГУУАМ-США, в якій задекларована фінансова підтримка американською стороною деяких проектів цього міждержавного об’єднання.

Попри відвертий саботаж нинішнього форуму з боку Молдови та Узбекистану, учасники зустрічі ухвалили найбільше за всі саміти ГУУАМ підсумкових документів, частина з яких справді може виявитися дуже важливими для розвитку цього міждержавного об’єднання. Найбільше уваги традиційно приділялося питанням розвиткові торгівлі та транспортних коридорів, а також проблемі боротьби з тероризмом та організованою злочинністю.

У своєму виступі на пленарному засіданні в п’ятницю президент України Леонід Кучма констатував, що досі так і не вдалося створити повноцінну зону вільної торгівлі ГУУАМ, і запропонував активізувати роботу з забезпечення ефективного функціонування транспортних коридорів, які проходять територією країн-членів, і включення їх в європейську та світову транспортні системи. Зокрема, Леонід Кучма висловився за створення Південного транспортного коридору Схід-Захід і під’єднання його до мережі ТРАСЕКА, а також за створення Євро-азійського нафтотранспортного коридору з використанням можливостей нафтопроводу “Одеса-Броди”.

І хоча тема цього нафтопроводу не увійшла до жодного підсумкового документу, але піднімалася практично на всіх двосторонніх зустрічах українського президента, в тому числі – з американською делегацією, яку очолює заступник держсекретаря США Стівен Пайфер. Уперше тема стосунків Сполучених Штатів і ГУУАМ стала провідною на самміті цієї організації, і вперше США оголосили про значну фінансову допомогу для реалізації кількох проектів ГУУАМ. Як ми вже повідомляли, це – проект сприяння розвиткові торгівлі та транспортування, який передбачає, крім усього, модернізацію прикордонних і митних служб і проект створення Віртуального центру для боротьби з тероризмом та організованою злочинністю. Як мовиться у спільній заяві ГУУАМ-США, Штати не обмежаться лише цьогорічним 1-м мільйоном, наступного року, залежно від успішності реалізації проектів, фінансова допомога може бути збільшена.

Стівен Пайфер коментує підсумки самміту.

Стівен Пайфер

Ми думаємо, що сьогоднішній захід став дуже великим кроком до перетворення ГУУАМ на впливову регіональну організацію. І коли ГУУАМ втілить у життя реальні проекти, то його вага та значимість тільки зростатиме. Сьогодні затверджені проекти можуть дозволити цій організації продемонструвати на практиці ті переваги, які з’являться в результаті цього, і які відчують люди у ваших країнах. І лише саме таким шляхом ГУУАМ може заявити про себе.

Президент Грузії Едуард Шеварднадзе, який зараз головує в цьому міждержавному об’єднанні, теж згадав роль США.

Едуард Шевернадзе

Я мушу відзначити, що коли ГУУАМ не тільки існує, але й розвивається, то в цьому велика заслуга Сполучених Штатів Америки, які з усіма державами-членами ГУУАМ успішно співпрацюють”, - сказав Едуард Шеварднадзе. Водночас грузинський президент підтвердив, що питання економіки та безпеки залишаються головними в рамках цього об’єднання. Втім, чи збережеться воно у нинішньому складі, – питання відкрите. Зараз багато в чому відповідь на нього залежить від американської сторони, яка має значний вплив на обох відступників – Молдову та Узбекистан. А поки що головування в ГУУАМі не перейшло до відсутнього молдавського президента Володимира Вороніна. Ще півроку головою об’єднання вважатиметься Едуард Шеварднадзе. Як він повідомив, потім головування перейде до України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG