Доступність посилання

ТОП новини

Минулої ночi у Белградi невiдомi пiдклали вибухiвку пiд машину бiзнесмена Радисава Родича, власника двох щоденних газет. Жертв не було


Михайло Рамач Минулої ночi у Белградi невiдомi пiдклали вибухiвку пiд машину бiзнесмена Радисава Родича, власника двох щоденних газет. Жертв не було

Белград, 7 липня 2003 – Вибух стався о десятiй годинi вечора бiля ресторану, в якому збирається белградська елiта. “Мерседес” пана Родича цiлковито знищений. Полiцiя досi не повiдомила, про який вибуховий пристрiй iшлося.

Радислав Родич належить до тих бiзнесменiв, якi розбагатiли пiд час мiжнародних санкцiй за сприянням режиму Слободана Милошевича. Вiн спершу став власником однiєї друкарнi, вiдтак купив щоденну газету ”Голос громадськостi”, котра висловлює погляди, близькi до нацiоналiстичних кiл. Нещодавно його компанiя розпочала видавати й сенсацiйну газету “Кур’єр”, в якiй переважно друкуються, з посиланням на анонiмнi джерела, нiбито ексклюзивнi матерiали про незаконнi дiї окремих урядовцiв. Родич каже, що йому останнiм часом погрожували через полiтичнi й фiнансовi причини. На запитання журналiстiв, хто йому погрожував, вiн вiдповiв: “Влада”. Нiхто з урядовцiв досi не коментував тверджень Родича. Оглядачi нагадують, що новоспечений бiзнесмен і видавець був пов’язаний як з колишнiми правлячими структурами, так i з впливовими лiдерами боснiйських сербiв. Його газети постiйно пiддають критицi нинiшню владу. А щодо походження його капiталу, Родич каже, що жодних секретiв немає. Вiн, мовляв, невтомно працював й дотримувався законiв.

Цiкаво, що торiк невiдомi в такий самий спосiб висадили в повiтря машину Славолюба Качаревича, головного редактора Родичевої газети “Голос громадськостi”.

Слiдсто триває. Белградська преса тим часом повiдомляє, що протягом вихiдних подав у вiдставку Володимир Попович, керiвник урядового Бюро для комунiкацiї. Попович пiд час надзвичайного стану, який запроваджено пiсля замаху на прем’єра Зорана Джинджича, став свого роду цензором. Посилаючися на давню дружбу з покiйним головою уряду, вiн щодня передавав журналiстам офiцiйну iнформацiю про перебiг слiдства i, зокрема, про причетнiсть до вбивства окремих опозицiйних дiячiв. Згодом виявилося, що в його твердженнях було бiльше безпiдставних припущень, анiж фактiв.

Попович минулого мiсяця подав позов проти трьох белградських редакцiй, вимагаючи вiд кожної вiдшкодування на суму мiльйон динарiв, тобто 15 тисяч євро. Його зухвалiсть обурювала журналiстiв і уряд був змушений звiльнити амбiцiйного апаратника який, кажуть, останнiм часом став сильнiшим вiд окремих мiнiстрiв. Щоправда, прем’єр Зоран Живкович каже, що Попович покинув службу за власним бажанням.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG