Доступність посилання

ТОП новини

Чи депутат польського Сейму попередив злочинців про наміри поліції?


Володимир Павлів Чи депутат польського Сейму попередив злочинців про наміри поліції?

Варшава, 7 липня 2003 - У Польщі розгорівся черговий корупційний скандал за участю депутатів від керівної партії – Союз Лівих Демократів (скорочено – СЛД). У п”ятницю газета “Жечпосполіта” описала історію, у якій описує схему взаємопов”язаності деяких членів цієї партії та їхні зв”язки із злочинним світом. Після цієї публікації прем”єр-міністр, а водночас і голова партії, відкликав з відпустки міністра внутрішніх справ і зажадав негайного з”ясування звинувачень висунутих газетою. Керівництво ж парламентської фракції СЛД звернулося до підозрюваного депутата прикласти всіх зусиль для з”ясування цієї справи, щоб не заплямовувати партійних знамен.

Володимир Павлів

Канва скандалу охоплює представників Союзу лівих демократів, що перебувають на різних рівнях влади. Згідно з інформацією газети “Жечпосполіта” депутат польського Сейму із фракції СЛД Анджей Яґелло попередив по телефону однопартійців із місцевих органів влади зі свого виборчого округу про плани поліції щодо них. На той момент попереджені однопартійцем представники місцевої влади уже перебували під наглядом поліції. Їх підозрювали у зв”язках з місцевими злочинцями. Тому їхні телефони прослуховувалися. Таким чином поліція зафіксувала дзвінок-попередження і від депутата Яґелло. Більш того, у даній розмові депутат сказав, що інформація походить від надійного джерела, а саме від віце-міністра внутрішніх справ Збіґнєва Соботко. Коли ця інформація набула публічного розголосу, прем”єр-міністр відкликав з відпустки міністра внутрішніх справ, той відправив у тимчасову відпустку свого підозрюваного заступника, а депутат Яґелло опинився у кардіологічному відділенні місцевої лікарні у своєму воборчому окрузі. В понеділок виявилося, що і прем”єр, і прокуратура про зафіксований поліцієї телефонний дзвінок депутата СЛД знають уже щонайменша два тижні – про це повідомив на прес-конференції міністр юстиції Ґжеґож Курчук. Депутата Анджея Яґелло навіть запрошували до прокуратури в якості свідка. Не зважаючи на це, за цей час ні депутата Яґелло, ні віце-міністра Соботко не вдалося допитати. Чому? – журналістам пояснював заступник генерального прокурора Казімєж Олєйнік:

Казімєж Олєйнік

Допитати віце-міністра Збіґнєва Соботко можна буде тільки після допиту депутата Анджея Яґелло. А його можна буде допитати тільки тоді, коли Сейм ухилить його депутатський імунітет.

Володимир Павлів

У понеділок вранці міністр юстиції звернувся офіційно до спікера Сейму з проханням ухилити депутатський імунітет Анджея Яґелло. А вже в обід сам підозрюваний депутат, котрий до речі жодної вини за собою не визнає, з”явився в прокуратурі з наміром відповісти на запитання прокурора як свідок. Однак, тепер уже відмовилася прокуратура, котра вирішила почекати поки з підозрюваного депутата знімуть імунітет і допитати його вже не в якості свідка, а в якості підозрюваного.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG