Доступність посилання

ТОП новини

Що означає 75-те місце України у новому звіті ООН про людський розвиток


Мар’яна Драч Що означає 75-те місце України у новому звіті ООН про людський розвиток

Прага, 8 липня 2003 року - Найліпше у світі жити в Норвегії, а найгірше в Сьєра-Леоне та деяких інших африканських країнах. Про це мовиться у новому звіті про людський розвиток ООН, який у вівторок презентували у світі. Україна опинилася на 75-му місці – це середній рівень. Для порівняння, сусідня Польща займає 35-те місце, Білорусь - 53-тє, Росія 63-тє. Міжнародні експерти враховують не лише економічні показники, але й соціальні – тривалість життя, освіту. Щоб поліпшити життя у світі, ООН закликає бідні держави проводити реформи, а багаті відкрити свої ринки і відмовитися від дорогих аграрних субсидій.

Про становище в Україні розповідає радник зі статистичних питань Програми розвитку ООН у Києві Світлана Корецька:

С.К. В Україні у першій половині 90-их років індекс (людського розвитку) впав дуже сильно, на 21 %. Але з 95-го року він почав зростати і в цьому році також відбулося зростання. Ми піднялися на 5 позицій у рейтингу."

М.Д. Тобто, ситуація в Україні поліпшується?

С.К. Так, покращується і головним чином вона покращується за рахунок зростання ВВП, схожа картина спостерігається в усіх країнах колишнього Радянського Союзу.

М.Д. Це лише економічні показники, а як виглядають соціальні індикатори?

С.К. Соціальні компоненти, які входять в індекс людського розвитку, це тривалість життя та рівень освіти, вони є майже стабільними в Україні впродовж десятиліття останнього. Єдине, що я можу зазначити, що тривалість життя трохи зменшилася з початку 90-их років. Але за останній рік вона залишилася такою, як була. Це 69 років. Тобто, соціальні показники залишаються незмінними, зростає лише економічна сторона."

М.Д. Тим не менше, Україна займає 75-те місце в цьому індексі, а такі держави, як Білорусь і Куба, мають вищий рівень розвитку. Як це пояснюють експерти ООН?

С.К. Індекс складається з трьох компонентів: освіта, здоров‘я та доходи населення і цей індекс було навмисно зроблено дуже простим, щоб дані, необхідні для розрахунку цього індексу, можна було отримати з усіх країн. Тому цей індекс не враховує багато показників інших, що стосуються людського розвитку, а також і суб‘єктивних показників, на які ми підсвідомо дивимося, коли порівнюємо наші країни.

Білорусь обігнала нас за рахунок дуже високого рівня ВВП на душу населення. Він майже на 3 тисячі доларів США за паритетом купівельної спроможності, більший, ніж в Україні.

М.Д. Так, але білоруський уряд звинувачують у завищенні економічних показників. Тобто, представники ООН, наскільки я розумію, керуються офіційною статистикою, а ця статистика не завджи відповідає дійсності.

С.К ООН бере статистику, що надає Національний офіс або Комітет зі статистики. Тому ми можемо лише бачити цей індекс Білорусі і думати, що це напевне дуже завищені показники, але ми не можемо нічого зробити, лише дивитися і аналізувати цей індекс.

Якщо ми подивимося на Кубу, то там ВВП лише трошки вищий ніж в Ураїні, але тривалість життя набагато більша, майже на сім років.

Але Україна, я хочу зазначити, належить до групи країн з середнім розвитком, але її місце вище за багатьох інших країн, тобто ми наближаємося до групи з високим розвитком.

М.Д. Але, з іншого боку, ми знаємо, що в Україні високі темпи епідемії СНІДу. Донедавна вони були найвищими у Європі. І саме через епідемію ВІЛ- інфекції почали відставати у своєму розвитку деякі африканські держави. Як ситуація зі СНІДом вплинула на показники України?

С.К. Поки що ситуація зі СНІДом не вплинула на індекс люського розвитку України, бо показник здоров‘я, що є складовим індексу, це тривалість життя. Тривалість життя ще не зменшилася, дуже багато людей вмирає від СНІДу в Україні, в Африці це дуже велика кількість ,тривалість життя там зменшується...

М.Д. Зменшується вже тепер, а Україну, можливо, ще очікує така сумна картина, якщо не зупинити цю епідемію.

С.К. Так.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG