Доступність посилання

ТОП новини

"Тиждень регіонів"


Тарас Марусик "Тиждень регіонів"

Київ, 5 липня 2003 року.

Тарас Марусик

Ви слухаєте оглядову програму “Тиждень реґіонів”. З київської студії радіо “Свобода” вас, шановні слухачі, вітає укладач та ведучий Тарас Марусик. Оператор у студії – Артем Мостовий.

Сьогоднішню передачу розпочнемо з виборів міського голови Мукачева, що відбулися 29 червня. Як заявив того ж дня в інтерв’ю УНІАН народний депутат України Тарас Чорновіл, який був офіційним спостерігачем на цих виборах, їх намагалися зірвати. Тарас Чорновіл повідомив наступне: „Міліції у Мукачеві неймовірна кількість. Стягнуто підрозділи з усього Закарпаття, Івано-Франківської та Львівської областей. Правоохоронці підтягнулися безпосередньо до виборчих урн і зараз перебувають у бойовій готовності. В місті з самого ранку курсують кілька машин Міністерства з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області... Закарпаття є форпостом для СДПУ(о), і тому вибори в Мукачеві є показовими. Поразка СДПУ(о) означатиме кінець кар’єри губернатора-есдека Різака і початок відступу цієї політичної сили з реґіону”. Тарас Чорновіл не виключив, що вибори мера міста будуть визнані недійсними.

Вибори в Мукачеві викликали великий резонанс у Верховній Раді. Обговорення цього питання на сесії Верховної Ради України 1 липня відсторонило навіть розгляд проблем українського села, цін на хліб та інші продукти.

Про думки, висловлені у парламенті народними депутатами стосовно мукачівських виборів, йдеться в репортажі Анастасії Осадчук.

Анастасія Осадчук

Зокрема, Нестор Шуфрич (фракція СДПУ(о)) заявив у ВР, що міська влада Мукачева сьогодні реально знаходиться в руках “НУ”, яка після кожних чергових або позачергових виборів звинувачувала владу в тому, що та порушує закон про вибори. На думку Н.Шуфрича територіальна комісія і 90% дільничних комісій у Мукачеві були створені прямо від людей, які залежать від мукачівської міської влади. Н.Шуфрич заявив, що від лівих, центристських партій і блоку Юлії Тимошенко кандидатом було висунуто Е.Нусера.

Народний депутат утримався від коментування самого виборчого процесу, привітавши однак парламентаріїв від “НУ”, Уповноваженого зі справ людини Н.Карпачову і дводенне перебування у краї В.Ющенка.

Н.Шуфрич провів факти порушення порядку проведення виборів та наголосив, що “ми стали свідками максимуму порушень, які тільки можливі”. Парламентарії висловили сподівання, що справедливий мукачівський суд поставить крапку на цьому питанні, а Генеральний прокурор України дасть оцінку діям правоохоронних органів під час виборів.

В.Ющенко (фракція “НУ”) відреагував на виступ Н.Шуфрича наступною реплікою: “Пане Шуфричу, прослухавши ті 5 хвилин, які Ви забрали у парламенту, я хотів би сказати тільки одне: Ви повинні визнати, що чесно програли вибори і більше не мутіть воду. Дякую”.

Оплески викликала репліка Ю.Тимошенко (БЮТ). Вона назвала “абсолютною провокацією заяву СДПУ(о) про те, що БЮТ разом із цією фракцією підтримував одну й ту саму кандидатуру. І центральний провід партії “Батьківщина”, і фракція БЮТ однозначно ще місяць тому ухвалили рішення підтримувати на посаду мера Мукачева пана Петьовку, тобто, ту кандидатуру, яку підтримує “НУ”. Лідер фракції пообіцяла розібратися в низовій партійній організації, очолюваною нею партію, звідкіля СДПУ(о) могло виникнути хибне враження?

Голова ВР В.Литвин попросив голову Державного комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування А.Матвієнка вивчити питання стосовно виборів в місті та звинувачень, які висловили в парламенті різні політичні сили, і поінформувати згодом керівників депутатських груп і фракцій.

Тарас Марусик

Про загальну атмосферу виборів говорить народний депутат Петро Олійник. Це інтерв’ю було записане в день виборів - 29 червня.

Петро Олійник

Безумовно ці вибори, які зараз відбуваються в Мукачеві, це є найжорстокіші вибори, які я зустрічав за все своє життя. Правоохоронні органи практично не справилися з поставленими перед ними завданнями в такому плані, що вони не дали реальну відсіч. В окремих випадках тими речами займався відкрито кримінал на виборчих дільницях, де провокував збурення, грубі “наїзди” на журналістів. Так на 12 дільниці в 6 школі підійшла група бандитів до журналіста з каналу СТБ пані Доброти і почали забирати у неї касету по зйомках виборчих перегонів на вимогу начальника міліції, який дав вказівку залишитися там замість начальника міліції, якого там не було. Практично безперешкодно вони почали діяти. На превелике щастя, там був я.

Хочу сказати, що пішло повідомлення від УВД області, яке було спровоковане напередодні виборів про те, що мінуються дільниці і йдуть дзвінки. Хоча три дні чергувала міліція, посилені наряди – нічого цього не було. На півгодини раніше знав перший канал і передав по телебаченню, що мінуються дільниці, а народні депутати знали просто з телевізійних новин. Ми були на виборчих дільницях, а нас ніхто не попередив так само, як і Н.Карпачову, яка працювала на виборах по дотриманні законності. Ми всі приїхали в УВД міста, де зібралося керівництво УВД області, міста, МНС і, практично, були спростовані всі ці фальшування щодо мінування - неможливо було замінувати практично всі виборчі дільниці. Ми прийняли міри, і це уможливило надалі працювати виборам, хоча вибори були на грані зриву.

Безумовно, такі акції, де бандити, фактично, правлять під час виборчих перегонів, де УВД пробує закривати виборчі дільниці, де не помічає тих чи інших порушень, де кидає у суспільство дуже серйозну ситуацію, я думаю, що це є провокація на майбутні президентські вибори.

Ми звертаємося до Президента України, до голови ВР, до Генерального прокурора держави для того, щоб провести дуже серйозне розслідування подій, які сьогодні відбулися в місті Мукачеве, бо нічого спільного вони з народним волевиявленням, з народною демократією не мають.

Слава Богу, зусиллями народних депутатів були доведені вибори до кінця. Зараз йде підрахунок голосів. Як народний депутат, я, Петро Олійник, стверджую, що такі факти відбувалися.

Тарас Марусик







А тепер послухайте думку іншого депутата Юрія Оробця.

Юрій Оробець

Найважливіше те, що соціал-демократи отримали в своїй вотчині переконливу поразку, поразку в юридичному плані. Їхні звинувачення по зняттю кандидата були сміхотворні.

Депутат Шуфрич зірвав засідання, коли оголошували вердикт суду, а після того тиснув на суддю. Лише після того, як приїхало 10 народних депутатів і почали стукати у двері, Шуфрич просто втік з приміщення суду. Вдалося захистити суддю, і він зміг закінчити зачитання свого вироку. А коли це не вдалося, була організована провокація про те, що, нібито, заміновані всі дільниці. Зрозумівши, що ні підкуп виборців за 20 гривень, ні шалена атака податкових служб, ні всі інші методи не спрацьовують, і їх кандидат програє, вони прийняли рішення згорнути вибори силами міліції.

Заступник губернатора звернувся в Окружну комісію про те, щоб призупинити вибори. Завдяки втручанням народних депутатів, Уповноваженому ВР з прав людини вдалося довести вибори до їх логічного закінчення. Однак СДПУ(о) не змирилося: 200 бритих “братків” приїхало на закриття дільниці, вони повибивали двері у школах, розбили автомобілі. Ставилося таке завдання: не дозволити перевезти бюлетені в Окружну комісію. Так народні депутати були змушені супроводжувати перевіз бюлетенів. Одним словом, коли СДПУ(о) зрозуміли, що програли, вони були змушені проводити піар-кампанію з “НУ” , що, нібито, ми якимось чином винні у тому, що хтось намагався мінувати виборчі дільниці.

І останнє: всі громадяни України, в тому числі і Президент, усвідомили, що такі супербрудні технології, як підкуп, адмінресурс вже в Україні не діють. І всі зрозуміли, що пан Медведчук не допоможе Президенту обратися ще на один термін.

Тарас Марусик

Перейдімо до ще однієї важливої теми тижня, відлуння трагедії в Скнилові. Очевидно, що правдиві причини падіння винищувача СУ- 27 під час авіашоу у Львові торік 27 липня, внаслідок якого загинули 78 осіб, так і не будуть оприлюднені.

Втім, у справі трагедії на Скнилівському летовищі Генеральна прокуратура України, Міністерство оборони і Рада з національної безпеки та оборони визначили двох офірних цапів: керівника польотів, генерала Анатолія Третьякова і помічника, підполковника Юрія Яцюка. Про це заявив адвокат Віталій Домашовець. А тим часом Генпрокуратура пред’являє Юрієві Яцюку нове обвинувачення: недбале ставлення до військової служби. І як тільки справу передадуть до суду, Юрій Яцюк знову опиниться за ґратами.

Далі - наша львівська колега Галина Терещук.

Галина Терещук

Нагадаю, що проведені дві експертизи. Згідно з льотно-технічною причиною падіння винищувача, стала помилка пілота у техніці пілотування літаком. Кожна сторінка цієї експертизи підписана експертами, а за висновками льотно-службової експертизи, винні всі, хто проходить у кримінальній справі. Але сторінки цієї експертизи не підписані експертами. До того ж, як каже адвокат Віталій Домашовець, він помітив розходження в інформації, відповідно першого варіанту експертизи і того, що він бачив останній раз. Адже копіювати оригінал експертизи, хоча це й передбачено законом, заступник керівника слідства Всеволод Кухта заборонив.

Згідно зі службово-льотною експертизою, “дії підполковника Юрія Яцюка не привели до катастрофи, але призвели до важких наслідків”. І хоча Юрій Яцюк неодноразово нагороджений відзнаками Міністерства оборони за зразкову службу, втім, за новим обвинуваченням прокуратури, виявляється, що він недбало ставився до військової служби. До того ж, постанова слідства, за словами адвоката Віталія Домашовця, підписана 26 червня слідчим Андрієм Стригуном, якого того дня було усунено від слідства у справі Скнилівської трагедії. З посади звільнений і заступник прокурора пан Атаманюк.

Віталій Домашовець

Ми будемо намагатися будь-яким способом провести міжнародну експертизу, тому що по відеозаписам одна з львівських газет передала в СБУ: “Невідомий об’єкт, який зафіксований на деяких відеокамерах, котрий пролітає поруч із літаком”. Питання стоїть в експертизі: чи могли б вплинути на це всякі НЛО (враховуючи плівки, які були отримані СБУ)? Тобто, є конкретна інформація про те, що в них є такі плівки.

Галина Терещук

До речі, одразу після трагедії військові Миргородського авіаполку, єдиної в Україні професійної частини, яка виконує польоти, назвали кілька запитань, а саме: якою була помилка в техніці пілотування, чи була відмова двигуна літака (аналіз досі не проведений) і чи був у повітрі невідомий літаючий об’єкт? Власне, відповіді на ці питання й назвали б справжню причину падіння літака на глядачів. Але досі запитання залишаються без конкретних відповідей.

Юрій Яцюк

Якщо брати до уваги сучасне озброєння, то, звісно, могли запустити ракету з моста. Вона димного сліду не залишає. Але це все треба об’єктивно вивчити і розслідувати, а не так, щоб відзвітувати, що винні уже покарані. А ще треба врахувати, як ми з гасовими лампами обслуговували СУ-27, бо енергетики вимикали електроенергію, так немов це не армія України, а чиясь власність, не надали пального і для вкрай необхідного попереднього польоту над територією. Просто до армії ставлення з боку держави ніяке. А ще військові мають відповідати просто тому, щоб відповісти. Потрібно знайти склад злочину. Ми ж не злочинці. Пишуть, треба було проконтролювати. На якій підставі я мав контролювати? Чому літак винесло на глядачів? Він над ними не перебував, допоки не впав. У цьому треба й розібратися слідству, а не займатися відписками.

Галина Терещук

Немає сумніву у тому, що новопризначений міністр оборони Євген Марчук, який очолював державну комісію з розслідування Скнилівської трагедії, до 27 липня, річниці від дня трагедії на летовищі, наполягатиме на передачі справи до суду. Адже у Дні скорботи панові Марчуку необхідно буде бодай щось сказати людям, які втратили своїх дітей чи батьків у той страшний липневий день 2002року.

До речі, за попередньою інформацією адвоката, суд відбуватиметься у Сумах або Черкасах. Саме там уже почали вчити суддів, як вони мають вести справу.

Тарас Марусик

Ви слухаєте “Тиждень реґіонів”. Це огляд найважливіших матеріалів, які прозвучали на тижні, що минає, в програмах радіо “Свобода” “Україна реґіональна”. Перед мікрофоном ведучий Тарас Марусик. Продовжуємо.

Артемівський районний суд міста Луганська, де триває розгляд матеріалів, виділених зі справи колишнього керівника банку “Слов’янський” Бориса Фельдмана, ухвалив безпрецедентне рішення. Він постановив долучити до судових матеріалів записи майора Мельниченка, які стосуються справи Фельдмана і банку “Слов’янський”.

Про це розповів 2 липня наш луганський кореспондент Василь Соколенко.

Василь Соколенко

Це перший і, поки що, єдиний в Україні прецедент визнання аудіофайлів записів майора М.Мельниченка доказами у карній справі. Захисники Б.Фельдмана неодноразово заявляли, що ці матеріали є підтвердженням того, що досудове слідство й сам суд над Фельдманом відбувалися на замовлення і під контролем найвищих посадових осіб держави. Адвокати доводили також, що слідство і суд було не об’єктивним, мали місце порушення права Б.Фельдмана на захист. Зокрема, велося прослуховування розмов підсудного правозахисниками, про що повідомлялося вищезгаданим посадовцем. Адвокати наполягали на тому, що в записах Мельниченка міститься інформація і про те, як було ухвалене рішення про незаконну передачу справи Фельдмана до Луганська через те, що саме в цьому місті була можливість маніпулювати судом.

1 липня на засіданні суд постановив долучити до виділених матеріалів, які зараз і розглядаються, записи майора Мельниченка. Ось як цей факт коментує В.Агеєв – один із адвокатів Б.Фельдмана.

Віктор Агеєв

Вчора, першого липня, Артемівський районний суд міста Луганська, який розглядає матеріали виділення справи Фельдмана задовольнив наше клопотання і долучив до справи диск з аудіофайлами запису майора Мельниченка, а також заяву самого майора Мельниченка щодо справжності цих записів і копію лабораторного висновку компанії “Бек Тек”.

Це перший в Україні випадок, коли аудіофайли майора Мельниченка визнані допустимими доказами в кримінальній справі. Я думаю, що за цим послідують певні висновки суду. Ми сподіваємося, що це не останній випадок, коли в кримінальній справі будуть використовуватися ці записи.

Василь Соколенко

Тобто те, що сказано Мельниченком, береться до уваги?

Віктор Агеєв

Так, суд визнає це як доказ, який повинен визнаватися у кримінальній справі.

Василь Соколенко

До цього слід додати, що уряд США визнав, що на записах майора Мельниченка зафіксовані справжні розмови у кабінеті Президента України. А вже скоро Б.Фельдмана допитають американські адвокати та слідчі, які перебувають у Києві і ведуть справу Павла Лазаренка.

Тим часом, у Москві у знаменитому театрі на Таганці ведеться підготовка до постановки нового спектаклю за твором Кавки “Процес”. Як стало відомо з достовірних джерел, в його основу покладена історія судової справи Фельдмана. Автором сценарію став київський літератор Леонід Криворучко.

Тарас Марусик

“Ми переходимо на запасний шлях”. Під таким заголовком на першій шпальті останнього числа інформаційно-аналітичного тижневика “Кримскіє новості” вийшла заява колективу редакції цього впливового кримського видання. Журналісти заявили, що через тиск власників “Кримскіх новостєй” вони разом з головним редактором Наталією Панасенко покидають цю газету.

Деталі – в розповіді нашого кримського кореспондента Володимира Притули. Матеріал вийшов у програмі “Україна реґіональна” 30 червня.

Володимир Притула

У заяві журналісти “Кримскіх новостєй” повідомили, що причина такого безпрецедентного для Криму кроку – тиск власників газети, яких, начебто, не влаштовує робота редактора і колективу редакції, зокрема, їхнє намагання подавати інформацію та аналізувати політичні події об’єктивно. “Нас вирішили замінити, зроблену справу відібрати, а можливо, знищити”, - мовиться у заяві.

Тижневик “Кримскіє новості” виходить з 2001 року, зараз його наклад складає 8 з половиною тисяч примірників, і він користується популярністю і впливом у політичних і владних колах автономії. За неофіційною інформацією, власниками газети є особи, близькі до кримського прем’єра Сергія Куницина.

Крім більш-менш об’єктивного аналізу політичної ситуації в країні і регіоні “Кримскіє новості” проводили журналістські розслідування, з яких найбільший резонанс викликали теми зловживання виділенням земель на південному узбережжі Криму. Саме через це журналістам газети неодноразово погрожували, а один з них, Олексій Єрмолін, навіть зазнав нападу невідомих.

Представники журналістського колективу поки що відмовилися коментувати свій крок, але повідомили, що цього тижня до Криму прибудуть співробітники київського представництва організації “Репортери без кордонів”, які мають намір вивчити ситуацію, що склалася довкола цього видання. Водночас, один з провідних журналістів “Кримскіх новостєй”, який попросив не називати його імені, повідомив, що керівництву газети засновники і власники відверто закинули наявність на шпальтах видання матеріалів про Віктора Ющенка і блок “Наша Україна”, і це, мовляв, стало причиною їхнього бажання замінити редактора.

Мені не вдалося зв’язатися з керівництвом Товариства з обмеженою відповідальністю “Кримскіє новості”, яке є засновником і видавцем газети, а його співробітники від коментарів відмовилися. Тим часом звільнені журналісти заявили, що мають намір заснувати нову газету, яка продовжить традиції “Кримскіх новостєй”: “Ми просто переходимо на запасну колію. Й обов’язково повернемося і зробимо для Криму не менш цікаве і прогресивне видання”.

За неофіційною інформацією, колишній колектив “Кримскіх новостєй” вже отримав кілька пропозицій інвесторів щодо нових медіа-проектів для Криму.

Тарас Марусик

Змінимо тему. Всупереч рішенню волинської обласної ради, на території області триває підготовка до широкомасштабних заходів з відзначення шістдесятиліття українсько-польського протистояння на Волині. З цього приводу своє обурення висловили народні депутати України Володимир Бондар, Борис Загрева, Сергій Слабенко та Євген Кирильчук.

Розповідає наш волинський кореспондент Андрій Криштальський.

Андрій Криштальський

Для того, щоб не допустити порушення чинного законодавства України, депутатам довелося завітати до голови облдержадміністрації Анатолія Француза. Парламентарі звернули увагу керівника Волинської області на те, що обласна рада заборонила проводити широкомасштабні акції з нагоди відзначення 60-ліття українсько-польського протистояння на Волині. Однак, судячи із тверджень народного депутата В.Бондара, реальний стан справ є іншим.

Володимир Бондар

Дуже погано, що підготовка відбувається в такій таємничій обстановці. Немає живого обговорення проекту пам’ятника. Всупереч законодавству України ... селищна рада прийняла рішення про встановлення такого пам’ятника на православному кладовищі, але не затверджено проектного документу, що є порушенням закону, тому що, приймаючи таке рішення, вони повинні були мати, принаймні, якусь проектну документацію на встановлення цього пам’ятника. Я не можу сьогодні достеменно сказати, як має виглядати цей пам’ятник, а саме головне, що на ньому повинне бути написане.

Андрій Криштальський

Фінансові нюанси, що стосуються згаданих заходів, прокоментував народний депутат України Сергій Слабенко.

Сергій Слабенко

Наявність тієї техніки, яка зараз використовується для того, щоб покращити якість доріг, бо дороги ремонтують зі всіх сторін. Робиться все так, що, нібито, в нас в області все гаразд. Частина робіт, яка вже зараз там зроблена, свідчить про те, що дійсно кошти використані вже немаленькі.

Коли ми задавали питання, скільки тих коштів витрачено, то ми відповіді отримати так і не змогли від голови облдержадміністрації. При цьому, він заявив, що кошти знаходяться завдяки органам місцевого самоврядування, а також із частини якихось спонсорських та інших пожертв.

Андрій Криштальський

Не зважаючи на те, що саме до 11 липня, коли повинні відбутися заходи із вшанування жертв трагедії, залишилося зовсім небагато часу, влада продовжує тримати в таємниці план їх проведення. Усі 4-ро народні обранці висловили рішучий осуд такої практики, а Сергій Слабенко, в чиєму виборчому окрузі повинні відбутися урочистості, додав:

Сергій Слабенко

Сьогодні ніхто не може сказати, яка заява буде виголошена президентами двох держав. Принаймні, можемо не знати про самий зміст, але про те, які основні принципи повинні бути в цій заяві, на якій вони будуть будуватися, громадськість повинна знати. За такими заявами можуть виступати певні заяви і політичні, і економічні наслідки для нашої держави.

Андрій Криштальський

Парламентарі також заявили про намір особисто зустрітися з Президентом України, аби врегулювати цю ситуацію.

Тарас Марусик

Радіо “Свобода” вже повідомляло про донецького нотаріуса, який відмовився виконувати наказ Міністерства юстиції і брати з людей завищену, як він стверджує, ціну за нотаріальні бланки та послуги, які виготовляють комерційні фірми, створені Мінюстом.

Донецьке обласне управління юстиції вирішило позбавити цього нотаріуса свідоцтва на право нотаріальної діяльності, але Мінюст все ж таки відхилив це клопотання.

Далі – наш донецький кореспондент Сергій Гармаш.

Сергій Гармаш

Засідання Мінюсту, на якому розглядалося подання донецького обласного управління юстиції щодо позбавлення нотаріуса Володимира Адамовича права займатися нотаріальною діяльністю, відбулося 20 червня. Міністерство на відміну від свого регіонального управління не знайшло підстав для репресій нотаріуса, але так і не відповіло на запитання, чи є законним те, що нотаріусів, фактично, примушують займатися, забороненою для них законом, посередницькою діяльністю, примушуючи використовувати у роботі з клієнтами бланки та послуги комерційних фірм: “Держінформюст” і т.д.

Між тим, в Донецьку вже більше року триває судовий процес про визнання незаконним рішення донецького обласного управління юстиції, яке призупинило нотаріальну діяльність Адамовича, хоча процедура призупинення не передбачена законом. Не зважаючи на те, що термін призупинення давно минув, В.Адамович продовжує доводити незаконність дій управління юстиції.

Знову ж таки все обертається навколо незаконності чи законності наказів про примушення нотаріусів користуватися послугами комерційних фірм Мінюсту. За підрахунками Адамовича, з населення таким чином щороку незаконно стягують понад 3-х мільярдів гривень. Адамовича звинувачують в тому, що він чинить опір новаціям, які запроваджує Мінюст, але нотаріус пояснює це так:

Володимир Адамович

Я не проти досконалості, я проти порушення закону, проти того, щоб під виглядом бурхливої діяльності, чиновництво не робило бізнес на наших бабусях, які повинні ледь не всю пенсію викласти, щоб, наприклад, оформити заповіт.

Сергій Гармаш

Свідок Віктор Назаров, який є керівником донецької філії “Держінформюсту”, не зміг назвати 26 червня в суді, в яких ще країнах, всупереч нотаріальній таємниці заповітів, видані єдині реєстри нотаріальних документів у комп’ютерній мережі. Не зміг пан Назаров відповісти на запитання Адамовича для чого повинен нотаріус передавати інформацію про нотаріальний акт в “Держінформюст”, а потім, якщо людина прийде за нею, запитувати про неї в “Держінформюсті” за 34 гривні, при тому, що вона є в нотаріуса. Без відповіді залишилося й багато інших запитань, в тому числі й головне, що переможе: інтереси громадян чи комерційні інтереси Мінюсту?

До речі, цікаво, що паралельно боротьбі Адамовича, Генеральна прокуратура виступала з протестами на акти Мінюсту щодо цього питання, але віз і нині там.

Тарас Марусик

І на закінчення – про нашу надію, молодь. Кілька сотень івано-франківських школярів, які є членами української скаутської організації “Пласт”, розіб’ють свої табори довкола однієї з історичних столиць Галицько-Волинського князівства, села Крилос. Цьогорічні літні пластові табори матимуть назву “Галицька Троя”.

Подробиці - в матеріалі нашого івано-франківського кореспондента Івана Костюка. . Іван Костюк

Семисотп’ятдесятиліттю з часу коронування короля Галицько-Волинського князівства Данила Галицького присвячене цьогорічне літнє таборування членів української скаутської організації “Пласт” з обласного центру Прикарпаття.

Два тижні проведуть пластуни в таборі із символічною назвою “Галицька Троя”, здійснюючи походи звідси стежками українських Карпат. Таборування пластунів відбуватиметься у два етапи. Для дорослих пластунів продумані складні гірські маршрути, до яких входять сходження на найвищі вершини Карпат: гори Говерлу та Петрос. Для молодших пластунів заплановані легші мандрівки.

Цьогорічне таборування оцінює голова івано-франківської станиці “Пласту” Руслан Марцинків.

Руслан Марцинків

Вони зможуть мати життя в природі. Самі собі варити їсти, навчитися ходити за картою. Навчитися мандрувати, навчитися елементарних навичок туризму.

Іван Костюк

Однак пластуни традиційно не лише мандруватимуть, вони активно вивчатимуть українську історію, особливо, періоду національно-визвольних змагань 20-30-х та 40-50-х років минулого століття. Зрештою, основною метою “Пласту” залишається виховання національно свідомих громадян.

З цього приводу голова Івано-Франківської станиці “Пласту” Руслан Марцинків наголошує:

Руслан Марцинків

Завдання “Пласту” – виховання гідного громадянина України. А на думку нашої організації, гідний громадянин України повинен бути вірний Богові та Україні. Тому сьогодні ми брали участь у Богослужінні. І загалом ми активно беремо участь у суспільно-політичних процесах у нашому місті.

Іван Костюк

Варто наголосити, що “Пласт” залишається найбільш потужною молодіжною організацією на Прикарпатті. Дітей та молодь сюди приваблюють романтика гірських мандрівок, спілкування біля ватри, ночівля в наметах і, що найголовінше, національно-патріотичне спрямування організації.

Тарас Марусик

Це була оглядова програма “Тиждень реґіонів”. Її підготував і провів Тарас Марусик. Зі мною в студії працював Артем Мостовий. На все добре, шановні слухачі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG