Доступність посилання

ТОП новини

Частка професійних військовослужбовців у литовському і латвійському війську переважає й далі зростатиме. Латвія вирішила упродовж кількох років взагалі скасувати військову повинність


Альгімантас Літвінас Частка професійних військовослужбовців у литовському і латвійському війську переважає й далі зростатиме. Латвія вирішила упродовж кількох років взагалі скасувати військову повинність

Вільнюс, 10 липня 2003 – Вже тепер кількість професійних військових у литовському війську майже вдвічі перевищує кількість призовників. У найближчому майбутньому політики вирішуватимуть, чи взагалі потрібно зберігати військову повинність. За словами секретаря міністерства оборони Литви Повіласа Малакаускаса, це буде політичним рішенням. Обидві системи успішно діють у багатьох країнах світу, зазначив він.

Про дві системи військової служби секретар оборони Литви висловився, коментуючи вівторкове рішення уряду Латвії про відмовлення від обов’язкової військової служби і перехід до професійної армії. Найреальнішим строком створення її є 2007-2008 рік, за прогнозом міністра оборони Латвії Гіртса Валдиса Кристовскіса.

У литовському війську наприкінці цього року буде 4500 військових обов’язкової служби, а кількість військовослужбовців професійної служби становитиме 8100. Згідно із законом, ухваленим у червні литовськими парламентаріями, до 2008 року кількість призовників має зменшитися до 2 тисяч, а військових професійної служби в 2008 році має бути 8300.

Як Литва, так і Латвія на утримання війська виділяють 2% від валового національного продукту.

Серед країн, які запрошені до НАТО й навесні наступного року стануть повноправними членами Альянсу, військова повинність залишається в Латвії, Литві, Естонії і Болгарії. Від неї вже відмовилися Словенія, Словаччина і Румунія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG