Доступність посилання

ТОП новини

Нові правила володіння засобами масової інформації в США


Мирослава Гонгадзе Нові правила володіння засобами масової інформації в США

4 травня 2003 - У Сполучених Штатах запроваджують нові правила володіння американськими засобами масової інформації. За зміну правил регулювання медіа-ринку виступають переважно республіканці, у той час як демократи, підтримуючи малих мовників та захисників прав споживачів, кажуть, що зміни призведуть до монополії та концентрації власності на ЗМІ в одні руки.

Америка переживає найбільшу за останні двадцять вісім років зміну правил регулювання діяльності медіа-ринку. Федеральна Комісія з комунікацій другого червня прийняла рішення про розширення умов власності на американські ЗМІ. Досі, для уникнення монополії, на власників медіа накладались певні обмеження. Так, національні телевізійні станції не могли вести мовлення більш ніж на 35 відсотків глядачів. Так само в регіоні одна компанія чи окремий власник не могли володіти більш ніж двома телевізійними станціями. Накладались обмеження й на володіння різними типами ЗМІ.

Федеральна Комісія з комунікацій, головою якої є син Державного секретаря Коліна Пауела – Майкл Пауел – прийняла рішення про значне розширення прав власників. Національні телеканали тепер можуть покривати території, що складає 45 відсотків глядачів. Компанії можуть бути власниками до трьох телевізійних компаній у регіоні, вісьмох радіостанцій, щоденної газети, а також бути оператором кабельної мережі у великих містах.

У Конгресі збільшується кількість законодавців, які не підтримують цього рішення. До демократів приєднуються деякі республіканці. Вони просили Комісію перенести прийняття цього рішення й детальніше вивчити ситуацію на медіа-ринку. Багато спеціалістів остерігається, що це рішення може привести до монополізації медійного ринку. На цій позиції стоять і невеликі мовники, газети, етнічні меншості та групи захисників прав споживачів. Національна Спілка Жінок, зокрема, переконана, що рішення обмежує права меншості на доступ до інформації.

Титани ж медіа-ринку підтримують рішення Комісії. Вони кажуть, що зміни давно назріли: нові комунікаційні технології, такі як Інтернет чи кабельне телебачення, перебудували ринок, і прийняття нових правил –це тільки приведення старих до сучасних умов. Дискусії навколо проблеми перерозподілу медіа-ринку обіцяють бути гарячими, адже засоби масової інформації є важливою зброєю в завоюванні голосів обивателів на виборах.
XS
SM
MD
LG