Доступність посилання

ТОП новини

Урочистості у Павлівці – бачення з Польщі


Володимир Павлів Урочистості у Павлівці – бачення з Польщі

Варшава, 11 липня 2003 - За ходом урочистостей у селі Павлівці на Волині з нагоди 60-ї річниці Волинської трагедії спостерігало чимало людей також у Польщі. Таку можливість полякам дала пряма трансляція урочистості на польському громадському телебаченні. Вже за годину після закінчення урочистостей в польських засобах масової інформації з’явилися перші коментарі.

Володимир Павлів

У п’ятницю практично вся польська преса друкувала матеріали на тему Волинської трагедії. Практично всі газети анонсували пряму телетрансляцію з урочистостей у волинському селі Павлівці. Та хоч інтерес до того, як проходитимуть урочистості на Україні, був досить великий, ніхто не сподівався від них нічого особливого. Однак, несподіванка таки була : поляки чи не вперше почули, як їхній президент промовляє по-українськи.

Та все ж більшість польських коментарів стосувалася не мовних здібностей Олександра Квасневського, а того, що з уст українського президента не прозвучали важливі слова. Не йшлося навіть про вибачення, бо ще кілька тижнів тому, після зустрічі президентів України та Польщі у Одесі, польські ЗМІ повідомили, що Кучма не буде вибачатися. Однак, залишилася надія, як зауважив на цілодобовому інформаційному телеканалі історик, професор Міхал Климецький, що у Павлівці буде названо винуватців трагедії та її масштаби: «Це поразка. Ми повинні були почути виразно, що на Волині загинуло від 50-ти до 60-ти тисяч поляків».

Інформаційні агентства друкують також коментарі високих польських чиновників, що побажали залишитись неназваними, котрі висловлюють своє обурення тим, що в останній момент українці змінили напис на пам’ятникові, усунувши звідти слово “замордованим”, тобто жорстоко убитим полякам.

Ще гірше звучать коментарі в інтернеті на загальнодоступному форумі найбільшого інтернет-порталу ONET-PL. “Українці – це найбільш злочинний і жорстокий народ Європи” або: “Ніякого примирення – вбивати їх разом з жінками та дітьми,” – такого типу відгуки анонімних дописувачів домінували. Хоч разом з тим із оприлюднених у п”ятницю результатів опитування громадської думки виникає, що 67 % опитаних вважають, що відзначення 60-ї річниці Волинської трагедії може прислужитися справі українсько-польського примирення.

В суботу і неділю відзначення цієї дати пройдуть у Польщі. Зокрема, у Варшаві буде відкритий пам”ятник жертвам Волинської трагедії, а в одному з костелів буде освячена меморіальна дошка на їхню честь. Можна припускати, що під час цих урочистостей буде сказано все те, чого не сказали обидва президенти у Павлівці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG