Доступність посилання

ТОП новини

Новий законопроект “Про діяльність у сфері інформатизації”


Тарас Марусик Новий законопроект “Про діяльність у сфері інформатизації”

Київ, 2 липня 2003 року.

Нещодавно Кабінет Міністрів України подав на розгляд Верховної Ради законопроект “Про діяльність у сфері інформатизації”. Цей документ збурив, передусім, інтернет-спільноту України, яка вважає його черговим наступом виконавчої влади на свободу слова. Принаймні такою була тональність прес-конференції, проведеної в Києві Всеукраїнською громадською організацією “Українська інтернет-спільнота”. Того ж дня в порядок денний сесії був внесений згаданий законопроект. Однак законодавці не встигли його розглянути.

Що так схвилювало редакторів Інтернет-видань і користувачів Інтернету? На думку голови виконавчої ради Всеукраїнської громадської організації “Українська Інтернет-спільнота” Ігоря Дядюри, висловлену 2 липня, автори урядового законопроекту зробили так, що будь-яка людина стане його порушником.

Ігор Дядюра

Наприклад, учора я зробив відеозйомку і результат з цифрового апарата переніс у комп’ютер. Після цього я стер інформацію, яка залишалася у відеокамері. Виявилося, я двічі порушив законопроект: по-перше, я зробив несанкціоноване копіювання інформації, по-друге, знову ж несанкціоновано знищив дані з фотокамери. За це, відповідно до згаданого законопроекту, я нестиму відповідальність.

А ось думка голови Громадського аналітичного руху “Група громадян” Сергія Сухобока:

Проблема Інтернет-ЗМІ – це дуже вузька проблема в цьому питанні, бо як тут на прес-конференції казали колеги, цей законопроект передбачає відповідальність будь-якої людини, яка несанкіоновано на своєму комп’ютері щось зітре... Дуже широке тлумачення цього законопроекту дає змогу притягати до відповідальності будь-кого, бо нікому не відомо, який механізм відповідальності щодо цього законопроекту і як воно буде врегульовано підзаконними актами.

Тарас Марусик

Урядовий законопроект, завізований низкою міністерств і відомств, включно зі Службою безпеки України і Національною академією наук, містить положення, які суперечать Конституції України, Декларації про свободу комунікації в Інтернеті, затвердженої Комітетом Міністрів Ради Європи 28 травня цього року, законодавчим актам, нещодавно ухваленим Верховною Радою України. Йдеться, передовсім, про заборону розміщувати в Інтернеті інформацію, яка може зашкодити честі, гідності чи діловій репутації окремих осіб, а також інформацію, яка дискредитує особистість.

Позицію Громадської ради з питань свободи слова та інформації висловлює Олександр Палій:

Низка членів Громадської ради з питань свободи слова та інформації підготувала заяву, у якій було піддано критиці ті положення цього законопроекту, які можуть загрожувати свободі слова в Україні. Зокрема, були розкритиковані ті положення, згідно з якими можна тиснути на Інтернет-ресурси в зв’язку з тим, що вони публікують інформацію, або яка може завдавати шкоди конкретним особам, або яка порушує їхнє право особистого життя. Члени громадської ради так розуміють, що завдяки цим нормам виконавча влада намагається встановити контроль за Інтернет-простором, через який можна буде тиснути на ці Інтернет-ресурси і загнати свободу слова, яка й так на сьогодні є фактично загнаною в Інтернет в Україні.

Тарас Марусик

Свою думку з приводу урядового законопроекту “Про діяльність у сфері інформатизації” висловила редактор Інтернет-видання “Українська правда” Олена Притула:

Мені здається просто, що нинішні дії влади підтверджують ще раз, що Інтернет-ЗМІ є таким нинішнім самвидавом. Раніше влада використовувала всілякі методи для того, щоб викоренити це поняття – самвидав, зробити так, щоб люди не змогли читати альтернативну інформацію. Мені здається, що саме зараз є такий другий крок проти самвидаву, самвидаву, який в нинішньому вигляді існує винятково в Інтернеті.

Тарас Марусик

Думку фракції “Наша Україна” висловив голова профільного парламентського комітету Микола Томенко:

Фракція «Наша Україна» не буде підтримувати даний законопроектз кількох причин. Перша – в тому, що продовжується наступ наших правоохоронних структур, у даному випадку Служби безпеки, в тій чи тій формі на свободу слова і свободу самовираження. Ми в комітеті, який я очолюю – з питань свободи слова та інформації, уже відхилили низку подібних законопроектів, скажімо, про те, що конфіденційна інформація буде тлумачитися виключно постановами Кабінету міністрів. Потім – законопроект представника президента Олександра Задорожнього про захист інформації персонального характеру. Даний законопроект – із тієї серії. Чиновники після ухвалення такого законопроекту матимуть значною мірою регулювати діяльність Інтернет-спільноти, практично при бажанні закрити будь-яке Інтернет-видання і взагалі дійти до кожного користувача, який користується комп’ютером і Інтернетом.

Тарас Марусик

Цікаво, що Микола Томенко виявився одним з п’яти-шести народних депутатів з різних фракцій, які погодилися дати інтерв’ю. Вони відверто зізнавалися, що не в темі. Це може означати одне з двох: або згаданий законопроект був внесений у порядок денний в останній момент, або ж депутати не виконують своїх безпосередніх функцій. З огляду на високу професійну репутацію деяких відмовників, таке враження, що цей документ з’явився в сесійній залі досить несподівано. До речі, це стало несподіванкою і для “Української Інтернет-спільноти”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG