Доступність посилання

ТОП новини

Як Україна і Польща будують європейський нафтотранспортний коридор


Ганна Стеців Як Україна і Польща будують європейський нафтотранспортний коридор

Київ, 14 липня 2003 року.

Ганна Стеців

14 липня у Гданську було продовжено брюссельську ініціативу з реалізації проекту євроазійського нафтотранспортного коридору. Українська і польська компанії в присутності віце-прем`єра Польщі Марека Поля та міністра палива та енергетики України Сергія Єрмилова і представників Європейського Союзу домовилися про створення спільного підприємства, яке візьме на себе завершення будівництва гілки нафтопроводу з Бродів до Плотська. Ось що розповів у телефонній розмові кореспондентові радіо «Свобода» про нову домовленість керівник апарату спеціального уповноваженого України з питань євро-азійського нафтотранспортного коридору Михайло Гончар.

Михайло Гончар

Всі базові домовленості є важливими для створення такого підприємства, яке функціонувало б в умовах законодавства Європейського Союзу, який розширюється тепер і Польща стає його членом. Сторони домовилися про те, що вони на період формування установчих документів цього підприємства утримаються від надання детальної інформації. Тобто, одним з найперших принципів фіксованих сторонами, був принцип конфіденційності інформації.

Ганна Стеців

Скажіть, будь ласка, пане Гончар, чи можна популярно слухачеві пояснити, на якому зараз етапі перебуває уся ця справа нафтопроводу? Чи актуальними є ще досі слова Леоніда Кучми в Одесі, який сказав, що Єврокомісія не дала достатньо грошей, тому може йти мова про реверс? Як все це виглядає зараз на практиці?

Михайло Гончар

Представник Європейської Комісії чітко заявив про те, що даний проект є абсолютно життєздатним. Виступав також представник нафтовидобувної компанії Азербайджанської Республіки, який підтвердив те, що нафти є достатньо, щоб цей нафтопровід запрацював і саме в прямому режимі, а не реверсивному. Це було дуже важливо, тому що один із закидів з боку опонентів проекту і прибічників реверсу був у тому, що немає, мовляв, каспійської нафти у достатній кількості, щоб цей проект працював. Міністр Єрмилов, який тут виступав також від імені уряду України, абсолютно чітко заявив про те, що стратегія проекту Одеса-Броди-Гданськ є незмінною.

Ганна Стеців

Чи можна говорити вже про якісь конкретні дати реалізації цього проекту чи, знову ж таки, робити це ще рано?

Михайло Гончар

Ніхто із присутніх тут не є пророком, скажемо так, щоб називати дуже чіткі і конкретні дати. Є просто певний поетапний графік, згідно з яким відбуваються багатосторонні консультації у форматі Україна-Польща-Європейська Комісія, переговори між партнерами і зацікавленими сторонами.

Слід відзначити, що, наприклад, сьогодні було підписано також 2 документи між «Укртранснафтою» і двома польськими компаніями «Оліва» і «Аткинс» щодо їхньої взаємодії в реалізації проекту Броди-Плотськ. Себто, як ми бачимо, те формулювання “ зацікавлені потенційні партнери” набирає вже обрисів реальних конкретних партнерів.

До речі, ще один важливий момент. (Це знову ж таки, я посилаюсь на виступ представника державної нафтової компанії Азербайджану, який пройшов всі етапи розвитку проекту видобутку каспійської нафти, починаючи з початку 90-х років і завершуючи нинішнім етапом реалізації проекту Баку-Тбілісі-Джейхан). Він відзначив принципову важливість не лише гарних економічних показників того чи іншого проекту, не важливо це Баку-Джейхан, чи Одеса-Броди, а і важливість політичної підтримки, яка знімає політичні ризики того чи іншого проекту. Якраз це було важливо, що звучить це з боку представника нафтовидобувної компанії.

Ганна Стеців

То Ви кажете, що вже про гроші не йдеться, бо Леонід Кучма, Президент України, в Одесі все -таки наголос робив на те, що немає грошей, що Європейська Комісія не дала достатньо грошей. Ви вважаєте, що політичної підтримки досить і грошей не потрібно?

Михайло Гончар

Європейська Комісія в даному випадку сприяє створенню відповідного політичного і правового клімату довкола проекту, який тим самим допомагає залучити необхідні кошти приватних інвесторів. Так відбувається не лише з нашим проектом. Це стандартна схема реалізації подібних масштабних проектів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG