Доступність посилання

ТОП новини

Саміт лідерів світових держав у Лондоні


Сергій Куделя Саміт лідерів світових держав у Лондоні

Вашингтон, 14 липня 2003 - Сьогодні у передмісті Лондона відбувся саміт лідерів світових держав, що представляють ліво-центристські політичні сили. У саміті взяли участь британський Прем’єр Міністр Тоні Блер, канцлер Німеччини Герхард Шродер, президент Південної Африки Табо Мбекі, шведський прем’єр Горан Персон, прем’єр-міністр Канади Жан Кретьєн, президент Бразилії Лула да Сильва та низка інших світових лідерів. Вони обговорювали стратегії розвитку ліво-центристської ідеології за умов, коли у багатьох державах зростає розчарування в її засадах.

Неформальний політичний форум під назвою “Третій шлях” був започаткований в середині 90-х років тодішнім президентом США Білом Клінтоном та британським прем’єром Тоні Блером. Він ототожнював собою альтернативу крайньо правим та крайньо лівим партіям, яка набула значної популярності серед виборців багатьох країн Європи та Америки. Основною тезою прихильників Третього шляху стало гасло про можливість створення вільного ринку на засадах соціальної справдливості. Однак посилення нестабільності у світі на початку цього століття та нові загрози, пов’язані із розвитком ісламського фундаменталізму, призвели до переорієнтації виборців на користь правих сил. Адже праві, серед іншого, виступають і за введення жорсткіших імміграційних обмежень. Отже на сьогднішньому саміті у Великобританії ліво-центристи світу займалися пошуком нових ідей, адекватних вимогам часу.

Під час заключної прес-конференції політики робили наголос на двох темах: вільній торгівлі та свободі від тиранії. Як заявив Тоні Блер, бідні держави повинні отримати ширший доступ до ринків розвинутих країн, що сприятиме покращенню їхнього економічного добробуту. Ліво-центристські лідери будуть відстоювати це під час чергового кола переговорів Світової торговельної організації, запланованих на вересень. Разом з тим, за пропозицією канадського прем’єра, ліво-центристи закликали світову спільноту захищати народи від “брутальних репресій” з боку власних урядів чи режимів. Однак вони уникли вироблення спільної позиції щодо Іраку і обмежилися лише декларацією добрих намірів. Говорить канцлер Німеччини Герхард Шредер:

"Ми не проводили спеціальних дискусій на тему Іраку, хіба що за винятком однієї, що всі разом - незалежно від того, як сторони ставилися до питання війни - що ми всі попросту зацікавлені, щоб процес відбудови Іраку вдався. Це є важливим для стабільності в регіоні і для миру в регіоні далеко за межами регіону".

Британський прем’єр, який був чи не єдиним ліво-центристом, що беззастережно підтримав військову акцію США в Іраку, все ж зазначив, що британці повинні пишатися своїм внеском у ліквідацію диктатора. Як вказують останні опитування суспільної думки у Великобританії, майже кожен третій виборець говорить про зменшення довіри до Тоні Блера після війни в Іраку. Разом з тим більше половини британців все ж вважають участь їхньої держави у цій війні виправданою. Політичне майбутнє Блера, який зараз готується до чергових парламентських виборів у Великобританії, матиме значний вплив й на майбутні перспективи ліво-центристського “Третього шляху”. Адже після відходу з активної політики натхненника цього форуму Біла Клінтона британський прем’єр почав виконувати роль лідера ліво-центристів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG