Доступність посилання

ТОП новини

Українськi журналiсти закликали президента накласти вето на нові закони, що надають додаткових повноважень СБУ у сфері охорони державної таємниці, й цим пiдтвердити свою рiшучiсть забезпечити становлення в країнi свободи слова


-- no author -- Як зазначається у зверненнi, новим законом вводиться поняття "конфiденцiйна iнформацiя, яка є власнiстю держави", право на iнформацiю зводиться до права вiльно отримувати, використовувати, поширювати i зберiгати iнформацiю "вiдкриту за режимом доступу", а Службi безпеки України надається низка додаткових повноважень у сферi проведення оперативно-пошукової дiяльностi.

З вiдкритим зверненням до Леонiда Кучми звернулися, зокрема, голова парламентського комiтету з питань свободи слова та iнформацiї Микола Томенко, голова Спiлки журналiстiв Iгор Лубченко, Наталiя Лiгачова (сайт "Телекритика"), Олександр Палiй (секретарiат Громадської ради з питань свободи слова та iнформацiї), Валерiй Iванов (Академiя української преси).

Як зазначається у зверненнi, новим законом вводиться поняття "конфiденцiйна iнформацiя, яка є власнiстю держави", право на iнформацiю зводиться до права вiльно отримувати, використовувати, поширювати i зберiгати iнформацiю "вiдкриту за режимом доступу", а Службi безпеки України надається низка додаткових повноважень у сферi проведення оперативно-пошукової дiяльностi.

"На нашу думку, положення вищезгаданого закону суперечить нормам Конституцiї України, мiжнародно-правовим стандартам у сферi забезпечення свободи слова, вiдкритого доступу до iнформацiї. Так, стаття 34 Конституцiї України визначає за кожною людиною право "вiльно збирати, зберiгати, використовiвати i поширювати iнформацiю усно, письмово або в iнший спосiб – на свiй вибiр". Згiдно зi статтею 64 Конституцiї України, права i свободи людини i громадянина не можуть обмежуватися. Таким чином, трактування права на свободу слова в редакцiї ухваленого парламентом закону звужує обсяг конституцiйних прав i свобод громадян, що неприпустимо", - йдеться у зверненнi.
XS
SM
MD
LG