Доступність посилання

ТОП новини

Через Ірак до НАТО – так німецькомовна преса бачить стратегію Києва


Марія Щур Через Ірак до НАТО – так німецькомовна преса бачить стратегію Києва

Прага, 15 липня 2003 – Німеччина – країна, яка стоїть осторонь конфлікту в Іраку, вона гостро критикувала США за розв’язання війни. Проте у німецькій та авcтрійській столицях із зацікавленням поставились до останніх спроб України нав’язати контакти із Заходом. “Київ вирішив скористатися Іраком для нового зближення з Вашингтоном, а заодно заробити економічний та політичний капітал”, - зауважують оглядачі у німецькомовній пресі.

На початку серпня Україна розпочинає дислокацію свого війська в Іраку, а до вересня український контингент нараховуватиме 1800 військових і буде четвертим за розміром іноземним військом в Іраку після США, Великої Британії та Польщі, інформує своїх читачів австрійський щоденник “Die Presse”. А ще декілька місяців тому Вашингтон підозрював Київ у нелегальному експорті радарних систем до Іраку, нагадує австрійський журналіст. Але ту сторінку вже закрито, і Київ сподівається, що зближення з Вашингтоном дозволить прискорити і членство в НАТО.

Проте, наголошує кореспондент австрійської газети, стан українських Збройних Сил ще далекий від вимог НАТО. Хоча від часу проголошення незалежності кількість військових була скорочена із майже 800 тисяч до неповних 300, справжні реформи ще тільки попереду. На вимоги НАТО щодо посилення громадського контролю над армією Київ відреагував лише наприкінці червня призначенням на посаду міністра оборони “цивільного” Євгена Марчука, зауважує австрійський журналіст, беручи слово «цивільний» у лапки, бо Марчук – колишній генерал КҐБ, колишній прем’єр та секретар Ради Безпеки та Оборони. Але найголовнішою проблемою Збройних Сил України австрійський журналіст називає брак фінансування. Лише третину витрат покриває бюджет – решту заробляють за рахунок продажу нерухомості чи участі у міжнародних миротворчих місіях.

«Українських солдатів приваблюють гроші, а їхнє керівництво-прихильність Вашингтона», - продовжує тему німецький щоденник “Frankfurter Allgemeine Zeitung”. Кореспондент газети відвідав містечко Біла Церква, що під Києвом, де тренується 52 механізований піхотний батальйон, він незабаром охоронятиме спокій в іракській південно-східній провінції Васід. Більшість українських солдатів – добровольці та професійні військові, які отримуватимуть в Іраку від 600 до 1200 доларів на місяць, вдесятеро більше, ніж вдома.

У провінції Васід мирно, наголошує генерал-майор Сергій Беслущенко, там не було нападів на американців. За словами німецького журналіста, український генерал щиро сподівається, що так буде і надалі, його військові не матимуть в Іраку власних вертольотів і у випадку скрути муситимуть викликати на допомогу поляків, у яких є вертольоти. Але питання у тому, чи вистачить цих машин на патрулювання цілої польської зони.

Втім з поляками українці ще якось порозуміються, а от їхнє спілкування з колегами-військовими з інших країн буде ускладнене тим фактом, що знання англійської – мови спілкування у НАТО – рідкісне явище навіть серед командирів. Українці розраховують на допомогу перекладачів, при чому, як з англійської, так і з арабської мов. Перед відльотом, зауважує німецький журналіст, українці посилено вивчають арабські звичаї та культуру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG