Доступність посилання

ТОП новини

Жертвами виробничого травматизму в Чеській Республіці часто стають українські громадяни


Оксана Пеленська Жертвами виробничого травматизму в Чеській Республіці часто стають українські громадяни

Прага, 15 липня 2003 - Скільки я отримаю за свою роботу і якими правами володію? Передусім ці запитання ставить чех, влаштовуючись на роботу. Підписуючи контракт, він насамперед зверне увагу на забезпечення достойних умов праці і винагороду в разі травми на робочому місці. Робота з високим рівнем ризику чи складними умовами праці чехів не дуже приваблює. Саме там найчастіше трапляються травми, часто їхніми жертвами стають іноземні робітники.

Про цей випадок, що стався нещодавно на будові неподалік чеської столиці, писали всі газети. Під час сильної зливи на робітника зсунулись тонни землі і піску. Загинула молода людина, батько, чоловік. Трагічно на чужині загинув громадянин України, який працював у Чехії нелегально, як мовиться, начорно. За різними джерелами, нині в Чеській Республіці працює від 25 до 100 тисяч українських громадян. Чеська статистика часто вказує, що половина з них заробляє собі на хліб без контрактів чи інших домовленостей, тобто без медичного страхування та інших соціальних гарантій. Переважно це молоді люди, які знаходять собі роботу на будовах, у складних умовах праці з високим ризиком травм. Там вони особливо беззахисні. Цю думку нам підтвердили і в чеському Міністерстві праці й соціальних справ. Речник міністерства Владимир Груби особливо наголосив, що право на допомогу мають тільки ті іноземці, які укладають договір з працедавцем:

В.Груби: Іноземець, скажімо,українець, який працює у нас на основі чинної правової угоди, має ті самі права, що і чеський громадянин. Це означає, що працедавець виплачує за нього медичне і соціальне страхування, яке дає право на соціальні вигоди. Тобто, це є право на відпустку, соціальні й родинні доплати. До цього належить ще одна дуже важлива річ, якої іноземці часто не усвідомлюють: це право на медичне обслуговування.

Речник чеського міністерства праці при цьому додав, що робітники, які працюють в Чехії нелегально, в разі травми не тільки втрачають роботу, але і не мають права на медичну допомогу і виплату матеріального відшкодування, наприклад, у випадках каліцтва.

Але такі ситуації – не поодинокі. Щороку преса приносить інформацію про десятки випадків травматизму на роботі, жертвами яких стають іноземці. Часто йдеться про українських громадян, які працювали в Чехії начорно. Що робити їм у таких ситуаціях, яку допомогу можуть надати соціально беззахисним громадянам консульства України за кордоном? Ігор Кушнір, консул України в Чеській Республіці радить:

ІІ.Кушнір:

Сезон відпусток у розпалі. Користуючись туристичними візами, частина українських громадян знаходить собі роботу за кордоном, не раз у тяжких умовах, без відповідного захисту від можливих травм. Консул України в Чеській Республіці Ігор Кушнір радить таким особам обов’язково мати з собою медичне страхування і скласти хоч якийсь договір, у жодному випадку не довіряти посередникам і не віддавати стороннім особам свої паспорти.

Зі свого боку, щоб запобігти травматизму на виробництві, чеська поліція для іноземців стала активніше перевіряти легальність працевлаштування чужинців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG