Доступність посилання

ТОП новини

Чи поліпшить екологію новий Міністр екології?


Ірина Халупа, Ганна Стеців Юрій Соломатін - народний депутат України (КПУ), член Парламентського комітету з питань екологічної політики, природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи; Сергій Федоринчик - речник Української екологічної асоціації “Зелений світ”.

Київ-Прага, 15 липня 2003 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно!

В ефірі “Вечірня Свобода”. Перед мікрофоном в празькій студії Ірина Халупа, а в київській – Ганна Стеців та наші гості.

Вітаю всіх, хто нас слухає. Наша тема на вівторок, 15-те липня: “Чи поліпшить українську екологію новий міністр екології?” Цю тему обговорять наші гості: народний депутат України Юрій Соломатін (КПУ), член Парламентського комітету з питань екологічної політики, природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та речник Української екологічної асоціації “Зелений світ” Сергій Федоринчик.

Вітаю Вас, шановні гості, та дякую за участь в передачі.

Слухачів запрошуємо ставити гостям запитання. Телефон київської студії радіо “Свобода” 044-490-29-05.

Просимо, щоб ваші запитання стосувалися теми. Президент Леонід Кучма призначив міністром екології і природних ресурсів депутата Верховної Ради Сергія Полякова, кандидатуру якого запропонувала Народно-демократична партія. Про це Президент заявив сьогодні на прес-конференції. Він сказав, що призначив Полякова за квотою НДП, виконуючи правила роботи коаліційного Кабінету Міністрів. "Я тут тільки писар, я підписав", - сказав Кучма. Минулого тижня НДП запропонувала Кучмі призначити міністром екології Полякова.

На початку червня Президент звільнив Василя Шевчука з посади міністра екології за недоліки в роботі з управління галуззю природних ресурсів. Шевчука призначено міністром екології і природних ресурсів у листопаді минулого року.

Хто такий новий міністр і як він виконуватиме свої нові обов’язки?

Детальніше про це Марина Пирожук. | Марина Пирожук

50-літній Сергій Поляков, який заступив Василя Шевчука, є членом української партії “Єдність”, хоча до уряду увійшов за квотою НДП. До цього призначення пан Поляков обіймав високі посади у структурах влади. Зокрема у 96 році він був міністром вугільної промисловості, а трохи згодом очолював донецьку обласну державну адміністрацію.

Сергій Поляков був також народним депутатом України минулого скликання. Його ще знають як людину Павла Лазаренка, який свого часу і рекомендував кандидатуру Полякова на посаду міністра у своєму уряді.

Народний депутат України Степан Гавриш каже, що Сергій Поляков задовольняє парламентську більшість передовсім через те, що його призначення не порушує домовленості більшості стосовно коаліційності уряду. Крім того, він переконаний, що очолювана ним сфера набуде нових і позитивних змін.

Степан Гавриш

Я думаю, що ця людина має зіграти і ключову роль у проведені ідеології у виконавчій владі. Зважаючи на те, що дискусія навколо колишнього міністра носила гострий характер, сподіваюся, що саме зараз праця саме цієї депутатської фракції буде максимально ефективно направлена на розвиток держави саме в цій сфері.

Марина Пирожук

Тим часом член БЮТ Олександр Турчинов вважає, що призначення Полякова на посаду міністра є виключно результатом домовленостей між командою Януковича та НДП.

Олександр Турчинов

Сергій Поляков – це кандидатура, яку свого часу призначав на посаду Павло Лазаренко. Він довгий час вважався його кандидатурою, в тому числі, я добре пам’ятаю С.Полякова, який був у числі минулого скликання ВР в складі фракції “Громади”, але після того, як у Лазаренка розпочалися проблеми, він дуже швидко перебіг до фракції більшості і там розтворився. І от матеріалізувався в призначенні на посаду міністра екології, хоча мені невідомо, щоб Поляков займався колись екологічними проблемами. Тому це призначення, мені здається, воно просто узгоджене між Януковичем і його групою та групою НДП.

Ірина Халупа

Шановні гості, Ви обидва наближені до питань екології. Ви, пане Соломатін, у Парламентському комітеті з питань екологічної політики, а Ви, пане Федоринчик, очолюєте інфоцентр екологічної ситуації “Зелений світ”. Як Ви оцінюєте призначення пана Полякова міністром екології? Чи це піде на добро довкіллю України чи це ще один приклад політичних торгів, пане Соломатін?

Юрій Соломатін

Дуже дякую. Я хочу звернути увагу всіх наших шановних слухачів, що міністерство, котре буде очолювати С.Поляков, зветься Міністерство з питань екології, використання природних ресурсів. Навіть на першому плані слід було, на мою думку, визначити використання природних ресурсів і додати “екологію”. Навіть у нас, у ВР, цими проблемами опікується той Комітет, який я представляю. І Ви подивіться, Комітет з питань екологічної політики, використання природних ресурсів, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи і техногенні природні аварії так само у сфері діяльності і віданні нашого Комітету. Тому, я б хотів би підкреслити, слід насамперед розібратися, заради чого шановний пан міністр був призначений? Моя певна думка, тверда думка, що не заради екології, а заради природних ресурсів. Я готовий аргументувати цю позицію. Дякую.

Ірина Халупа

Щоб їх продавати дальше, чи як?

Юрій Соломатін

Я хочу сказати наступне. Дивіться, в нас вже все приватизовано, що створено людськими руками. Зараз ми підійшли до того, щоб рідну матінку землю пустити в продаж, що певні кроки з прийняттям “Земельного кодексу” вже здійснені. Залишилося лише те, що нам надано Господом Богом, Всевишнім, до цього тягнуться вже руки тих, хто хоче збагачуватися, збагачуватися і ще раз збагачуватися.

Ганна Стеців

Пане Соломатін, скажіть, будь ласка, чи за радянської влади, коли земля не була приватною власністю, її не можна було продавати, купувати, не було фактів варварського використання природних ресурсів особливо в Україні: карпатські ліси як нищили?

Юрій Соломатін

Відносно карпатських лісів, які Ви згадали, і зараз думки є, і наш Комітет вирішив, ми нещодавно робили виїзний комітет в Житомирську область, займалися лісовими справами, і після того, як нам зразкове лісове господарство показали, ми вирішили, що восени в жовтні обов’язково поїдемо в Карпати і безпосередньо на місці з’ясуємо ті звинувачення, які на сьогодні лунають як з боку громадськості, так і з боку деяких народних депутатів на адресу тих, хто очолює ці лісові справи.

Ганна Стеців

Але я запитала цілком конкретно: чи за радянської влади, коли земля не була приватною власністю, не було варварського використання природних ресурсів, не було таких фактів в Україні?

Юрій Соломатін

Використання природних ресурсів є за всіх часів і народів. Тому ми маємо ставити це питання більш конкретно.

Ганна Стеців

То, може, не варто пов’язувати приватну власність на землю і варварське використання природних ресурсів?

Юрій Соломатін

Я хочу підтвердити лише одне, що в першому випадку можна було звинувачувати зрозуміло кого. Існувала певна система державного устою суспільних відносин і т.д. А на сьогодні, коли воно розпорошене по окремих власниках, навіть за тією Конституцією, яку зараз тримає в руках пан Федоринчик і хоче її згадувати, це - клаптик паперу..

Ганна Стеців

Ви пам’ятаєте, що за радянських часів когось судили за те, що він по-варварськи ставився до природних ресурсів?

Юрій Соломатін

Я не пам’ятаю навіть в Європі за тих часів, коли існував СРСР, щоб когось за варварське використання природних ресурсів судили.

Це зараз суспільство в цілому в світі підійшло до такої межі, коли вже починають закликати за такі дії. І з цим слід погодитися, бо, дійсно, це на часі.

Ірина Халупа

Дякую, пане Соломатін. Я би хотіла повернутися все ж таки до Міністерства екології та природних ресурсів.

У середині червня в газеті “Дзеркало тижня” Ольга Кошарна мала статтю, яка називалася “Розлучення по-міністерськи”. І там йшлося дещо про Міністерство екології. Я хочу процитувати кілька рядків: “...міністр екології та природних ресурсів В.Шевчук, до котрого по-різному можна ставитися, але відмовити йому в професіоналізмі не можна. Особливо на тлі двох його попередників екс-міністрів-політиків, важку спадщину від яких В.Шевчук одержав півроку тому, й, не встигнувши навести відносний порядок у колишньому своєму відомстві, був покараний (де-юре) за "серйозні недоліки в роботі", а де-факто - за гріхи попередників (один із котрих 2002 року, до приходу Шевчука, видав незаконно 105 ліцензій на використання надр), а по суті – за чужі помилки з реформування центральних органів виконавчої влади. Бо ефективно управляти таким монстром, як Мінекоресурсів, неможливо за визначенням, будь ти хоч суперпрофесіоналом”.

Пане Федоринчик, я знаю, що у Вас є конкретна думка і оцінка стосовно цього Міністерства і його розподілу на різні Комітети, правда?

Сергій Федоринчик

От переді мною лежить Конституція, і у ст. 38 написано: “Громадяни користуються рівним правом доступу до державної служби”. Значить, коли Президент каже, що “він - лише писар”, а він дуже поважає домовленість між партіями, тобто, покажіть мені, де ті домовленості в Конституції написані, і якщо в даний момент припустити, що міг би бути міністром якийсь науковець чи досвідчена людина з обласного управління (яких в Україні 27 або прирівняних до них), то чому саме має перевагу людина з партії НДП. Чи сам Поляков зробив щось конкретно для екології? Я не заперечую того, що він може виявитися добрим управлінцем і вирішити ці питання, які не вирішили його попередники, але зараз про призначення.

І друге – ми говоримо про Міністерство екології. Сама ця назва викликає збурення науковців, тому що екологія – це наука, розділ загальної біології. Є ще більш широке тлумачення, але це все одно, як говорилося, Міністерство супромату.

Повертаючись до статті пані Кошарної. Я не згоден в дуже позитивній оцінці пана Шевчука, бо мені недавно довелося від робочої групи по неурядових організаціях по клімату писати листа Президенту, чому не доцільно повертати пана Шевчука на цю посаду.

Весь його професіоналізм не може перекрити того, що, отримавши, ті кошти канадської допомоги на розвиток документів, які мають підготувати Україну до ратифікації Кіотського протоколу, вони були використані непрозоро, без залучення громадськості, і були явні факти обману. Особливо в проекті, який якраз стосувався інформування громадськості. Тому в кожному міністрі є позитивні й негативні риси, але бедлам, коли за 5 років помінялося 5 міністрів, він ніяк не відповідає.

От питання в мене до нашого головного писаря: що було б, якби за 5 років в нас би помінялося 5 президентів? Я думаю, що хороший чи поганий міністр, він має працювати не менше, ніж чотири роки, для того, щоб можна було оцінити його повноваження. А так ми ніколи не маємо можливості сказати це нормально. В статті 7 базового закону написано: “Екологічні знання є обов’язковою кваліфікаційною вимогою для всіх посадових осіб”. Ні один міністр не здав екзамен, який показав би, що він готовий до цієї посади. В мене нема певності, що пан Поляков також готовий до цієї посади, що він здав такий екзамен.

Ірина Халупа

Пане Федоринчик, ви кажете, що за 5 років було 5 міністрів, але й сама назва міністерства змінюється. Щось пригадується, що раніше воно називалося Міністерством захисту навколишнього середовища. Вічно одне додають, друге додають. Ось тепер це міністерство екології, природних ресурсів, надрів і т.д. І Ось ви сказали, що обов’язково треба змінити назву. Але моє питання, може, трішки наївне: чи робить це міністерство (хай воно буде там екології, навколишнього середовища...), чи робить воно щось для захисту цього навколишнього середовища, в якому мусять жити українські громадяни?

Сергій Федоринчик

Безперечно, міністерство робить. В міністерстві є багато гарних професіоналів (і в обласних управліннях також). Але, в цілому, вони дуже пригнічені цією “чехардою” постійною. І ще про назву: абсолютно вірно пан Соломатін зауважив, що присутність у назві природних ресурсів викликає дуже велику відповідальність цього міністерства за регулювання і контроль у сфері використання природних ресурсів. І варто було б згадати, що рішення Ради безпеки й оборони (там ішла мова про розділення всього міністерства на відповідні функції Державного комітету з управління природними ресурсами (пробачте, якщо не зовсім точно цитую) і міністерства екології). Контрольні функції мають бути відділені від регулятивних, розпорядчих, управлінських.

Ганна Стеців

Скажіть, а яку роль відігравали персони міністрів, якщо в Україні діяв би механізм громадського контролю за використанням навколишнього середовища і природних ресурсів?

Сергій Федоринчик

Особа міністра... в будь-якому випадку – це не статист. І не треба мати ілюзій стосовно громадського контролю. Навіть саме демократичне суспільство, де всі громадяни про це дбають, не можна обійтись без держави, де у людей є не тільки права, але й обов’язки. Щось зробити в конкретний час і відповідно до конкретних нормативів. Не можна підмінити ніяким громадським контролем функції державного контролю.

Ірина Халупа

Шановні гості, ми сьогодні провели опитування на вулицях Києва. Опитали просто прихожих, як вони оцінюють екологічну ситуацію в столиці. Давайте послухаємо.

Дарія Косолапова

Скажіть, будь ласка, що ви думаєте про екологію.

Респондент 1

Що я думаю? Я бачу, наскільки вона не відповідає тому, що має бути. І що було 100 років тому.

Дарія Косолапова

На вашу думку, відчуваються ще наслідки чорнобильської катастрофи?

Респондент 1

І не тільки чорнобильської. Особливо – катастрофи самої людини.

Дарія Косолапова

Ви відчуваєте на собі наслідки цього?

Респондент 1

Наслідки всі відчувають. Кожен на собі.

Дарія Косолапова

Що можна і треба зробити, щоб поліпшити екологічну ситуацію?

Респондент 1

Мабуть, треба припинити будівництво різних об’єктів, які не відповідають взагалі відношенню людини... і всьому решта.

Дарія Косолапова

А як ви вважаєте, який регіон України є найбезпечнішим з т.з. екології?

Респондент 1

На сьогоднішній день, я думаю, нема такого взагалі.

Дарія Косолапова

Скажіть, будь ласка, що ви думаєте про екологію в Києві?

Респондент 2

Думаю, що замало уваги приділяється...

Дарія Косолапова

Чи, на вашу думку, відчуваються ще наслідки чорнобильської катастрофи?

Респондент 2

Не дуже, не сказав би. Нема тої боязні. Я буваю в сільській місцевості, і не “понімаю” цього зовсім.

Дарія Косолапова

Що можна і треба зробити, щоб поліпшити екологічну ситуацію в Україні?

Респондент 2

Приділити увагу річкам, відходам. Я знаю про річку Південний Буг – вона помирає потихеньку. Це ж і з Дніпром. Риба пропадає. Приділити увагу викидам.

Дарія Косолапова Який регіон, по вашому, є найбільш безпечним?

Респондент 2

Де менше промислових об’єктів.

Дарія Косолапова

Скажіть, будь ласка, що ви думаєте про екологічну ситуацію в Києві?

Респондент 3

Після чорнобильської аварії і після того, як вже Україна стала на свій шлях незалежності, питанню екології, на жаль, приділяється все менше і менше уваги. Відчувається на людях, які проживають у Києві, на їхньому здоров’ї.

Дарія Косолапова

А на собі ви відчуваєте наслідки?

Респондент 3

Звичайно, відчуваю, тим більше, що мені приходилося після аварії бувати і в Чорнобилі, і в Поліссі. Тобто – в тридцятикілометровій зоні.

Дарія Косолапова

Що можна і треба зробити, щоб поліпшити екологічну ситуацію?

Респондент 3

Треба кошти. Де їх брати – невідомо. Але кошти потрібні. Якщо будуть кошти, то й профілактичні заходи по відношенні до людей, які проживають тут у Києві, і особливо – для дітей. А в інакшому випадку не вийде без коштів нічого.

Дарія Косолапова

А який регіон, по Вашому, є найбезпечніший з погляду на екологію?

Респондент 3

Мені здається що це Полтавська область або Сумська. Десь якась частина Чернігівської, Чернівецька, Львівська, Закарпатська. Десь частково, мабуть, Вінницька.

Ірина Халупа Кияни про екологічну ситуацію в Україні.

Отже, шановні гості, ми чули від киян, що вони не зовсім переконані, що екологічна ситуація в державі найкраща. Я б хотіла вас попросити дати професійну оцінку, в якому стані перебуває українська екологія? Чи, може, люди ще далі штучно й надмірно перелякані спадщиною Чорнобиля? Попросту дуже багато списується на рахунок екології. Погана екологія (люди бояться їсти то гриби, то малину, то то, то то...).

Як ви оцінюєте цю ситуацію? Пане Федоринчик, чи є причини, чому люди мають бути насторожені? Чи українська екологія не гірша від інших європейських країн?

Сергій Федоринчик

Я хотів би сказати, що твереза оцінка важливіша, ніж алярмізм. Був час, коли від нас приховували інформацію. Але перебільшувати небезпеки так само непотрібно. Україна має ділянки природи, які збереглись набагато краще, ніж у Західній Європі, а часто там і нема аналогів (скажем, ділянки степу і навіть певні куточки Карпат). І тому не все у нас поганою. І мені здається, треба було б, щоб ВР переглянула постанову 92-го року, де вся територія України була оголошена зоною екологічної кризи. Це – перебільшення. Водночас, ми не маємо нормального моніторингу за такими речами, як якість питної води, якість продуктів харчування. Треба сказати, що при всіх великих досягненнях санітарно-епідемологічних служб, зараз вона згортається, водночас, як проводив один із інтелектуальних центрів моніторинг, вона найбільш піддана корупції через те, що вся торгівля... Всі несуть і тиснуть на бідну і не спроможну багато речей зробити санепідемслужбу. І от на даний час було б актуально, якби громадяни хоча б у принципі мали можливість отримати конкретну інформацію про воду, яку вони з кранів беруть. Це не Києва стосується. Є дуже драматичні ситуації на Півдні, на Луганщині, і часто навіть у таких благополучних регіонах, як Полтава (в шахтних колодязях).

Ганна Стеців

Послухайте, шановні гості. От наша асистентка Дарія Косолапова, опитуючи перехожих у Києві, принесла нам стурбованість людей стосовно коштів на екологію. Пане Соломатін, як ВР використовує, і скільки в бюджеті є коштів, і використано, а скільки пропало? Скажімо, за минулий рік, за ці місяці року, що минули?

Юрій Соломатін

За ці місяці року я не можу вам відповісти на це запитання, бо зараз ці матеріали лише готуються для того, щоб бути наданими до нашого комітету. Ми поклали таку вимогу до всіх профільних міністерств, щоб кожні півроку таку інформацію нам надавали. Це перше. Друге – за попередній рік певна сума грошей (близько кількох десятків мільйонів) не була використана в зв’язку з тим, що відповідні рішення про їх використання не були вчасно прийняті (і прийняті прозоро і обґрунтовано). І такий прикрий випадок дійсно відбувся.

Сергій Федоринчик

Я хочу процитувати висновок Рахункової палати про те, що управління коштами здійснювалося Міністерством екології та природних ресурсів неефективно, із порушенням чинного законодавства. Мається на увазі 2000 рік. Але і в наступні не стало краще. В 2000 році не було розподілено кошти Державного фонду на загальну суму 13,8 млн. гривень. Це означає, що коли нам кажуть “Ми б із дорогою душой, та грошей нема”, частіше за все за цим стоїть неправда. Як говорив кот Матроскін, “нам нє дєнєг нє хватаєт, нам ума нє хватаєт”. А в Україні не вистачає прозорості і оцінок ефективності використання цих коштів. І давним-давно з малими грішми можна було б дати багато ради і результативності тим заходам, які фінансуються зараз. Нема прозорості.

Ганна Стеців

Чи представник ВР і Екологічного комітету має тут щось сказати?

Юрій Соломатін

Я хочу лише додати наступне. Прозорості не вистачало за всіх часів і народів. І та, яка прийде, і у ній не буде вистачати цієї прозорості.

Сергій Федоринчик

Навіть якщо комуністична влада прийде?

Юрій Соломатін

Навіть якщо прийде та, котру зараз з-за кожного тина політичні технологи і політологи прогнозують.

Тому я хочу сказати лише наступне: ці питання не будуть такими болючими, коли екологія перестане бути фіговим листком для прикривання дійсних інтересів, які навколо цієї екології пасуться.

Ганна Стеців

А які дійсні інтереси?

Юрій Соломатін

Дійсні інтереси – насамперед, використання природних ресурсів. А екологія – лише фіговий листок. І тому ось це з’єднання в одному міністерств для вирішення всіх завдань. Воно є цілком неприродним. Я можу наводити багато прикладів. Ну, я згадаю лише нашу “північну” сусідку. В РФ вирішено дуже просто. Окремо Міністерство природних ресурсів, окремо – екологічне...

Ганна Стеців

Можна зауважити, як в Росії добре з екологією.

Юрій Соломатін

...Окремо в Державній думі – комітет один і комітет другий. Тому я хочу знову повернутися, лише на хвилинку, до нового міністра – Сергія Полякова. Справа в тому, що він не є НДП. Він у ВР попереднього скликання був членом партії “Трудова Україна”. Але був відповідальним секретарем Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, за квотою СДПУ(о). Тому це політично дуже цікавий феномен, і в дійсності, яку політичну силу він представляє, я з задоволенням у нього запитаю.

Ганна Стеців

Пане Соломатін, Ви хочете сказати, що ті три сили, які Ви назвали, аж так відрізняються одна від одної?

Юрій Соломатін

Я хочу сказати, що у нас дуже багато політичних “бомжів”, якби у нас було, як в цивілізованих країнах лише 2, 3 або 5 партій...

Ганна Стеців

Багатих політичних “бомжів”...

Юрій Соломатін

Багатих традиціями і відповідальністю, це б було набагато краще. Тому навіть ті пропозиції, які лунали в парламенті з питань політичної реформи, вони, насамперед, торкалися і цього питання. Але це з одного боку. Я повертаюся знову до міністра. Він підготовлений фахово, він був міністром вугільної промисловості, він у ВР був секретарем ТЕКівського комітету, це людина підготовлена. Але я з паном Федоринчиком погоджуюся, не для вирішення економічних питань, це фігура, яка вкинута в уряд для вирішення, насамперед ....

Ірина Халупа

Пане Соломатін, але, наскільки реально розділити, власне, екологію від надр, від природних ресурсів, зробити, те, про що згадував пан Федоринчик, розділити їх просто, щоб одні займалися одним, а другі займалися другим. Можна це зробити чи ні?

Юрій Соломатін

Можна.

Ірина Халупа

Так - то давайте, робіть!

Юрій Соломатін

Ви мені пробачте, це справа вирішувати..., які існують в структурі виконавчої влади у шановного Президента України...

Ганна Стеців

А Ваш Комітет вносив подібні пропозиції, Ваш Комітет ВР, Екологічний комітет вносив Президенту такі пропозиції?

Юрій Соломатін

Мені невідомо, щоб наш Комітет вносив раніше, в попередні скликаннях такі пропозиції, але сьогодні в нашому Комітеті постійно, в депутатському корпусі точаться розмови навколо цієї теми...

Ганна Стеців

Розмови точаться, але чи конкретну пропозицію вносив Ваш Комітет, зараз, за Вашого перебування там, Президенту?

Юрій Соломатін

Наш Комітет таку пропозицію не вносив. Ми сьогодні...Ми пропрацювали рік. Ми на сьогодні з’ясували, що так, як воно сьогодні склалося, далі бути неможливо, і тому ті кроки, які були здійснені за поданням РНБО, і вони були затверджені Президентом України, вони в певній мірі відокремлюють цю занепокоєність, котра є і серед депутатів ВР.

Ганна Стеців

Вам забрало рік, аби з’ясувати, скільки Вам часу забере, щоб з’ясувати відповідні пропозиції і надати главі держави?

Юрій Соломатін

З цього боку це не наше віддання - надавати главі держави пропозиції такого змісту, це урядове питання, і питання самого Президента. Але на сьогодні вже певні кроки в частині, яка торкається упорядкування діяльності з використання надр, нашим комітетом вже надано.

Ірина Халупа

Шановні гості, все ж таки, проблема з екологією певна є. Ось пан Федоринчик згадував, що в Україні немає нормального моніторингу ситуації, немає моніторингу якості питної води, і ось ми вже кілька тижнів спостерігаємо, як у Луганській області, в місті Суходольську люди хворіють на гепатит “А”, тому що забруднена вода. І станом на сьогодні, у Краснодонській міській лікарні на стаціонарному лікуванні залишаються 320 мешканців Суходольська, в тому числі, 92 дітей, вони хворі на гепатит “А”. Прес-служба Міністерства з питань надзвичайних ситуацій повідомляє, що минулої доби госпіталізовано ще 4 осіб, в тому числі, ще двоє дітей. Водночас виписано після лікування 12. Загалом з 13 червня до лікарні з гепатитом “А” попало 655 осіб, в тому числі 119 дітей. Фахівці МНС, Міністерства охорони здоров’я та луганської облдержадміністрації проводять протиепідеміологічні заходи, а аварійно–рятувальні підрозділи МНС і комунальна служба міста замінюють водопровідні труби та чистять каналізаційні колектори, а питну воду жителям привозять. З нами на зв’язку наш кореспондент в луганській області Василь Соколенко.

Василю, ось ми тут говоримо про якість питної води, наскільки мешканці Суходольську можуть сподіватися, що в них коли –небудь буде нормальна питна вода?

Василь Соколенко

Влада говорить, що з 1 вже серпня у них буде, тому що поставлене завдання губернаторам, і ремонтники зараз ведуть роботи швидкісними темпами, і влада навіть хизується тим, як вона ударно працює, щоб полагодити цю ситуацію. Але я б хотів звернути увагу не на це, не на сам момент ремонтних робіт і не на сам момент подолання епідемії. Справа в тому, що коли приїжджав прем”єр-мініст до Луганська, він заявив, що це системна екологічна криза, що в будь-який момент подібний спалах може статися в Донбасі, в багатьох містах. А губернатор наш сказав, в 9 шахтарських містах може статися подібний Суходольськ. Просто у нас, настільки складна екологічна ситуація, що в будь-який момент може повторитися Суходольськ одномоментно у багатьох містах .

Ірина Халупа

І наскільки мешканці Суходольська вірять владі, що справді вони забезпечать у майбутньому питною водою, і що такі речі не стануться в інших містах? Чи вони повністю зневірені, чи якось живуть?

Василь Соколенко

Частина мешканців виїхали навіть з міста, подалася до Києва і спостерігає за епідемією, перебуваючи у своїх родичів, частина не може виїхати навіть на курортне лікування, тому що, у зв’язку з епідемією, їх не випускають. А зараз почали дітей відправляти у табори, ті, які опинилися поза межею цієї епідемічної зони. Тобто відправили 100 дітей до Харкова, до Харківської області, і, як дав завдання Президент, будуть відправлені діти, які хворіли до Криму, у санаторії. Тобто не можна сказати, що люди.. частина вірить дійсно, дуже влада зараз робить багато для того, людям підвозять кожного дня чисту воду. Навіть смітники, які роками накопичувалися, вивезли, і влада заявила навіть, що вона думає навіть відремонтувати дороги.

Ірина Халупа

Це прекрасно, шкода лише, що треба, щоб на очах розвивалася якась епідемія, щоб люди взялися до таких робіт. Ще таке питання на закінчення, чи власне ця епідемія гепатиту “А”, чи це єдина, і така, так би мовити, ізольована річ, яка пов’язана з цією системною екологічною кризою, про яку говорив прем’єр Янукович, чи це ще один ключик в довгому ланцюгу різних екологічних проблем, які виринають в шахтарських містах?

Василь Соколенко

Я можу сказати відразу, що це третій спалах, третя епідемія у Суходольську. Декілька років тому у Суходольську захворіла така кількість людей, близько 600 осіб було госпіталізовано з діагнозом гепатит, тобто це вже стало якоюсь традицією, що у Суходольську трапляються з якоюсь періодичністю епідемії.

Ірина Халупа

Дякую, Василю... Шановні гості, на жаль, у нас залишається дуже мало часу, я б Вас попросила може прокоментувати власне ситуацію Суходольська, і те, що прем’єр назвав системною екологічною кризою, яка є в шахтарських містах, в містах, які були впродовж десятиріч комуністичної влади експлуатовані. Шахти працювали на повну “катушку”. Пане Федоринчик?

Сергій Федоринчик?

Дозвольте зауважити, що у ситуації з Суходольськом, безперечно, є провина санітарно-епідеміологічної служби, тому що якість води в водопроводі – це не Мінекології, а це СЕС.

Ірина Халупа

Ті, про які Ви згадували, що там корупція існує, так?

Сергій Федоринчик

Корупція існує всюду, навіть в громадських організаціях. Не можна зробити суспільство, що воно цілісне, а якась ділянка абсолютно ніяк не зачеплена корупцією. Але СЕС відповідальна за якість води вже в водогоні, а не Мінекології.

Разом з цим я хочу сказати, що завдяки цим перетряскам міністрів вдалося протягнути поправки до закону про навколишнє середовище, такі, що раніше Мінекології могло сказати - з питань, які загрожують здоров’ю - тепер воно і не може це сказати, в силу тих поправок. Йшла ще мова, чи проінформований Комітет з екологічної політики про ці реформи, які запропонувала РНБО, мені здається, що ні. Наша держава, і Кабмін, і Президент, і інші органи виконавчої влади постійно порушують Конвенцію про доступ громадськості до інформації, участь у прийнятті рішень та право на доступ у правосудді щодо питань, які стосуються довкілля.

В Україні дуже легко підписати міжнародні документи, і потім якось не виходить їх виконувати. Я абсолютно переконаний, що навіть при формальному представництві голови ВР в Раді Безпеки, консультацій з Комітетом з екологічної політики РБ або не робила, або обмежила.. паном Руденко.

Ірина Халупа

Дякую, пане Федоринчик. Пане Соломатін, за Вами останнє слово, бо час летить.

Юрій Соломатін

Дуже добре. У Верховній Раді нещодавно відбулися парламентські слухання “Демографічна криза в Україні: причини і наслідки”. Серед виступаючих були різні оцінки причин демографічної кризи. Наголошувалося, що головний чинник – соціально-економічний занепад в 2 або 3 рази за останні десять років, хтось говорив про духовно-культурний занепад –і це так дійсно, є. Слово “лєчіт”, слово і “калєчіт”.

І наголошувалося і на тому, що і екологічні чинники, вони впливають на такі кризові явища. З одного боку, екологічні чинники, вони покращуються, бо та промисловість, яка була, і вона збільшувала постійно викид в навколишнє середовище, така промисловість, вона скоротила свою діяльність, насамперед, в металургії, в деяких інших, хімічне виробництво. А з другого боку, не відбувається покращення екологічної ситуації і її врегулювання. Це так само є. Я хотів би сказати наступне. Вплив екології на стан здоров’я, безумовно, є. Але є він головним і вирішальним або лише однією з складових частин, які дуже складним образом взаємодіють між собою. Я згадаю лише, як ознаки системно-екологічної кризи - Трускавець, Болеславчик, Суходольськ – хто наступний в цій черзі?...І за це відповідають і соціально-екологічні і культурні чинники.

Ірина Халупа

Пане Соломатін, мушу Вас перебити. Дякую вам, шановні гості. З нами сьогодні були народний депутат Юрій Соломатін від фракції Комуністів та директор інформаційного центру Української екологічної асоціації “Зелений світ” Сергій Федоринчик.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG