Доступність посилання

ТОП новини

Кабiнет мiнiстрiв Сербiї за скороченою процедурою пiдготував проект Закону про Нацiональний банк на пiдставi якого, як повiдомляють белградськi ЗМI, планують звiльнити Младяна Динкича, нинiшного керiвника центральної фiнансової iнституцiї


Михайло Рамач Кабiнет мiнiстрiв Сербiї за скороченою процедурою пiдготував проект Закону про Нацiональний банк на пiдставi якого, як повiдомляють белградськi ЗМI, планують звiльнити Младяна Динкича, нинiшного керiвника центральної фiнансової iнституцiї

Белград, 16 липня 2003 – Сербськi урядовцi й парламентськi депутати цього лiта, як видається, не будуть вiдпочивати. Влада пiдготувала низку нових законiв. Народнi обранцi невтомно сваряться й торгують голосами. У вiвторок, скажiмо, обирали трьох членiв незалежного агентства, яке має врегулювати хаотичну ситуацiю в ефiрi й позбавити лiцензiй сотнi нелегальних радiо- й телестанцiй. Проти окремих кандидатiв проголосували деякi депутати вiд партiй правлячої коалiцiї. Проте їх обрано голосами опозицiйних соцiалiстiв Слободана Милошевича та ультранацiоналiстичної Партiї сербської єдностi. Новообранi члени агенцiї вiдразу виступили з критикою незалежного радiо-телебачення “Б 92”. На пiдставi цього оглядачi роблять висновок, що агенцiя могла б стати свого роду цензурою. З цього приводу вiдреагував й Маурiцiо Масарi, керiвник мiсiї ОБСЄ у Белградi. За його словами, найлiпше було б повторити процедуру.

Тим часом пожвавлюється баталiя мiж Кабiнетом мiнiстрiв й головою Нацбанку Младяном Динкичем. Уряд пiдготував новий закон про Нацбанк, згiдно з яким нинiшнiй керiвник не має права залишитися на чолi цiєї iнституцiї. Динкич каже, що його хочуть звiльнити через те, що його партiя має документи про корумпованiсть окремих членiв уряду. Вiн додає, що цi документи у четвер одночасно передасть прокуратурi й засобам масової iнформацiї.

Поряд iз згаданим конфлiктом, увагу громадськостi привернуло звiльнення з тюрми кiлькох осiб, яких затримали пiсля замаху на прем’єра Зорана Джинджича. Йдеться про популярну спiвачку Светлану Ражнатович, колишнього голову уряду самопроголошеної сербської держави у Хорватiї Борислава Микелича, генерала Ацу Томича, який був близьким спiвробiтником екс-президента Воїслава Коштуниці та iнших. Преса у зв’язку з цим ставить таке запитання: якщо не було доказiв, чому урядовцi щодня стверджували, що до вбивства голови уряду були причетнi певнi полiтичнi кола? Вiдповiдi поки що немає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG