Доступність посилання

ТОП новини

До заборони куріння в штаті Нью-Йорк


Юрій Дулерайн До заборони куріння в штаті Нью-Йорк

Нью-Йорк, 15 липня 2003 - У Сполучених Штатах продовжується наступ на куріння. 24 липня набуває чинності новий закон про заборону куріння у громадських місцях, включно з ресторанами й барами, в усьому штаті Нью-Йорк. Досі заборонялося курити лише в місті. Але ньюйоркці не складають зброї чи то пак цигарок.

Заборона куріння поширилася далеко за межі штату Нью-Йорк. Зокрема, новий закон ухвалили владці міста Лексингтон, південний штат Кентуккі ( а це один з головних, можна сказати, тютюнових штатів, знаменитий плантаціями тютюну навіть більше, ніж численними спиртзаводами, де з кукурудзи женуть віскі “бурбон”). Тютюн є головним джерелом прибутку Кентаккі. Так от, у Лексингтоні, попри гучні протести населення, 35 % якого, за статистикою, курить, відтак забороняють цигарки в ресторанах. Але нью-йоркська заборона, либонь, найбільш драконівська серед усіх інших. Господарів барів, таверн і ресторанів штрафують, якщо інспектор виявить, що на стіні нема попередження про заборону куріння, а на столах стоять попільнички. Курити не можна навіть на тротуарі за столиками, якщо над ними є велика парасоля або навішено маркизу. Зграї міських інспекторів дійшли до Брукліна, де в ресторанах на Брайтон-Біч колишні радянські громадяни досі демонстративно ігнорували заборону. Одначе загроза штрафу у 2 тисячі доларів примушує господарів виганяти курців на вулицю. Протестують гості Нью-Йорка з країн Європи, Азії, Південної Америки, які майже всуціль курять. Самі городяни, насамперед молодь, воліють їхати за Гудзон, до сусіднього штату Нью-Джерзі, де в ресторанах нема подібних заборон. Як наслідок, зменшуються прибутки нью-йоркських ресторанів.

Отож, з ухваленням нового закону почалася велика битва. Асоціація господарів, яка об”єднує 5 тисяч таверн і ресторанів, вирішила зібрати півмільйона доларів на адвокатів, щоб судитися з адміністрацією штату Нью-Йорк і примусити її скасувати заборону. Тим часом суддя в окрузі Нассау, на Лонг-Айленді під Нью-Йорком, зупинив дію міського закону, бо він, на його думку, суперечить Конституції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG