Доступність посилання

ТОП новини

Канада - найкраще місце для бізнесу в світі, Україна – сумно сказати


Марія Щур Канада - найкраще місце для бізнесу в світі, Україна – сумно сказати

Прага, 17 липня 2003 – Америка може бути поборником демократії та ринкових свобод в усьому світі, але бізнес, виявляється, краще робити не у цій країні, а у сусідній Канаді. Саме Канада є найкращим місцем для ведення бізнесу, вважають фахівці аналітичної компанії, що входить до групи впливового часопису “Економіст”. Країна кленового листка очолила цього року рейтинг держав, де бізнес має найкращі умови, витіснивши попереднього лідера, Нідерланди, на друге місце, а Сполучені Штати - на п’яте.

Якщо ви збираєтесь відкрити новий бізнес і шукаєте для цього відповідну країну, то кращого місця, ніж Канада, вам не знайти, вважають фахівці британської компанії “Economist Intelligence Unit”. Канада має найкращі показники щодо своєї інфраструктури, відкритого режиму закордонної торгівлі та обігу капіталу. У Канаді також відбулися позитивні зміни у податковому режимі та покращилася політична обстановка після того, як сепаратисти в провінції Квебек отримали поразку на референдумі.

На другому місці у рейтингу найпривабливіших країн для бізнесменів опинився минулорічний лідер – Нідерланди. Хоча ця країна і продовжує реформи, що послаблять податковий тягар та лібералізують її ринок праці, ці реформи відбуватимуться на тлі гіршої макроекономічної ситуації та менших темпів зростання економіки. За Нідерландами в рейтингу йде Фінляндія, Велика Британія і лише на п’ятому місці Сполучені Штати. Падіння США з першого місця у списку привабливості, яке ця країна посідала до минулого року, до п’ятого, яке вона посідатиме упродовж наступних п’яти років ( бо на стільки готується прогноз ), пояснюється більшим геополітичним ризиком у зв’язку з можливістю терористичних нападів, дисбалансом в економіці та гіршим станом державних фінансів.

Західна Європа в цілому залишається досить привабливою для бізнесу з огляду на спроби зменшити податковий тягар та зробити гнучкішим ринок праці. Загалом, на думку аналітиків, тенденція до лібералізації, дерегуляції та регіональної інтеграції сприятимуть покращенню бізнес-умов у світі і призведуть до більшої конкуренції у боротьбі за інвестиційний капітал. У ній навряд чи вийде переможцем Україна, яка посідає шосте з кінця місце у списку з 60 найбільших країн світу, і за рівнем непривабливості для бізнесу поступається хіба що Пакистану, Алжиру, Венесуелі, Ірану та Нігерії.

Фахівці британської компанії звертають увагу на те, що найбільшим фактором ризику для інвесторів в Україні є не терористи, землетруси, цунамі чи повстання робітників, а неефективність українського уряду. Аналітики попереджають, що до президентських виборів політична боротьба посилюватиметься, що для інвестора означатиме, що влада перебуватиме у політичному паралічі, і очікувати ухвалення рішень, які б сприяли притоку іноземного капіталу, до наступних виборів не варто.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG